Positivt i Renault-klasser inför 2015

Clio Cup och Formel Renault 1.6 står inför en ny spännande säsong 2015. Efter säsongsavslutningen har det pågått ett hektiskt arbete med att få alla bitar på plats inför nästa säsong och de testdagar som har genomförts har varit mycket lyckade. 

Den nya Clio Cup-bilen har mötts med positiva omdömen av bland annat Mats ”Snickar-Matte” Karlsson och prins Carl Philip som båda har kört bilen i samband med tester. 31 förare har testat bilen och i förra veckan kördes den också i Bilsports Superstage – något som det går att lära mer om i något av de kommande numren av Rally & Racing.

– Det har varit ett fantastiskt intresse för både den nya och gamla bilen, säger Thomas Johansson. Vi tittar på att försöka få till en testdag till här hemma innan vintern kommer på allvar. Redan nu har vi fem preliminärbokningar av den nya bilen och vi hoppas på minst tio nya bilar på startlinjen nästa år.

Det är som sagt inte bara den nya Clio Cup-bilen som har tilldragit sig intresse. Den gamla bilen kommer att leva kvar och utgöra JTCC-klassen för JSM-förare. Där är det redan klart att Julle Ljungdahl, en av fjolårets pristagare i Prins Carl Philips Racing Pokal kommer att köra Linda Johanssons bil nästa år.

Även för Formel Renault 1.6 ser läget bra ut, både vad gäller inflödet av nya förare såväl som för de förare som är redo att ta nästa steg i karriären. Norrmannen Kevin Aabol har kommit en bra bit på vägen för att få till en styrning i STCC och samtidigt har många nya förare testat inför nästa säsong.

– Målet är att få ut alla 17 bilar på startlinjen nästa säsong, säger Thomas Johansson. Förhoppningsvis har vi två trebilsteam från Finland och Estland med oss och sedan har vi ett antal nya förare som är intresserade av att ta steget till formelbil.

– Att vi hade så många förare som gjorde bra ifrån sig i STCC-testerna ser jag som mycket viktigt för återväxten för både STCC och Formel Renault, fortsätter Johansson. Formel Renault är inte bara en språngbräda till en internationell formelbilskarriär, det är också en utmärkt skola för den som vill köra STCC.

Thomas Johansson lovar att inom kort kunna presentera kalendrar för både Clio Cup och Formel Renault. Dessutom blir det en del övriga nyheter som kommer att presenteras.

– Så snart vi har mer detaljer att presentera kommer vi att göra det. Det gäller bland annat internationella tävlingar för både Clio Cup och Formel Renault 1.6 och vi jobbar även på en del förändringar av kvalsystemet för att anpassa det till internationell standard.

Den som vill se mer av Renault-klasserna kan passa på att besöka Gran Turismo-mässan i Nacka den 7-9/11 där Kungliga Automobil Klubben, KAK, ställer ut den nya Clio Cup-bilen och Stockholm Motorshow den 22-25/1 där en Formel Renault 1.6-bil kommer att ställas ut.