Kristoffersson och Sundahl toppade Porsche-test

Johan Kristoffersson var snabbast direkt i sin comeback i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Den dubble mästaren toppade resultatlistan efter lördagens officiella test på Gelleråsbanan utanför Karlskoga.

Bakom honom överraskade unge nykomlingen Lukas Sundahl från Växjö med näst bästa tid, hårsmånen före TV-profilen ”Snickar-Matte” Karlsson.

Totalt mötte tio av 15 cupanmälda förare upp på lördagens test i östra Värmland. Till premiärtävlingen i Skövde 8-9 maj hoppas Thomas Johansson, sporting director, att startfältet kommer att innehålla ytterligare minst tre bilar.
– Det kan till och med bli så många som 20 i några av säsongens deltävlingar, konstaterar han.

Under testen i Karlskoga var 2012 och 2013 års Carrera Cup-mästare, Johan Kristoffersson från Arvika, tillbaka i en Porsche 911 GT3 Cup. Den här gången i en 991 – ny modell för året. Föraren från Kristoffersson Motorsport imponerade från start och toppade såväl förmiddagens som eftermiddagens pass. Kristoffersson var den ende som noterades för en tid under 1,05 min på varvet.
– Kul att vara tillbaka, men jag är lite irriterad över att det går lite för långsamt. Det fattas tre tiondelar ungefär, sa den alltid lika målinriktade Kristoffersson innan han mot slutet av dagen klockades för sitt bästa varv.

Kristofferssons framfart var inte överraskande. Det var däremot Lukas Sundahls. Klassdebutanten var visserligen en halvsekund bakom Kristoffersson, men likväl tvåa totalt.
– Det hade jag inte väntat mig, men vi gjorde små framsteg under hela dagen och mot slutet stämde plötsligt allt, sa den 18-årige smålänningen, som var bråkdelen före ”Snickar-Matte” Karlsson.

– Det här var vår första test med nya bilen och med tanke på det är jag nöjd. Det var en lärorik dag, sa TV-profilen, känd från Bygglov.

Närmast bakom Karlsson radade fjolårets cupdominanter upp sig; tvåan Lars-Bertil Rantzow och mästaren Oscar Palm. Den förstnämnde kämpade med att hitta den rätta känslan i körningen och var relativt nöjd vid dagens slut.
– Vi gick åt rätt håll med inställningarna på bilen, men jag hade svårt att få den att bromsa på rätt sätt. Men det är bara träna vidare, sa skåningen.

Jönköpings racingstolthet Oscar Palm var inte lika uppåt. Han kände sig inte helt kry och körde därför betydligt färre varv än sina konkurrenter. Bland annat stod han över eftermiddagspasset helt.
– Självklart hade jag behövt den här dagen, men känner man sig inte pigg, och därmed inte helt motiverad, är det lika bra att spara sig. Jag hoppas hinna med ytterligare någon test innan premiären, sa en lite dämpad Palm.

Magnus Öhman, som med sin medverkan i Porsche GT3 Cup Challenge Middle East är den i startfältet som har mest erfarenhet av den nya bilen, var lite besviken sexa på testen i Karlskoga.
– Förhållandena här jämfört med de banor jag tävlat på under vintern skiljer sig en hel del åt, men jag trodde nog ändå att jag skulle prestera lite bättre tider, medgav Öhman.

Sjua och åtta var norrmännen Geir Svendsen och Thomas Solberg, båda i den äldre 997-modellen.
– Jag är mycket nöjd med testen, och framförallt med teamets arbete. De gav mig en kanonbil med vilken jag kunde köra låga 1,06-rundor, vilket var mitt mål med dagen, sa Geir bland annat.

Solberg, som köpt ny bil till den här säsongen, var också belåten med sin insats i Karlskoga.
– Det har fungerat bra och jag är nöjd med bilen som är cirka en sekund snabbare än den jag körde i fjol. Det är bra, men vi vill ha mer, skrattade norrmannen.

Långt till skratt hade heller inte Ingvar Matsson och Thomas Karlsson, fast de fick nöja sig med de två sista platserna i resultatlistan.
– Nya bilen innebär en hel del nytt att ta in och lära sig. Jag tycker dagen gav mig en rätt bra känsla för hur jag ska köra den, log Mattsson.

Karlsson, nykomling i klassen, trivdes också bakom ratten i sin nya 991.
– En fantastisk bil som är förhållandevis lättkörd. Mina varvtider gick åt rätt håll hela dagen och jag testade även gränserna ­ – snurrade ett par gånger, sa Karlsson med ett brett leende.

Resultat.

Officiellt test Porsche Carrera Cup Scandinavia.

Gelleråsen, Karlskoga 2014-04-11.

1.Johan Kristoffersson, 1.04,473
2.Lukas Sundahl, + 0,531
3.Mats Karlsson, + 0,594
4.Lars-Bertil Rantzow, + 0,713
5.Oscar Palm, + 1,123
6.Magnus Öhman, + 1,638
7.Geir Svendsen, + 1,859
8.Thomas Solberg, + 2,533
9.Ingvar Mattsson, + 3.014
10.Thomas Karlsson, + 3,308