SSK-topparna Ryrlén och Ekstrand kör Clio Cup JTCC

I fjol dominerade de Renault Junior Cup. Nu tar de nästa steg i sin strävan att nå toppen i svensk racing. I år är Heidi Ryrlén och Klas Ekstrand spännande nykomlingar i Clio Cup JTCC. 2014 var Heidi Ryrléns år i SSK-seriens Renault Junior Cup. 15-åringen från Nossebro i Västergötland vann 9 av 11 race och avslutade dessutom säsongen med ett prydligt banrekord på Mantorp Park. Förklaring till framgången?
– Det var min andra säsong i klassen, jag kände bilen och kunde banorna, svarar hon.

Med en färsk titel i bagaget siktade Heidi uppåt.
– Jag ville testa något nytt och valet föll på Clio Cup.

Heidi var inte helt obekant med bilen, hon har kört på en del av banorna som ingår i mästerskapet och dessutom hade hon en stark önskan om att få köra en tävlingsbil med sekventiell växellåda. Dessutom hade hon pappa Klas-Göran – med gedigen motorsportbakgrund – på sin sida. Han agerade snabbt och köpte Robert Hellings vinnarbil.
– Jag testade den på Kinnekulle i höstas. Den kändes bra även om den var lite trögväxlad. Men det ska vi nog komma till rätta med.

Heidi kommer att köra hela serien och siktet är givetvis i första hand inställt på JTCC, klassen där ungdomar i åldern 15-20 år tävlar om medaljer i junior-SM.
– Jag vill vinna såklart, men målet är att vara med i toppen.

Ambitionen att slå sig in riktigt högt upp i JSM har även Klas Ekstrand, 14 år från Furulund i Skåne. Åtminstone i de två första deltävlingarna, Skövde och Anderstorp.
– Bra resultat där hoppas vi ska resultera i ökat ekonomiskt stöd. Hittills har vi tagit beslut om att genomföra testen i Karlskoga den 10 april och de inledande två deltävlingarna, men självklart jobbar vi på att förlänga kalendern, säger Klas, som gjorde sin första racingsäsong i bil 2014.

Han slutade tvåa bakom Ryrlén i Renault Junior Cup.
– Det blev en kanonsäsong i stora drag. Bland annat vann jag två heat och satte banrekord för klassen på Kinnekulle Ring.

Även för honom var Clio Cup JTCC ett ganska givet val.
– Bilen är häftig och grymt rolig att köra. Jag föll direkt efter att ha provkört den i oktober, berättar Klas, som i sin förklaring till klassval också pratar om intressant kalender, bra banor och det massmediala intresset tack vare kopplingen till STCC.

Steget från Renault Junior Cup betyder inte att Heidi och Klas helt lämnar SSK-serien. Med sina nya bilar kan de tävla i SSK-seriens Klass 3A och dessutom avgörs årets sjunde deltävling i Clio Cup JTCC med SSK som arrangör – klassiska Raceweek på Kinnekulle Ring 25-26 juli. Förhoppningsvis står båda på startlinjen då.