Sandström från seger på Nürburgring till Swedish GT i Anderstorp

Den 17 maj vann Edward Sandström 24-timmarsloppet på Nürburgring.

Kommande veckoslut, 29-31 maj, tävlar han på Anderstorp Raceway i Småland.

Den hete racingsvensken ska dela XL-Racings Porsche 991 GT3 Cup i Swedish GT med TV-profilen ”Snickar-Matte” Karlsson.

Nürburgring 24-timmars kallas ofta för världens tuffaste långlopp. 156 varv på den kanske hårigaste racerbanan av dem alla, Nürburgrings nordslinga, ”det gröna helvetet”.

Den 17 maj vann Örebroföraren Edward Sandström, 34 år, klassikern med belgiska Audi Sport Team WRT. Tillsammans med Nico Müller, Christopher Mies och Laurens Vanthoor tog Sandström målflagg i en Audi R8 LMS som segrare efter 24 timmars intensiv racing.

– Den här segern är den enskilt största i min karriär. Med råge, säger Sandström, som direkt efter segern bland annat uttryckte stolthet över sitt team och sina förarkollegor samt imponerades av Audi.

– Att segra i Nürburgring 24-timmars på första försöket med en helt ny bil är fantastiskt bra. Jag vet själv hur svårt det är att vinna den här tävlingen. Det här var min sjätte start.

Det tyska 24-timnmarsloppet har avgjorts årligen sedan 1970. Många svenskar har försökt att erövra totalsegern, men innan Sandström slog till hade bara en svensk stått överst på prispallen. Det var Örnulf Wirdheim, pappa till Björn Wirdheim, som 1993 vann med det tyska Porscheteamet Konrad Motorsport.

Porsche blir det även för 2007 års Carrera Cup-mästare kommande veckoslut. För XL-Racing, och tillsammans med etablerade Carrera Cup-föraren ”Snickar-Matte” Karlsson, ska Sandström köra den senaste modellen av Porsche 911 GT3 Cup i årets premiär i Swedish GT.

– Det ska bli kul att komma hem och tävla igen. Senast var 2012 då jag gjorde ett inhopp i Swedish GT i Falkenberg. Jag gillar Anderstorp, det är lite av min bana. Jag har vunnit där både i JTCC, Radical, STCC och Carrera Cup, säger Sandström entusiastiskt och tillägger:

– Dessutom ska det bli kul att testa den nya Porschen. Några av mina kollegor har kört den i olika sammanhang. Nu får jag också chansen.

Bakom starten i Anderstorp ligger Edward Sandström och ”Snickar-Matte” Karlssons gemensamma sponsor Teknova.

– Tävlingen i Anderstorp är ett inhopp, men om teamet behöver min hjälp vid ytterligare något tillfälle är det inte omöjligt att jag kommer tillbaka. Passar det bara med mitt eget tävlingsschema kör jag gärna. Jag träffade Matte för några år sedan, har hjälpt honom lite som förarcoach och vi har hållit kontakten. Det är roligt att jobba med honom, han är otroligt passionerad och vill mycket.

”Snickar-Mattes” huvudfokus den här säsongen ligger på Carrera Cup, där han slutade på femte och sjätte plats i de båda heaten i premiären i Skövde för snart tre veckor sedan. Sin medverkan i Swedish GT ser TV-profilen, känd från Bygglov, självklart som en möjlighet att få ännu mer tid i den nya bilen.

Andra Carrera Cup-förare som kommer att dubblera i Anderstorp är Ingvar Mattsson, Thomas Karlsson, Peter Høst Hansen och Fredrik Behring.

Sandström har bott i Schweiz i sex år och har haft fabrikskontrakt med Audi de fyra senaste säsongerna.

Han har gjort många starter internationellt och har blivit lite av specialist på 24-timmarsrace. Utöver segern på Nürburgring har Sandström vunnit 24-timmars i Dubai, Barcelona och Zolder. Dessutom har han en andraplats i Spa på meritlistan.
– Men det finns mycket mer jag skulle vilja uppleva i karriären. Att få vinna på Spa är en av de sakerna, att köra Le Mans och Daytona är andra mål jag har, säger Sandström, som i egenskap av stand in för bäste vännen Mattias Ekström i rallycross-VM dessutom gärna skulle vilja avancera hela vägen till final i någon deltävling.

Nästa chans får han i Italien i höst. Men innan den tävlingen och andra väntar alltså Anderstorp Raceway för en av Europas främsta GT-förare.

– Det ska bli roligt och jag tror nog att min form och tempo är ganska bra. Men jag har stor respekt för mina konkurrenter, det har jag alltid, säger Sandström.