Wernersson kör Clio Cup för STC Racing

Han vann Renault Clio Cup 2012 och 2013. Nu är han tillbaka för att försöka ta en tredje titel.
Andreas Wernersson gör comeback på hemmaplan – i STCC Volvo Race i Skövde 8-9 maj.
– Det här var det bästa alternativet när jag inte fick till en andra säsong i STCC, säger 20-åringen från lilla Öttum.

En halvtimmes resa i bil. Längre har inte Wernersson till Skövde flygplats där årets premiär i STCC avgörs. Han kunde inte ha valt en lämpligare tävling för sin comeback i Clio Cup.
– Det ska verkligen bli kul att tävla på hemmaplan. Det var faktiskt i Skövde, på gokartbanan där, som jag inledde min racingkarriär för rätt många år sedan nu, berättar han.

Självklart hade Wernersson helst sett sig själv i STCC:s startfält i premiären. Han gjorde sin första säsong i kungaklassen 2014 och efter en strulig start noterades han för en bra avslutning med bland annat en seger.
– Men jag har inte vunnit i STCC för sista gången. 2015 blir avstamp för nästa år då jag hoppas vara tillbaka. Kanske kan det till och med bli något inhopp i slutet på den här säsongen…

Men nu är det i första hand Renault Clio Cup som gäller, klassen Wernersson nappade på när den introducerades i Sverige 2012. Då vann han mästerskapet med minsta möjliga marginal. Säsongen därpå dominerade han stort.
– Många tror kanske att det bara är för mig och hoppa in och vinna igen, men jag inbillar mig inte att det blir så enkelt. Att jag ska köra Clio Cup igen blev klart sent. Det innebär att jag har väldigt få testvarv i den nya bilen, som skiljer sig en hel den från den jag körde 2012 och 2013. Dessutom finns det många duktiga förare i klassen varav flera utav dem har förberett sig på bästa sätt med tester både här hemma och utomlands. Henric Skoog, en av mina främsta konkurrenter, har till och med kört en tävling i bilen, säger Wernersson.

Den 20-årige västgöten, som kommer att representera Lidköpingsteamet STC Racing, medger att han går en kamp mot klockan inför premiären. Men därifrån är steget långt till att ändra en medfödd inställning – att vinna.
– Vi satsar på att bli etta och tvåa i mästerskapet, säger Wernersson och gör sig till talesman även för teamchefen och förarkollega Janne Gustavsson.
Den sistnämnde var trea totalt i Clio Cup 2014.

Janne Gustavsson är mannen bakom STC Racing, som debuterade i Clio Cup med två bilar 2014. I år har Gustavsson dubblerat verksamheten. Jämte sig själv och Wernersson i nya Clio RS4 kommer Joel Jern, 14 år, och Anton Caldana, 15 år, att köra JTCC (junior-SM) i teamets fjolårsbilar.
– Det är roligt att STC Racing satsar på att utvecklas och tar in nya, unga förare. Joel och Anton har jag varit mentor för och följt sedan de gjorde sina första tävlingar i gokart. När möjligheten att fortsätta jobba med dem – och köra i samma team – dök upp tyckte jag att det var ett bra alternativ för säsongen 2015, säger Wernersson.
– Jag ser fram emot att få jobba med STC Racing. Jag är övertygad om att vi har en väldigt rolig säsong framför oss.