Mästaren Björk ostoppbar i Skövde

Regerande STCC-mästaren Thed Björk chocköppnade i säsongsstarten med två segrar inför en välbesökt STCC-premiär i Skövde. 

Från pole position gjorde Thed Björk dagens första heat till en ganska odramatisk resa i toppen och tog segern tätt följd av teamkamraten Fredrik Ekblom. De två hade ett rejält försprång före det övriga fältet där betydligt mer hände i kampen om övriga poängplatser. Mattias Andersson tog tredjeplatsen före Daniel Haglöf som var stark i sitt första race för året. 

Det andra heatet blev betydligt mer händelserikt även för Thed Björk som hamnade mitt i ett kaotiskt startfält. Incidenter följdes av incidenter men Thed kunde från niondeplats på gridden krångla sig förbi allt och plötsligt var den regerande mästaren i ledning igen, en ledning han höll in i mål för sin andra seger för helgen.

– Vilket galet race! Det var väldigt spännande att vara mitt i alltihop och jag tvingades till och med stanna till på första varvet och bara avvakta att allt skulle reda ut sig. Sen gick det bara min väg.

Thed Björk var bara sju poäng från full pott och tog givetvis hand om ledningen i mästerskapet.

– En fantastiskt bra start och så skönt att det började så här. Särskilt i Volvos hemmarace i år inför så mycket Volvofans på läktarna. Nu är det bara att fortsätta så här, konstaterade en nöjd Björk.

Helgens smygare blev Mattias Andersson. Daciaföraren firade sin födelsedag med två tredjeplatser och kunde smyga sig upp till en andraplats i mästerskapet.

– Vi har som mål att hela tiden vara på pallen och nu skuggar vi Thed i mästerskapet. Tvåa totalt är en fantastisk start på mästerskapet för oss. Vi åker dessutom hem med en hel bil och nu är det bara att fortsätta skugga Thed och bygga vidare på den här starten. En bra födelsedag, summerade Mattias.

Thed Björk och Mattias Andersson var de enda med helt problemfria helger. För övriga var det en tuffare helg. Fredrik Ekblom inledde starkt med 25 poäng i kvalet och en andraplats i det första heatet men en avåkning i dagens andra heat kostade mycket poäng och han lämnar Skövde som trea i mästerskapet.

– Jag är givetvis besviken och frustrerad över alla incidenter i det andra heatet. Jag tar med mig det positiva från Skövde som att jag var snabbast i kvalet och tog 25 viktiga poäng. Nu är det bara ner med huvudet och ligga i. Det är sex helger kvar, sa Fredrik Ekblom.

Hans namne Fredrik Larsson hade en tuff start för WestCoast Racing. Problem redan under träningarna och en femteplats i det första heatet var inte vad han räknat med. Han kunde dock avsluta med en andraplats i det kaosfyllda andra heatet och är fyra i mästerskapet.

– Det här har varit en strulig helg för oss men vi avslutade i alla fall på ett bra sätt. Det har varit stökigt för oss hela helgen och det sista heatet var inget undantag men vi hamnade på pallen. Jag är ändå fyra i mästerskapet och Thed får njuta så länge det varar. Vi kommer!

Övrigt noterat:

Fyrfaldiga STCC-mästaren Richard Göransson hade en bedrövlig säsongsstart och tog inte poäng i något av heaten. Unga debutanten Erik Johansson var ett av helgens utropstecken. KIA-föraren tog sig vidare till Q2 och höll länge en pallplats i det andra heatet. Den nya banan på Skövde flygplats bjöd på händelserika race i ett soligt premiärväder inför välfyllda läktare.

Nästa tävlings körs på Anderstorp 29-30 maj.

Resultat – heat 1 Volvo Race Skövde:

1. Thed Björk, Polestar Racing, 20:18.378

2. Fredrik Ekblom, Polestar Racing, +1.454

3. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +18.021

4. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +26.310

5. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +29.185

6. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +38.337

7. Erik Jonsson, Sportpromotion , +45.581

8. Kevin Aabol, Team Kia, +46.470

9. Carl Philip Bernadotte, Polestar Racing, +2 Laps

10. Roger Samuelsson, Team Tidö, +2 Laps

DNF. Emelie Liljeström, Team Kia, DNF

DNF. Richard Göransson, Team Tidö, DNF

DNF. Erik Johansson, Team Kia, DNF

Resultat – heat 2 Volvo Race Skövde: 

1. Thed Björk, Polestar Racing, 24:07.136

2. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +1.348

3. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +6.014

4. Erik Johansson, Team Kia, +4 Laps

5. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +6 Laps

6. Roger Samuelsson, Team Tidö, +8 Laps

DNF. Fredrik Ekblom, Polestar Racing, DNF

DNF. Erik Jonsson, Sportpromotion , DNF

DNF. Carl Philip Bernadotte, Polestar Racing, DNF

DNF. Emelie Liljeström, Team Kia, DNF

DNF. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, DNF

DNF. Richard Göransson, Team Tidö, DNF

DNF. Kevin Aabol, Team Kia, DNF

Förarmästerskapet – STCC 2015

1: Thed Björk 68

2: Mattias Andersson 45

3: Fredrik Ekblom 43

4: Fredrik Larsson 38

5: Daniel Haglöf 30

6: Erik Johansson 16

7: Emma Kimiläinen 14

8: Richard Göransson 12

9: Roger Samuelsson 9

10: Erik Jonsson 7

11: Kevin Aabol 4

12: Carl Philip Bernadotte 4

13: Emelie Liljeström 0