Racinglicens och simulatortest väntar årets pristagare i Prins Carl Philips Racing Pokal

 

Bil- och kartingtest, licenskurs och provkörning av Svenska Bilsportförbundets nya, häftiga racingsimulator. Det är vad som väntar pristagarna i den tredje upplagan av kartingtävlingen Prins Carl Philips Racing Pokal, som avgörs på Lidköpings Motorstadion 8-9 augusti.

Det var under STCC-premiären i Skövde årets satsning i Prins Carl Philips Racing Pokal presenterades i sin helhet på en presskonferens. Prins Carl Philip själv var givetvis på plats liksom representanter för projektets samarbetspartners: STCC AB, Svenska Bilsportförbundet, Kungliga Automobil Klubben och Lidköpings Karting Klubb.

Prins Carl Philip inledde presskonferensen med att berätta om sitt initiativ till tävlingen och sitt engagemang i motorsporten och dess ungdomar.
– Själv började jag köra gokart ganska sent och vet därför, av egen erfarenhet, vad det betyder att börja träna och tävla i unga år. Därför känns det väldigt bra att få bidra till svensk motorsport genom det här priset. Jag vill med mitt engagemang ge tillbaka till racingen och på det här viset hjälpa alla duktiga ungdomar en bit på vägen och vidare i karriären, sa Prins Carl Philip, som på plats följt de två första upplagorna av tävlingen där han bland annat varit uppskattad prisutdelare men också tävlat själv.

– Jag körde klass DD2 med det lite äldre gänget förra året. Vi får se om det blir en ny start i år. Vi får jobba på det.

Prins Carl Philips Racing Pokal avgörs i tre klasser, Junior 60 för de allra yngsta, samt KF Junior och KZ2. Tävlingen körs över två dagar med träning, tidkörning, kval och final. För pristagarna i samtliga klasser väntar spännande och utmanande uppdrag.
– Den 13 oktober arrangerar vi en testdag i på Gelleråsbanan utanför Karlskoga där pristagarna i KF Junior och KZ2 kommer att få provköra en Formel Renault och en Renault Clio, samt ta racinglicens. Pristagarna i Junior 60 kommer också att bjudas in, men deras provkörning kommer att ske i en KF Junior-kart, som är deras naturliga steg, på Lidköpings Motorstadion vid ett senare tillfälle, berättar promotorn Thomas Johansson.

Nytt för året, förutom möjligheten att ta racinglicens, är dessutom att pristagarna kommer att bjudas in till Bosön där de kommer att få möjlighet att testa Svenska Bilsportförbundets nya, häftiga simulator.
– Den liknar väldigt mycket de som Formel 1-teamen använder sig av. Utrustningen är avancerad och kan simulera tävlingar i såväl rally, racing som rallycross, berättade förbundsdirektör Thomas Jansson, som avslöjade att simulatorn, som Riksidrottsförbundet varit med och delfinansierat, kostar mellan 800.000 och 900.000 kr.

På presskonferensen medverkade även Jonas Lundin, VD för STCC AB, Kenneth Thorén, ordförande i svensk Bilsportförbundet, Therese Nyberg, generalsekreterare Kungliga Automobil Klubben och Lidköpings Karting Klubbs ordförande Camilla Börjesson.

Jonas Lundin: – För oss är det otroligt viktigt att fånga upp de nya talangerna och hjälpa dem att hitta karriärvägar inom racingen. Det är för oss naturligt att vi samarbetar med att hitta dem inom kartingen. Vi har en tendens att tappa ungdomar när de är 14,15,16 år. För att motverka det vill vi hjälpa dem vidare till exempelvis klasser som Formel Renault och Clio Cup där det finns möjlighet att gå vidare från kart och upp till att köra bil. Det är det vi vill säkerställa i det här samarbetet och i det engagemang vi har i Prins Carl Philips Racing Pokal.

Kenneth Thorén: – Vi kan konstatera i dag att svensk bilsport har framgång. Vi har en Formel 1-förare i Marcus Ericsson, vi har Felix Rosenqvist och ytterligare ett stort antal duktiga formelbilsförare. Alla kommer från kartingen, har börjat i unga år och gått hela stegen upp. Det är väldigt viktigt för oss i förbundet att kunna ta hand om de här ungdomarna och lotsa dem vidare, förhoppningsvis hela vägen till Formel 1.

Therese Nyberg: – KAK har i många, många år satsat på återväxten inom motorsporten och framförallt på ungdomar. Vi vill bidra till att möjliggöra steget från karting till nästa nivå genom att bland annat att låta ungdomarna få prova på större bilar. I det arbetet är Prins Carl Philips Racing Pokal jätteviktigt för KAK och vi är jätteglada att prinsen ställer upp.

Camilla Börjesson: – Det här evenemanget har betytt väldigt mycket för oss som förening. Vi har en fantastisk anläggning i Lidköpings Motorstadion och i Prins Carl Philips Racing Pokal har vi fått den stora tävling som vi tidigare saknade. Det är ett jäkla driv i föreningen och totalt är det ett 70-tal aktiva som jobbar med att arrangera tävlingen. Utan deras engagemang skulle det här inte vara möjligt, men vi får också bra stöd från Lidköpings kommun, vilket betyder mycket.