Thed Björk tar kommandot med dubbelseger i STCC-premiären

Thed Björk har tagit kommandot i STCC med en dubbelseger i premiärhelgen i Skövde, något som ingen annan förare har lyckats med i det nuvarande reglementet.
– Jag är så glad att starta STCC-säsongen med en dubbelseger, speciellt då ingen annan har gjort det innan. Bilen fungerade riktigt bra hela helgen, ett stort tack till alla i teamet, säger Björk.

Den regerande mästaren tog pole position till första tävlingen, en placering som han omvandlade till seger framför teamkompis Fredrik Ekblom som startade precis bakom.

Medan den första tävlingen handlade om att ta hand om ledningen för Björk var det helt annorlunda i den kaotiska andra tävlingen. Björk startade nia men tappade ner till sista plats på första varvet efter att han tvingades stanna på banan för att undvika två kraschade bilar framför honom. Den dubbla STCC-mästaren startade sedan en ursinnig jakt upp genom fältet och tog en andra rak seger samt mästerskapsledning.

– Andra tävlingen var helt sanslös. Jag fick stanna i hårnålen för att skydda bilen. Men bilen var riktigt bra och jag kunde jaga ledningen. Detta är nära en perfekt start på säsongen, säger Björk.

Teamkompis Ekblom hade en turbulent premiär. Helgen började starkt med att Ekblom satte den snabbaste varvtiden någonsin på den helt nya flygplatsbanan i Skövde under kvalet. Det innebar dessutom 25 poäng då det första kvalpasset, Q1, ger poäng till mästerskapet.

Ekblom startade tvåa i första tävlingen och var nära Björk genom hela tävlingen, men kunde inte ta sig förbi.

– Jag är nöjd över min speed under helgen och 25 poäng för snabbaste tid i kvalet är mycket viktigt för mästerskapet. Första tävlingen var okej, men det är så svårt att ta sig förbi Thed då vi är så lika fartmässigt och han gjorde inte ett enda misstag, säger Ekblom.

I andra tävlingen startade Ekblom från tionde startruta, på grund av den omvända startordningen, och hamnade mitt i den tuffa kampen i fältet. Den tredubbla STCC-mästaren gjorde en bra start och kämpade sig upp mot ledningen. Ekblom var på tredje plats när han fick punktering, snurrade av och bröt tävlingen.

– Jag fick en bra start och jobbade mig uppåt när jag fick punktering och bara snurrade. Det var ett frustrerande slut på helgen. Men det är tidigt i mästerskapet än och jag har fått med mig helt okej med poäng, säger Ekblom.

Prins Carl Philip hade även han en turbulent helg och startade med att utjämna sitt bästa kvalresultat någonsin med nionde plats. Men tävlingarna blev tuffa för 35-åringen som slutade på nionde plats i första tävlingen efter en incident med Emelie Liljeström och bröt andra tävlingen efter att ha blivit knuffad i muren av Erik Jonsson.

– Jag är självklart inte nöjd med resultaten i tävlingarna. Men jag är nöjd med farten i båda tävlingarna och speciellt i kvalet. Jag ser fram emot nästa tävling där jag hoppas kunna fortsätta att bygga vidare på detta, säger prins Carl Philip.

Volvo Polestar Racing lämnar premiärhelgen i Skövde med dubbel mästerskapsledning. Björk leder förarmästerskapet på 68 poäng och Volvo Polestar Racing leder teammästerskapet på 111 poäng.

– Vi är glada över att lämna första tävlingshelgen för året i ledning av båda mästerskapen. Samtliga tre förare har visat lovande form för fortsättningen av säsongen, speciellt Thed med sin dubbelseger. Men det råder inget tvivel om att Fredrik kommer ge honom en tuff match i år, säger Christian Dahl, vd för Polestar.