Många nya i stark upplaga av Renault Clio Cup JTCC

Nio nya, sex kvar från i fjol – och en tidigare mästare. Racingserien Renault Clio Cup JTCC kan presentera ett både stort och intressant startfält inför premiären i Skövde 8-9 maj.
– En spännande blandning av duktiga förare som jag är övertygad om kommer att bjuda publiken på underhållande racing, säger cupansvarige Göran Olsson.

År 2012 lanserades Renault Clio Cup som supportklass i STCC, Sveriges främsta racingserie. Klassen blev snabbt populär och har sedan debutsäsongen fortsatt att utvecklats och lockat till sig både nya och etablerade förare.

Anmälningslistan till säsongens nio tävlingar och 17 race följer det tidigare mönstret. Clio Cup JTCC 2015 bjuder på all önskvärd variation i form av ålder och bakgrund på förarna samt geografisk spridning.

  • Joel Jern från Skara är född 2001 och kör i samma team som mästerskapets ”ålderman”, Janne Gustavsson, 52 år.
  • Klas Ekstrand kommer från Furulund i Skåne, Emelie Moe bor i Östersund.
  • De flesta av de yngre förarna har en gedigen bakgrund inom kartingen. För flera av de äldre är racingkarriären tämligen färsk.

– En härlig mix som gör mästerskapet extra intressant, konstaterar Göran Olsson.

Variationen är inte bara tydlig bland förarna. Från och med i år skiljer det dessutom på bilarna. 2015 års säsong blir den första med den senaste modellen av Renault Clio, RS4. Startfältet innehåller tio sådana, men också sex bilar av den tidigare Cliomodellen.

Alla tävlar om poäng i Clio Cup, men för de yngre förarna, de mellan 14 och 20 år, står mer än så på spel. Samtliga kör den förra generationens Clio och gör också upp i JTCC, junior-SM.

Vilka som kommer att slåss om titeln där är omöjligt att säga. Marcus Annervi från Heberg i Halland skaffade sig erfarenhet av klassen förra året och har givetvis en viss fördel av det. Men utmanare saknas inte. ”Julle” Ljungdahl, Joel Jern, Anton Caldana, Heidi Ryrlén och Klas Ekstrand har alla kapacitet att blanda sig i toppstriden.

Förare med höga ambitioner finns det givetvis även bland de äldre i anmälningslistan. Mest press på sig inför premiären på hemmaplan har utan tvekan västgöten Andreas Wernersson, som efter en säsong i STCC är tillbaka i klassen där han blev mästare 2012 och 2013.

Wernersson får emellertid räkna med att bli utmanad. Fjolårstvåan Henric Skoog från Torshälla vill gärna åt titeln i år och Malmöbon Albin Wärnelöv, som var snabbast på den officiella testen i Karlskoga i maj månad, tippas också tillhöra toppen. Både Skoog och Wärnelöv kommer dessutom mycket väl förberedda.
– De har testat både här hemma och utomlands, men det är fler än Henric och Albin som lagt ner mycket tid och energi på körträning inför premiären, säger Olsson.

Förmodad toppförare är givetvis även fjolårstrean Janne Gustavsson från Lidköping liksom Peter Larsson, Trollhättan. Norrköpingsbon Anders Gustavson med gediget racingförflutet och unge Nicklas Oscarsson från Trångsund ska också bli intressant att följa liksom Emelie Moe och stockholmarna Axel Mörner och Johan Carlström.
– Jag tror att det finns en handfull förare i det här startfältet med kapacitet att vinna tävlingar. Troligtvis kommer det att dyka upp ytterligare någon eller några segerkandidater till under säsongen, tror Olsson.

Fakta Renault Clio Cup JTCC 2015

Kalender

Skövde 8-9 maj/2 heat

Anderstorp 29-30 maj/2 heat

Anderstorp 30-31 maj/2 heat

Mantorp 25 juni/2 heat

Falkenberg 10-11 juli/2 heat

Falkenberg 12 juli/2 heat

Kinnekulle 25-26 juli/2 heat

Solvalla 12 september/1 heat

Knutstorp 26 september/2 heat

Tidsschema STCC Volvo Race Skövde 8-9 maj

Fredag 8 maj

Kl 11.00 Test, 30 min.

Kl 14.55: Kval, 20 min.

Lördag 9 maj

Kl 10.30: Race 1, 20 min

Kl 14.00: Race 2, 20 min.

Förarna

Nr 3: Janne Gustavsson, 51 år, Lidköping, Lidköpings MF

Nr 6: Axel Mörner, 39 år, Stockholm, KAK

Nr 7: Anders Gustavson, 41 år, Norrköping, Östgöta BF

Nr 10: Johan Carlström, 32 år, Stockholm, KAK

Nr 11: Joel Jern, 14 år, Skara, Lidköpings KK (JTCC)

Nr 15: Julius Ljungdahl, Norrtälje, Karlskoga MF (JTCC)

Nr 16: Anton Caldana, 15 år, Lidköping, Lidköpings KK (JTCC)

Nr 20: Henric Skoog, 18 år, Torshälla, Karlskoga MF

Nr 22: Albin Wärnelöv, 27 år, Malmö, MK Scandia

Nr 37: Peter Larsson, 47 år, Trollhättan, Karlskoga MF

Nr 59: Emelie Moe, 23 år, Östersund, Jämtlands MK

Nr 61: Marcus Annervi, 18 år, Heberg, Falkenbergs MK (JTCC)

Nr 72: Klas Ekstrand, 14 år, Furulund, Svedala MK (JTCC)

Nr 81: Nicklas Oscarsson, 16 år, Trångsund, KAK

Nr 89: Andreas Wernersson, 20 år, Kvänum, Lidköpings KK

Nr 99: Heidi Ryrlén, 15 år, Nossebro, Vänersborgs MK (JTCC)