I år vill Svendsen vinna race med sin 50-årspresent

Han gav sig själv en Porsche GT3 Cup i 50-årspresent för tre år sedan.

Sedan dess har Geir Svendsen utvecklats och inför årets upplaga av Porsche Carrera Cup Scandinavia siktar han hela vägen mot toppen.
– Mitt mål är att vinna minst ett race och vara på pallen totalt, säger den glade norrmannen inför premiären i Skövde 8-9 maj.

Nu är det inte så att Svendsen utmanar heta titelkandidater som tidigare mästarna Oscar Palm, Johan Kristoffersson och Jocke Mangs. De kör alla Carrera Cup i den nya 991-modellen. Svendsen fokuserar i första hand Porsche Approved Cup, klassen i klassen, där han och ytterligare en handfull förare kör 997 GT3 Cup.
– Det skiljer självklart en hel del mellan 991 och 997, men på vissa banor tror jag att toppförarna i Approved Cup kommer att placera sig strax bakom de allra främsta i startfältet.

Att det inte är omöjligt att hänga med i en 997:a bevisade inte minst Svendsen själv när han tillsammans med flera andra Carrera Cup-förare, och som ett led i sina förberedelser, nyligen deltog i Porsche Super Sports Cup på Mantorp.

Svendsen kvalade som trea bakom Oscar Palm och Lars-Bertil Rantzow, men var före en trio 991-förare. Det race han sedan deltog i vann han!
– Palm och Rantzow var båda av banan, men det gäller att ta sig i mål också, konstaterar norrmannen som självklart var nöjd med sitt genrep.

– Det känns som jag tagit ytterligare ett kliv i utvecklingen sedan förra säsongen. På den officiella testen i Karlskoga för några veckor sedan var jag bästa förare i en 997-bil och det kändes också bra.

Geir Svendsens främsta motorsportmeriter har han hittills skaffat sig inom roadracingen där han tillhörde toppen hemma i Norge i klass Sport 400.
– På den tiden tävlade jag mycket i Sverige. Framförallt på Gelleråsen och i Anderstorp. De banorna kan jag väl.

Som racerförare är 53-åringen från Sandefjord relativt färsk. Han köpte som bekant Porschen som present åt sig själv för tre år sedan och har sedan dess hunnit med 17 race. Han deltog i Carrera Cup Scandinavia även 2014, men i år kör han hela mästerskapet för första gången.

Geir Svendsen tävlar för Steber Racing, som också driver Oscar Palms, Bengt Sporres och Johan Anderssons bilar i årets mästerskap.
– Steber Racing passar mig perfekt. Det är ett lugnt team med rätt spirit.

Johan Andersson blir en av norrmannens konkurrenter i Approved Cup. I premiären i Skövde ställs Svendsen dessutom mot landsmannen Thomas Solberg, som vann klassen i fjol, nye dansken Mikkel O Pedersen och Kenneth Pantzar.
– Bra förare allihop och jag tror på en tajt klass, säger Svendsen som har startnummer efter ålder, 53, på sin Porsche 997.