Kristoffersson och Mangs laddar för ny Carrera Cup-duell i Anderstorp

De bjöd på premiärens mest omtalade duell. Nu gör sig STCC-publiken beredd för nästa rond i racingversionen av mästarnas mästare.

Johan Kristoffersson mot Jocke Mangs – och med Oscar Palm som förste utmanare.

Missa inte Porsche Carrera Cup Scandinavia på Anderstorp Raceway 29-30 maj.

 

När årets första deltävling i Carrera Cup avgjordes på flygplatsbanan i Skövde vittnade många om att duellen mellan tidigare mästarna Kristoffersson och Mangs i det andra heatet var värt hela entrépengen.

De slogs om tätpositionen hela racet och avgörandet föll inte förrän på det sista varvets avslutande meter. Jämnt, hårt, juste och helt i publikens och TV-tittarnas smak.

Arvikaföraren Kristoffersson, som tävlar för familjeteamet Kristoffersson Motorsport, vann visserligen båda premiärracen, men ser inte sig själv som solklar favorit i den andra deltävlingen.

– På Anderstorp tror jag att det kan bli rätt tufft för min del. Jag har nämligen aldrig satt min fot på banan och vet knappt hur den går. Det blir en verklig utmaning att för första gången på länge komma till en bana i Sverige som jag aldrig varit på tidigare. Det känns faktiskt ganska konstigt, säger mästaren från 2012 och 2013 och fortsätter:

– Jag vet att jag har lätt för att lära mig nya banor snabbt, men här handlar det om en enhetsklass där alla bilar är lika och där det finns flera konkurrenter som är riktigt snabba.

 

Jocke Mangs, Carrera Cup-mästare 2008 och 2009, gjorde sin första start i Anderstorp 1999.

– Sedan dess har jag kört flera olika klasser på banan så där har jag nog en liten fördel gentemot Johan. Åtminstone på den första träningen, sedan kommer han att ha lärt sig banan han också, säger Mangs, som nöjd med sin och Team Bennys insats i Skövde.

Enda besvikelsen var väl egentligen att han inte lyckades hålla Kristoffersson bakom sig i det andra heatet. Mangs misstog sig dessutom på var mållinjen var och gjorde det på så vis lättare för Kristoffersson att pressa sig förbi.

– Det var inte roligt, men samtidigt var jag nöjd med att jag kört bra och bjudit publiken på ett bra race.

 

Varken Kristoffersson eller Mangs har speciellt mycket tid i den nya Porschen, 991 GT3 Cup, ännu. Utöver premiärtävlingen har båda bara en testdag i bagaget.

– Klart att man hade önskat sig mer. Men det har inte funnits tid till det, konstaterar Kristoffersson som jämte racingsatsningen i Carrera Cup dessutom kör VM i rallycross.

Där är han tvåa i förarmästerskapet efter en rivstart med fyra deltävlingar på fem helger. Hittills har det blivit en seger och en tredjeplats i Volkswagen Team Swedens fyrhjulsdrivna VW Polo.

– Jag har i stort sett varit på resande fot sedan VM-premiären i Portugal 25-26 april. Helgen då det var tävlingsfritt i VM körde jag Carrera Cup i Skövde.

 

Kanske önskar Kristoffersson att han varit ledig den här helgen. I söndags – mitt under rallycrosstävlingen på Lydden Hill i England – blev han nämligen pappa för första gången. Han och sambon Zandra Björkholtz fick sitt första barn, en liten grabb som hade så bråttom ut att pappa Johan inte hade en chans att hinna hem till Sverige.

Födseln var planerad till onsdag kommande vecka och därför var det meningen att Zandra skulle ha följt med till Anderstorp utifall att…

Nu behöver Kristoffersson i alla fall inte bekymra sig över att behöva lämna banan för att dra iväg till närmaste BB mitt under pågående Carrera Cup-tävling.

Anderstorp blir värmlänningens sjätte tävlingshelg i rad.

– Han har kört så himla mycket att man önskar att han vore helt slut, men av egen erfarenhet vet jag att intensivt tävlande brukar ha positiva effekter snarare än tvärt om, säger Mangs, som långt ifrån varit lika mycket i farten den senaste tiden.

– Vi spar på formen, säger han och ler.

 

Jocke Mangs vill gärna förhindra att Johan Kristoffersson seglar ifrån i mästerskapstoppen. Duon Kristoffersson Mangs jagas i sin tur av en koppel förare där regerande mästaren, smålänningen Oscar Palm, GP Xperience, inte oväntat var vassast med dubbla tredjeplatser i Skövde.

Bakom topptrion lyckades unge dansken, 18-årige, Mikkel O Pedersen allra bäst. Han blev fyra i det första heatet och sexa i det andra, vilket inte bara gav en fjärdeplats i Carrera Cup utan dessutom maximal utdelning och ledning i Porsche Approved Cup. Där gör mästerskapets förare med 997-modellen upp om en egen pokal.