Nicklas Oscarsson – ung utmanare i Clio Cup

Här har ni en ung utmanare till de etablerade förarna i Clio Cup. I sommar ger sig nämligen Nicklas Oscarsson in i hetluften i en av STCC-seriens populäraste supportklasser.
– Jag älskar racing och ser fram emot att få tävla i STCC 2015, säger den 17-årige stockholmaren.

Sin ungdom till trots är det inte i JTCC och junior-SM Nicklas Oscarsson kommer att fightas. Där kör framtidens, svenska racerstjärnor den äldre modellen av Renault Clio. Nicklas kommer till start bland seniorerna i den nya generationen Clio Cup-bil, RS4. Han kommer att köra på dispens, utfärdat av Svenska bilsportförbundet.Efternamnet Oscarsson är bekant för många motorsportentusiaster. Nicklas pappa Per tävlade tidigare i båtracing, men ”gick iland” när dottern Sandra som liten började med karting. I dag är Sandra 23 år och hittills i karriären har hon bland annat tävlat i JTCC och tyska Volkswagen Polo Cup. Sommaren som gick gjorde hon dessutom ett uppmärksammat inhopp för Memphis Racing i V8 Thundercars. Niklas inledde också racingkarriären i gokart. På meritlistan finna bland annat seger i Mellansvenska kartingserien 2009 samt en tiondeplats, som bäste svensk, i EM i Rotax Junior 2012. De senaste säsongerna har Niklas mest kört långlopp. Tillsammans med pappa Per och storasyster Sandra har han bildat en vass trio. Det bevisade de inte minst i somras då de vann Svenska Långloppscupen i familjens Volkswagen Motorsport-byggda VW Golf. Långlopp blir det även i sommar, men självklart kommer Niklas i första hand att fokusera på Clio Cup.
– Efter fjolårssäsongen kände jag att jag även ville prova på sprintrace, fastnade för Clio Cup och fick möjlighet att testa den nya Clion på Gelleråsbanan utanför Karlskoga.

Niklas trivdes i bilen och imponerade på ledningen för cupen. På den vägen är det. Bilen har han för övrigt köpt i England där den kördes i det brittiska Clio Cup-mästerskapet 2014.

Mycket blir nytt för Nicklas under hans första säsong i STCC-serien. Inte minst banorna.
– Av de som ingår i mästerskapet har jag bara tävlat i Anderstorp och på Mantorp Park tidigare, säger han och tillägger:
– Att lära sig och tävla på nya banor blir inspirerande och kul. Det ser jag fram emot.

Att hitta körtid i nya bilen har Oscarsson redan en lösning på.
– Vi tänkte ta med oss Clion till långloppstävlingarna och köra den på de förberedande testerna. Det kan ge mig många värdefulla varv och tid i bilen.

Gymnasisten Nicklas Oscarsson, som siktar på att bli brandman, har alla förutsättningar att bli en uppstickare i årets upplaga av Clio Cup. Jämte ambitionen att presentera sig i svensk racing på elitnivå har han också höga, idrottsliga mål.
– En plats bland de fem främsta i mästerskapet, avslöjar han och ser beslutsam ut.