Samarbetspartners bakom ny Porschesäsong för Snickar-Matte

Han var fyra 2013 och stod på pallen som bronsmedaljör i fjol.
TV-profilen Snickar-Matte Karlsson har etablerat sig i toppen på Porsche Carrera Cup Scandinavia.
Nu gör Karlsson en ny satsning – trots att han tänkte ta ett sabbatsår. Den sker i nytt team, XL Racing, och med fokus på en bil, hans egen.
Fjolåret var hektiskt för Mats Karlsson. Cirkus Karlsson med fyra bilar i Porsche Carrera Cup Scandinavia snurrade på ordentligt.
– Tredjeplatsen var okey, men helt nöjd var jag inte. Jag hade mycket att stå i och det var tufft för mig att hålla fokus på körningen, medger han.
Förutom racingen skulle Karlssons tid dessutom räcka till för familjen, inspelningar av populära TV-programmet Bygglov och en hel massa annat.
– Därför var det från början tänkt att jag i år skulle fokusera lite mer på vuxenlivet. Man får inga vuxenpoäng på att köra racerbil, bara machopoäng, skojar Matte och fortsätter:
– Jag var inställd på ett sabbatsår, men när mina fantastiska samarbetspartners började undra om vi inte skulle köra ändå fick jag tillbaka suget och motivationen. Det är till stor del deras förtjänst att jag kör i år igen.
Bakom XL Racing står XL Bygg, Teknova, Hagmans Tak, MIR Gruppen och Bernin Bygg.
Men någon storskalig satsning modell 2014 blir det alltså inte.
– Jag hoppas inte det i alla fall, men man vet aldrig. Det kliar alltid i fingrarna på en entreprenör, säger han och skrattar.

Snickar-Matte Karlsson gjorde racingentré i Porsche GT3 Cup Challenge 2010. Säsongen därpå körde han Carrera Cup och har varit mästerskapet trogen sedan dess.
Förutom ett stort intresse hade han ingen egen motorsporterfarenhet – mer än tre tävlingar i folkrace som 15-åring – när han inledde karriären. I dag har Matte många lopp under snickarbältet. Både här hemma och utomlands.

Alla starter har givetvis utvecklat honom som förare och efter de två senaste säsongernas framgångar siktar högt i år igen.
– Min ambition är alltid att vinna allting. Sedan får man se var det kan landa.
TV-profilen har flera andra- och tredjeplatser i Carrera Cup Scandinavia. Vad han saknar är att få kliva upp överst på prispallen efter ett race.
– Segerns sötma skulle man absolut vilja smaka, medger han.

Till 2015 års säsong kommer Karlsson ordentligt taggad. XL Racing, som förstärkts med tidigare Formel 1-mekanikern Charlie Häggstam, förfogar nämligen över en av mästerskapets tolv nya Porsche 991 GT3 Cup.
Snickar-Matte testade modellen i tyska Hockenheim förra veckan. På lördag kör han sin egen bil under Carrera Cups officiella test i Karlskoga.
– Mitt första intryck av nya bilen är att den är ett snäpp mer racerbil än 997-modellen. Mer genuin, mer påkostad, bättre bromsar, paddle shift och lite mer komfort. Men fortfarande en Porsche.