Vem ska stoppa Thed Björk – STCC Volvo Race Skövde

Vem ska stoppa Thed Björk, Volvo Polestar Racing – det är den stora frågan när STCC-premiären avgörs på Skövde flygplats i helgen. Volvo-föraren har tagit två raka titlar och har sett närmast oslagbar ut, som en Sveriges svar på en Michael Schumacher i högform har han gått fram som en slåttermaskin och konkurrenterna kliar sig i huvudet.
– Jag har haft ett bra flyt de senaste två åren och känslan är kvar till i år, säger Thed. Min styrka är att jag har ett bra team bakom mig och en bra teamkompis i Fredrik Ekblom men vi vet att det är många omständigheter som ska klaffa för att vinna – det finns ingenting som är säkert när säsongen startar, det vet vi sedan tidigare.

Fjolårstvåan Fredrik Larsson, WestCoast Racing, ses som det främsta hotet mot en ny titel av Björk. Larsson har gott självförtroende efter fjolårssäsongen.

– Jag körde ju ifrån Thed under delar av fjolåret men till slut tog han sig förbi i tabellen, säger han. Kan vi bara börja året lika bra som i fjol och att jag får lite hjälp av [Richard] Göransson och [Mattias] Andersson att plocka poäng av Thed så kan vi ta honom.

Richard Göransson, med sina fyra titlar och 39 segrar den mest framgångsrike förare i STCC någonsin, gjorde i fjol sitt första år tillsammans med Team Tidö och trots en problemfylld säsong räckte det till en sammanlagd fjärdeplats i tabellen.

– Det känns rätt bra inför den här säsongen, vi har summerat ihop fjolåret och lagt prio och tid på rätt saker inför i år, säger Göransson. Toppen är lika tuff som alltid i mästerskapet och det gäller att få ihop en problemfri säsong, då kommer man långt.

En förare som inte ska räknas bort, och som kan bli Larssons och Göranssons bäste vän i kampen mot Björk, är Fredrik Ekblom. Den 44-årige veteranen är precis lika snabb och motiverad som någonsin. En annan veteran, Mattias Andersson och hans Dacia Dealer Team, kan också sätta käppar i hjulet för Thed Björk – på försäsongstestet på Ring Knutstorp var han näst snabbast.

En förare som brinner av revanschlusta är förstås PWR Racing Teams Emma Kimiläinen. Kimiläinen, som blev en stor publikfavorit med sin hårdsatsande körning, var bra mycket snabbare i fjol än vad resultaten skvallrar om. Trollhättans Erik Jonsson ser förstås fram emot en STCC-premiär på hemmaplan i Skaraborg. Han gör i år sin andra säsong för WestCoast Racing och kan utmana om positionerna strax bakom toppen.

Årets startfält i STCC bjuder också på tre nya förare och alla kör för Team Kia. Två av dem kommer närmast från Formel Renault och båda är riktigt snabba. Gnosjös Erik Johansson och norrmannen Kevin Aabol har gjort bra ifrån sig på test och har kapacitet att ta pallplatser mot slutet av säsongen. Emelie Liljeström tar ett stort steg från Clio Cup till STCC och har en större omställning att göra men med mer tid bakom ratten kommer även hon att sänka sina varvtider rejält.

En förare som är värd att hålla ögonen på lite extra i år är Prins Carl Philip. På försäsongstestet på Ring Knutstorp var han nere på snabbare tider än någonsin tidigare i sin Volvo S60 – en klar poängplockarkandidat i år.