Annervi laddar i England och siktar mot JSM-toppen

I fjol gjorde han entré i Clio Cup/JTCC i den tredje deltävlingen. I år är Marcus Annervi med från start.

18-åringen från Falkenberg siktar mot toppen i junior-SM och kommer väl förberedd till premiären i Skövde den 8-9 maj. I slutet på den här månaden åker han till England för att gå en förarkurs hos Rob Wilson, racingguru som bland annat tränat Formel 1-stjärnan Kimi Räikkönen. Marcus Annervi är praktikanten som hamnade bakom ratten. Hans studier till tävlingstekniker på Motorsport Ring Knutstorp, en del av Svalöfs gymnasium i Skåne, ledde honom under fjolåret till Karlstad och Clio Cup.Annervi valde nämligen att förlägga sin praktik till STCC:s värmländska office och verkstad på Karlstad flygplats. Under ledning av Göran Olsson och Daniel Torph fick Annervi hjälpa till med det mesta och när STCC-säsongen drog igång fanns han med som mekaniker på Emelie Moes Renault Clio.

Marcus Annervi har tävlat i de flesta gokartklasser och har haft som självklar ambition att klättra på karriärstegen. 2012 kombinerade han en KZ2-satsning med att testa Formel Basic, men slog snart formelbilstankarna ur hågen.
– Planen var i stället att jag skulle köra Clio Cup i hemmatävlingen i Falkenberg 2013, men jag fick inte ihop budgeten riktigt.

Chansen återkom dessbättre och till fjolårssäsongens tredje deltävling kom han med både bil, föraroverall, hjälm och ”verktygslåda”. Cliodebuten började bra, men slutade i moll.
– Tiondeplatsen i det första heatet är jag nöjd med tanke på att jag aldrig kört bilen i tävlingssammanhang tidigare. Race två tog emellertid slut snabbt med kopplingsproblem redan på startplattan.

Dagen därpå skulle det bli ännu värre. Tyvärr. I ett besvärlig regnrace tappade Annervi fästet, låste upp bromsarna och kanade rätt in i Joakim Ahlberg. Något fjärde race den helgen blev det därför aldrig.

Men hallänningen kom igen. Efter att ta stått över deltävlingen i Pärnu nådde han en sjätteplats totalt i det inledande racet på Ring Knutstorp och på Solvalla kom det verkliga lyftet med två tredjeplatser i JTCC.
– Säsongens höjdpunkt, konstaterar Annervi. Svår bana, tajta race, mycket folk och bra resultat.

I år hoppas han ta ytterligare ett steg uppåt i resultatlistorna. Marcus har valt att köra vidare i den äldre modellen av Renault Clio, som i år är JSM-klass och öppen för unga förare i åldern 15-20 år.
– Under fjolåret växte jag in i bilen och kände att jag utvecklades hela tiden. Klart att jag har en fördel av det i år, speciellt gentemot de som är nya i klassen.

Annervi säger det inte själv, men självklart kommer han att vara en av de hetaste medaljkandidaterna i junior-SM.
– Vi får se hur jag står mig i konkurrensen efter det första racet, säger han och tillägger apropå målsättning.
– Jag ser mig hellre som jagad än att vara den som jagar.

Driften av bilen kommer Marcus Annervi att ansvara för själv i år. Men självklart kommer han att ta hjälp. Bland annat kommer elever från egna skolan att finnas med som mekaniker.

– Tanken är att minst två stycken sistaårselever ska vara med mig på varje deltävling.

Själv tar Marcus studenten i vår. Tre års intensiva studier i Skåne är över och han lämnar internatet i Svalöv och flyttar hem till Falkenberg igen. En ny, men något kortare, utbildning väntar emellertid 18-åringen redan i slutet på den här månaden. Då går nämligen flyget till England där han tillsammans med bland annat Formel Renault-föraren Linus Lundqvist ska drillat av racinggurun Rob Wilson vars tjänster herrar som bland annat Juan-Pablo Montoya, David Coluthard och Kimi Räikkönen dragit nytta av i sina karriärer.

– Det blir två intensiva dagar i England som jag verkligen ser fram emot.