STCC tillbaka på Anderstorp – vem ska stoppa Thed Björk?

Thed Björk, Volvo Polestar Racing, har fått en drömstart på sin STCC-säsong med två segrar i premiären på Skövde Flygplats för tre veckor sedan. Nu kommer STCC till Anderstorps motorbana för första gången sedan 2007 och frågan är vem som ska stoppa Thed Björks framfart. Själv njuter han av framgångarna.
– Det känns jäkligt skönt att få börja säsongen på det viset och det är en mardrömsstart för konkurrenterna, säger han. Jag åker bara med, jag är på topp och ska fortsätta leverera, helt enkelt. Det kommer att bli tufft för de andra.
Främst av de förare som utmanade Thed Björk i Skövde var Linköpings Mattias Andersson, Dacia Dealer Team. Han körde hem tre tredjeplatser, den första i det poänggivande kvalet, och har fått en kanonstart på sin säsong.
– Jag har aldrig stått på pallen två gånger på en STCC-helg tidigare, säger Mattias Andersson. Men vi måste bli lite bättre samtidigt som Thed har lite oflyt om vi ska slå honom. Kan vi närma oss någon hundradel och han har lite otur så kan vi ta honom.
Anderstorp blir en ny utmaning för många av deltagarna. Visserligen har en del erfarenhet av banan sedan TTA-serien besökte Anderstorp 2012 men förutsättningarna skiljer. Bland annat är Michelin-däcket nytt för i år.
– Vi har inte så mycket data att gå på men efter Skövde tror jag ändå att alla har lärt sig hur det nya däcket fungerar och det kommer att bli jämnare, säger Mattias. Utmaningen blir att hitta en inställning som ger grepp i kurvorna utan att farten på den långa rakan blir lidande.
Fredrik Larsson, BMW Dealer Team/WestCoast Racing, ligger på en tredjeplats efter premiären i Skövde. Det blev en femteplats i det första heatet och en andraplats i det andra. Ett hyggligt resultat men farten infann sig aldrig för att kunna utmana Björk.
– Det var ingen jättebra start på säsongen, säger Larsson. Vi försökte med lite nya grepp i inställningarna men i efterhand kan vi konstatera att vi inte gick åt rätt håll.
Men till Anderstorp kommer Larsson med goda minnen. 2012 vann han då TTA-serien besökte Anderstorp och i och med att det är samma bil som används idag är förutsättningarna goda, menar Larsson:
– Då kunde vare sig Björk eller Ekblom hota mig och vi kan inställningarna bra sedan dess. Jag gillar banan och siktar högt – nu gäller det att vi tar in i poängtabellen.
En av de förare som Fredrik Larsson tror kan vara med och utmana är hemmahoppet Erik Johansson från Gnosjö som kör för Team Kia.
– Sportsligt sätt har jag ingen fördel av att köra på Anderstorp eftersom jag aldrig har tävlat där men mentalt betyder det förstås en del då jag har kompisar, familj och sponsorer på plats, säger han. Vi får se hur vi ligger till efter träningen och sätta upp målet efter det men jag vill gärna komma upp på pallen på min hemmatävling, det vore fantastiskt.
Men kanske är det Fredrik Ekblom, Thed Björks teamkompis, som kan bli Fredrik Larssons och Mattias Anderssons största hjälp i helgens tävling när det gäller att rubba Björk. Ekblom trivs nämligen på Anderstorp.
– Visst är det så, det är en riktig racerbana där vi får sträcka ut ordentligt, säger Ekblom som är missnöjd med säsongsstarten i Skövde för egen del.
– Jag är bedrövad, bilen funkade skitbra och sen får man punka och åker in i muren… Det var tråkigt. Thed är för bra för att man ska ge honom ett handikapp på 25 poäng redan i första racet men säsongen är lång och jag kommer att pumpa på så mycket det går.
Det finns fler förare som vill utmana på Anderstorp. Daniel Haglöf gjorde en bra insats i Skövde som lovar mer inför framtiden och hans teamkollega i PWR Racing Team Emma Kimiläinen är alltid het på gröten. Det främsta namnet som hoppas på revansch efter dubbla krascher är naturligtvis Richard Göransson. Det är med andra ord många förare som är sugna på att peta ned Thed Björk från prispallen på Anderstorp.
Tävlingen på Anderstorps motorbana avgörs över tre dagar med början den 29 maj. STCC avgörs på lördag den 30 maj tillsammans med Porsche Carrera Cup Scandinavia, V8 Thunder Cars, Formel Renault 1.6, Clio Cup JTCC och Swedish GT. Söndag den 31 maj är vikt för Formel Renault 1.6, Clio Cup JTCC och Swedish GT.