Mangs kvalsnabbast – pole position även för Kristoffersson

Med 40 sekunder kvar slog Jocke Mangs till med snabbaste tid i säsongen första kval i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Han var tre tiondelar före Johan Kristoffersson och de tidigare mästarna delar första startled i lördagens båda race på flygplatsbanan i Skövde. De kör var sin ny Porsche 991 GT3 Cup.
I Porsche Approved Cup passade Kenneth Pantzar på att ge sig själv snabbaste tid i present. Han fyller 50 år i morgon, lördag.

Reglerna för kvalet i Porsche Carrera Cup Scandinavia har ändrats till den här säsongen. Från och med i år räknas förarnas två bästa kvalvarv:
• Snabbaste tid bestämmer startpositionen i lördagens andra heat.
• Näst bästa tid ligger till grund för platsen på gridden i race ett.
I fredagens kval var Jocke Mangs snabbast före Johan Kristoffersson. Sett till andratiden var rollerna de ombytta. Det innebär att duon delar första startled i båda premiärracen. Kristoffersson har pole position i det första, Mangs i det andra.

Jocke Mangs, vars start i serien blev klar bara för ett par veckor sedan, var givetvis nöjd med sin fredag i Skövde.
– Det här var roligt för hela gänget. Kul att få visa från start att vi är snabba, sa Mangs, som tävlingar för teamet Benny.
Det var på sitt sista kvalvarv Mangs slog till med snabbaste tid.
– Det gäller att veta när däcken är som bäst, skojade han och log.
Jocke Mangs verkar emellertid ha mer att ge.
– Vi hann bara med en test innan premiären och självklart känns det att jag inte kört tävling på ett och ett halvt år.

Bakom Mangs och Kristoffersson var det inte helt oväntat Oscar Palm, Lars-Bertil Rantzow, Lukas Sundahl och Snickar-Matte Karlsson som körde till sig startpositionerna 3-6. I båda racen.
Sjua totalt, och snabbast av förarna med 997-modellen i Porsche Approved Cup, var Kenneth Pantzar.
Han klättrade förbi såväl dansken Mikkel O Pedersen som norrmannen Geir Svendsen i kvalets slutskede. Tidigare hade han fått motorstopp och snurrat.
– Jag känner att det här hänt något positivt med min körning i vinter. Jag har kört snöskoter i 200 mil. Jag är övertygad om att det har betydelse, sa den glade stockholmaren, som fyller 50 år racedagen.
Han har redan köpt en båt åt sig själv i present. Den kommer han inte att utnyttja i den omfattning han från början hade tänkt sig. Åtminstone så länge racingsäsongen pågår.
– Från början var jag inställd på att jag bara skulle köra premiären här i Skövde. Jag tyckte att det skulle vara roligt att fira min 50-årsdag med en start i premiären på en helt ny STCC-bana. Men det här är ju så himla roligt så jag kör hela säsongen.

I Porsche Approved Cup skuggades Pantzar, Pedersen och Svendsen närmast av Anders Conradzon, Johan Andersson och Fredrik Behring. I det första heatet starter emellertid Pedersen först av 997-förarna före Pedersen, Pantzar och Conradzon.