Skoog v/s Wernersson – rond två i Anderstorp

Småland nästa och en fortsättning på kampen mellan Henric Skoog och Andreas Wernersson i racingklassen Clio Cup?

Själva tror, och hoppas, de båda toppförarna det och ser fram emot en ny publikfriande duell på Anderstorp Raceway 29-31 maj.

 

Henric Skoog och Andreas Wernersson bjöd publik och TV-tittare på en läcker kamp om segern i Clio Cup-premiären i Skövde för snart tre veckor sedan.

Nu gör de sig beredda på en ny uppgörelse.

– Det ser jag fram emot. Även om vi är konkurrenter har vi ömsesidig respekt för varandra på banan. Det är en bra stämning mellan oss, säger dubble Clio Cup-mästaren Wernersson, som är tillbaka i klassen efter en säsong i STCC.

 

Det var i det andra av de två premiärracen som Wernersson och Skoog fightades. Den förstnämnde avgick med segern, men det var Skoog som vända hemåt med tätposition i mästerskapet. Han vann nämligen det första heatet – utan konkurrens av västgöten. Wernersson fick nämligen sladd när han värmde däck på formationsvarvet, slog i muren och tvingades bryta med trasig bakvagn på sin Clio.

– Ingen perfekt start direkt, medger Andreas, som var duktigt besviken på sig själv över att missa säsongens första race.

Något fel på psyket är det emellertid inte på 20-åringen från lilla Öttum. Han tog snabb revansch med seger i det andra, omtalade heatet, där han och Skoog bjöd på bra racing och stor underhållning.

– Efter det som hände i det första heatet kändes det viktigt att försöka leverera inför hemmapubliken i det andra, säger västgöten som tävlar för STC Racing Team.

 

Levererade gjorde verkligen 18-årige Henric Skoog från Torshälla. Han fick en perfekt start med seger och andraplats – och 20 poängs ledning i mästerskapet.

– Duellen med Andras i det andra heatet var rolig, även om jag självklart helst hade varit först över mållinjen. Fighter som den i Skövde är utvecklande och det alltid roligare att vinna i tuff konkurrens, säger Skoog, vars tävlingshelg i Anderstorp kommer att bli hektisk.

Direkt efter målgång på lördag ska han nämligen ta sig till Eskilstuna och till den studentbal som väntar där. På natten åker han sedan tillbaka till Anderstorp. Clio Cup kör nämligen kval och två race även på söndag.

– Tio över två är det målgång i det andra av lördagens båda heat och klockan fem ska jag vara i på balen i Eskilstuna, berättar Henric, skrattar och tillägger skämtsamt:

– Mitt mål är att undvika en pallplats för att på det sättet inte förlora tid på prisutdelning och intervjuer.

För att lyckas ta sig till Eskilstuna i tid kommer Skoog, som tävlar för familjeteamet PFI Racing, att flyga från Anderstorp till Eskilstuna. Men det blir inte flygmaskin hela vägen fram till baltrappan, vilket hade varit en storslagen entré. Sista biten kommer han mer traditionsenligt att transporteras med bil.

 

Skoog och Wernersson får bära favoritskapet i Clio Cup även under den andra tävlingshelgen, som innehåller fyra race – två på lördag och lika många på söndag.

Bakom den förmodade toppduon är det mer oklart vilka som kommer att göra upp om de främsta platserna. Någon riktigt bra fingervisning om styrkeläget i startfältet gav inte premiären eftersom den dessvärre präglades av krascher och bilar i depån.

Trea, på lika många poäng som Wernersson, i tabellen inför Anderstorp är något överraskande Emelie Moe, som bland annat slutade tvåa i premiärracet. Nykomlingen Axel Mörner skuggar henne och följs i sin tur av Marcus Annervi, JSM-förarens som i sin äldre modell av Renault Clio överraskande med en tredjeplats i säsongen första heat.

En tredjeplats, i det andra racet i Skövde, blev det även för Albin Wärnelöv som därmed hann visa att vårformen håller i sig.

Av många otursgubbar i premiären kan bland annat nämnas starka trion Janne Gustafsson, Peter Larsson och Anders Gustavson. Räkna med att de är ute efter revansch i Anderstorp, precis som Klas Ekstrand, Nicklas Oscarsson och Heidi Ryrlén för vilka mästerskapet också fick sämsta tänkbara start.

 

STCC–deltävlingen i Anderstorp, med Clio Cup JTCC som en av klasserna, livesänds i SVT Play kl 12.30-16.00 lördag 30 maj. På söndag visas ett timslångt sammandrag från tävlingarna i STV1 med start kl 18.00.

 

Preliminärt tidsschema Clio Cup JTCC i Anderstorp, 29-31 maj

Fredag 29 maj

Kl 10.20-10.50: Test.

Kl 15.45-16.05: Kval.

 

Lördag 30 maj

Kl 09.25-09.45: Race 1.

Kl 13.50-14.10: Race 2.

 

Söndag 31 maj

Kl 10.15-10.35: Kval.

Kl 11.40-12.00: Race 1.

Kl 14.30-14.50: Race 2.

 

Mästerskapsställning inför Anderstorp

1) Henric Skoog, Karlskoga MF, 46 poäng

2) Andreas Wernersson, Lidköpings KK, 26

3) Emelie Moe, Jämtlands MK, 26

4) Axel Mörner, KAK, 22

5) Marcus Annervi, Falkenbergs MK (JSM), 21

6) Albin Wärnelöv, MK Scandia, 17

7) Johan Carlström, KAK, 16

8) Julle Ljungdahl, Karlskoga MF (JSM), 16

9) Joel Jern, Lidköpings KK (JSM), 9

10) Anthon Caldana, Lidköpings KK (JSM), 6