Mattsson dubblerar på hemmaplan

Carrera Cup Scandinavia och Swedish GT. Ingvar Mattsson ställer upp i båda med sin Porsche 991 GT3 Cup på Anderstorp Raceway 29-31 maj.I Swedish GT får han sällskap av ytterligare en handfull Carrera Cup-kollegor.

För Ingvar Mattsson är Anderstorp och Anderstorp Raceway så mycket hemmaplan det kan bli. Han är född och uppväxt i det lilla samhället i Gnosjöregionen och från Depågatan 1, granne med racerbanan, driver han familjeföretaget Mattssons med 120 anställda. Ingvar Mattssons intresse för motorsport har alltid varit stort. Som ung tillhörde han Anderstorp RC:s miniracingsektion och Formel 1-åren 1973-1978 var han en lika självklar som entusiastisk besökare på banan när dåtidens stora stjärnor kom till Småland. Den egna racingkarriären lät emellertid vänta på sig. Först i mogen ålder började Mattsson tävla så smått. Först skedde det i Formel Ford, sedan körde han Radical och 2008 gjorde Ingvar sin första start i Porsche Carrera Cup för egna teamet Mattssons Fasteners. De senaste säsongerna har smålänningen i huvudsak satsat på Swedish GT där han kört och delat en Chevron GR8 med Jimmy Johansson.
– Men i år blev det Porsche eftersom den ger mig möjlighet att köra samma bil i båda klasserna. Det ger mycket körning och är ett upplägg jag tycker om.

Fler förare i Carrera Cup tar chansen att dubblera i Anderstorp. Anmälda till Swedish GT, där 911 GT3 Cup ingår i GTA-klassen, är även ”Snickar-Matte” Karlsson, Thomas Karlsson, Peter Høst Hansen och Fredrik Behring. Ingvar Mattsson kör racerbil för att han tycker det är roligt. Han sätter dessutom stort värde på det sociala utbyte sporten ger. På det tävlingsmässiga planet saknar han inte ambitioner. Att tävla mot förare som exempelvis Johan Kristoffersson, Jocke Mangs och Oscar Palm triggar honom.
– För mig är det en utmaning att mäta mig med de bästa, säger han.

I premiären i Skövde slutade Mattsson på elfte och tionde plats i de båda racen.
– Jag fick till rätt hyfsade varvtider i racen och från kvalet förbättrade jag mig med nästan en sekund, konstaterar Mattsson, som i det andra heatet körde upp sig från startruta 15.

Anderstorp Raceway kan Ingvar Mattsson självklart väldigt väl.
– Jag borde väl vara den i startfältet i Carrera Cup som tävlat här flest gånger, säger han och tillägger med ett skratt
– Hur nu det förpliktigar.

Att tävla på hemmabanan ger självklart Mattsson en fördel gentemot konkurrenterna.
– Men det gäller att dra nytta av den också, säger han, funderar en stund och konstaterar:
– Som hemmaförare har jag nog en fördel, speciellt i det sista partiet runt karusellen.

Ingvar Mattsson tävlar för Anderstorp RC. Förarkollegan Bengt Sporre från Värnamo har samma klubbadress.
– Det är roligt att klubben tagit över banan och att Anderstorp Raceway är tillbaka i de här sammanhangen. Anläggningen är så bra att den självklart ska ingå i STCC-kalendern, resonerar Ingvar.

Porsche Carrera Cup Scandinavia och Swedish GT ingår som klasser i STCC, som i Anderstorp slagit sig samman med Gislaved näringsliv AB. Dagarna före STCC-deltävlingen, 27-28 maj, arrangeras nämligen Äffärsracet, en mässa om bland annat innovation och entreprenörskap. Affärsracet med 260 utställare och flera tusen besökare gästar Anderstorp Raceway för fjärde gången.