Scuderia Nordica storsatsar på Formel Renault 1.6

Scuderia Nordica från Estland är klart för en tredje säsong i svenska Formel Renault 1,6. Oliver Söderström från Bjärred kör vidare. Vilka övriga förare blir avgörs på ett test i spanska Valencia 15-19 december.

– Några förare har anmält sig till testet, men det finns plats för fler, säger svensktalande teamägaren Marek Kiisa som avser att starta med tre, kanske fyra, bilar i mästerskapet 2015.

Scuderia Nordica från Pärnu i Estland har nått stora framgångar i svenska Formel Renault 1,6 sedan starten 2013. Premiäråret blev Martin Rump tvåa efter en stark säsong med fem segrar och ytterligare fem pallplatser. Karl-Gustav Annus deltog också i hela mästerskapet medan Oliver Söderström körde de fem sista deltävlingarna i en tredje bil för teamet.

I år tog den estländska talangfabriken sexa segrar, fem för Ralf Aron, som segrade i de fyra sista racen, och en för Söderström. Den sistnämnde såg dessutom till att det blev dubbelt Scuderia Nordica i säsongens näst sista race.

– Vi har varit framgångsrika i den svenska serien och i North European Cup. Rump var tvåa i båda 2013 och i år nådde Aron samma resultat i NEC, berättar Kiisa och tillägger:

– I vårt team jobbar vi i första hand med utbildning av unga förare, ungdomar som kommer från kartingen och för vilka Formel Renault 1,6 blir den första klassen i riktig bil. Att jaga titlar är därför inget huvudmål för oss, men efter alla andraplatser hittills är vi sugna på att bryta det mönstret och åtminstone vinna en av serierna kommande säsong.

Även 2015 ska Scuderia Nordica alltså att tävla både i NEC, som byter namn till Formula Renault 1,6 European Series, och den svenska serien.

– Förare i den här åldern behöver mycket körträning för att utvecklas och förberedas inför nästa steg i karriären. Att kombinera båda serierna tycker vi har gett ett mycket bra resultat hittills.

Formula Renault 1,6 European Series omfattar sju deltävlingar på några av Europas bästa banor.

Oliver Söderström har fostrats i det estländska teamet sedan mitten av 2013 års säsong. Han har skaffat sig erfarenhet av båda Formel Renault-mästerskapen och blir en av titelkandidaterna 2015.

– Söderström har utvecklats till en mycket snabb förare. Målet nu är att kombinera snabbheten med ökad stabilitet, samt att ge honom bästa tekniska förutsättningar för att kunna vara med och slåss om pallplatser i varje race, säger Marek.

– Marek har rätt i sin analys. För mig är det viktigast att utvecklas som förare, men självklart har jag även resultatmässiga mål. Kommande säsong är det att vinna båda mästerskapen. Det är åtminstone vad jag kommer att jobba för, säger den 16-årige skåningen, som är mycket nöjd över att vara en del av Scuderia Nordicas satsning även 2015.

– Det är ett jättebra team som sköts ytterst professionellt.

Scuderia Nordica drivs i en internationell anda där det officiella språket är engelska. Ingenjörerna har Kiisa hämtat från England och Frankrike och samtliga mekaniker är utbildade på Tallins tekniska högskola.

Scuderia Nordicas medverkan i det svenska mästerskapet har skapat möjligheter för serien att årligen förlägga en deltävling på toppmoderna Audru Ring utanför Pärnu. Eftersom det är osäkert om det blir någon estländsk förare i teamet 2015 är det också oklart om det blir något nytt besök där i sommar.

Ledningen för Formel Renault 1,6 lägger just nu de sista pusselbitarna i arbetet med den kalender som kommer att presenteras inom kort.