Publikfriande mästarduell i Carrera Cup-premiären i Skövde

Det var en trio mästare som tog kommandot när Porsche Carrera Cup Scandinavia inleddes i Skövde. Vassast var Johan Kristoffersson som vann båda racen före Jocke Mangs och Oscar Palm.
I det andra heatet bjöd Kristoffersson och Mangs på en av STCC-premiärens bästa dueller. Den sistnämnde tog sig förbi en kurva från mål!

På en välbesökt flygplatsbana i Skövde inleddes Carrera Cup-säsongen 2015. Det blev en sprakande start med 17 anmälda förare (tio i nya 991 GT3 Cup, sju i 997 GT3 Cup) som bjöd på tuff, jämn och underhållande racing inför 8.480 åskådare.
Speciellt spännande var det andra heatet där Jocke Mangs, Team Bennys, tog starten från pole position med Kristoffersson Motorsports Johan Kristoffersson precis i bakluckan. De båda mästarna (Mangs 2008 och 2009 och Kristoffersson 2012 och 2013) följdes åt genom hela racet, bytte positioner ett par gånger och bjöd på en minst sagt dramatisk avslutning med ett avgörande en kurva från mål.
Där pressade sig Kristoffersson om Mangs och säkrade helgens andra seger.
– Det här är inte första gången som jag och Jocke fightas mot varandra – och inte sista heller. Det var hård, tuff, ärlig och härlig racing, sa en glad Kristoffersson efter den perfekta premiärhelgen.

Jocke Mangs var något mer dämpad.
– I hårnålen på det sista varvet bromsade Johan senare och jag blev defensiv i de sista kurvorna in mot mål. Det var synd att jag inte kunde ta en seger, men jag är ändå ganska nöjd med premiären. Åtminstone med farten, sa Mangs när han summerade sina dubbla andraplatser och fredagens triumf i kvalet.

Regerande mästaren Oscar Palm från Jönköping inledde båda racen från tredje position. Det blev också hans slutplacering. Efter en mindre bra start tog han rygg på skåningen Lars-Bertil Rantzow och unge nykomlingen Lukas Sundahl från Växjö. När Rantzow och Sundahl gjorde sig skyldiga till misstag tog han sig förbi. Det andra heatet inledde Palm som fyra, men tog sig återigen om Rantzow och fick göra Kristoffersson och Mangs sällskap på pallen.

Ovan nämnda trio toppar självklart mästerskapet efter premiären. Överraskande fyra är 17-årige Mikkel O Pedersen, som i sin 997 GT3 Cup tog ledningen i Porsche Approved Cup.
– Jag är överraskad. Den här framgången hade jag aldrig förväntat mig, sa den unge dasken som sin nationalitet till trots tävlar för Norges Racing Team.

Det drivs av hans i Norge boende landsmans och förarkollega Peter Høst Hansen.
Lars-Bertil Rantzow, sjua och fyra i de båda racen, har samlat på sig lika många poäng som Mikkelsen. I poängtabellen skuggas skåningen i sin tur av TV-profilen Snickar-Matte Karlsson (sexa och femma) och ovan nämnde Sundahl (femma och sjua).

Bakom Mikkel O Pedersen i Porsche Approved Cup noterades stockholmaren Kenneth Pantzar för premiärhelgens näst bästa facit. På sin 50-årsdag var han tvåa av 997-förarna i båda racen (åtta och nia totalt). Tredjeplatserna delades mellan norrmannen Geir Svendsen (heat 1) och Anders Conradzon (heat 2).