Jakten på Graff är igång – V8 Thunder Cars kommer till Anderstorp

Premiärhelgen för V8 Thunder Cars bjöd på fantastisk racing med många hårda fajter genom fältet. De två förare som lyckades absolut bäst var Alexander Graff och norrmannen Stein Frederic Akre. De toppar tabellen med 45 respektive 42 poäng efter de två heaten på Skövde Flygplats. Nu kommer racingcirkusen till klassiska Anderstorp och jakten på Graff är igång.

– Jag känner hur konkurrenterna flåsar mig i nacken, säger Alexander Graff som har hunnit med att testa på Anderstorp förra veckan.

– Det är en fördel för oss gentemot de som inte har testat. Det som kommer att bli avgörande är den långa rakan, är det fajt om positionerna vill man kanske inte ligga först på det sista varvet. Den som ligger tvåa eller trea kan nyttja ”slip streamingen” och ta sig om.

Kvalet blir minst lika viktigt som i Skövde. På Anderstorp är det en klar nackdel att starta tvåa.

– Den som startar tvåa får en väldigt lång yttersväng direkt efter start så det gäller att ta pole position, säger Graff. Det är två varv det hänger på och det gäller att ha ordning på inställningarna redan efter testet. Den som behöver ändra på något under kvalet har en väldigt lång depågata att ta sig igenom där man tappar tid.

Främste utmanare blir förstås norrmannen Stein Frederic Akre som åkte hem från Skövde med en seger och en tredjeplats. Farten imponerade och Akre har nu efter ett antal säsonger i klassen definitivt etablerat sig i toppen. Han blir att räkna med i Anderstorp.

Hampus Lindkvist visade i Skövde att han hade farten att utmana i toppen, han ledde till och med det första heatet men tvingades ge sig på slutvarvet. Går han vinnande ur de dueller han förlorade i Skövde så går ingen av konkurrenterna säker.

Andreas Ahlberg hade lika gärna kunnat åka hem med två pallplatser i bagaget. Nu blev det bara en, tredjeplatsen i det första heatet, efter att bromspedalen vek sig i slutet av flygrakan i det första heatet – Ahlberg återfanns senare i trakterna av Skövde centrum. Räkna med att Andreas Ahlberg är med i den absoluta toppen och slåss om allt fungerar i helgen.

Flera förare är ute efter revansch och de har alla möjlighet att blanda sig i segerstriden. Marcus Palnér åkte hem med två fjärdeplatser efter ett struligt kval, är han med redan från början finns kapaciteten att vinna. Detsamma gäller Freddie Magnusson, mannen med den kanske tyngsta gasfoten i startfältet. Det blev krasch i första heatet och en sjätteplats – räkna med att han kommer att försöka ta igen det han förlorade i Skövde. Och en förare med stor kapacitet är förstås Mattias Lindberg, fjolårets rookie i STCC. Dubbelnollan i Skövde kommer inte att upprepas och Anderstorps karaktär kommer att passa den före detta formelbilsåkaren. Premiärens verkliga olycksfågel, Joakim Ahlberg, som kraschade i det första heatet och sedan blev påkörd i det andra av Borgar Hansli, är tillbaka i ett nytt chassi. Joakim hann dock visa framfötterna på träning och i kval – han kan bli helgens joker.

Patric Sundel var ett litet utropstecken under premiärhelgen. Han hade gått ut hårt på förhand och utmanat konkurrenterna – i år ska han slåss om pallplatserna – och visst visade han att han har kapacitet för det. Bra kval, en fjärdeplats, följdes upp med en femteplats i det första heatet och en sjundeplats i det andra.

Jonas Fors och Christian Axelsson visade att de har tagit ett kliv framåt sedan förra året. Båda plockade poäng och på Anderstorp kan det bli fler.

Två unga talanger som gjorde sin debut i klassen var Erik Stillman och Linda Johansson. Stillman kraschade i kvalet och fick byta bil. I det andra heatet kunde han köra i mål på poängplats, Linda Johansson tog en fin åttondeplats i det första. Nu är Erik och Linda varma i kläderna och redo att ta sig an Anderstorp.

Premiären i Skövde såg också tre äldre debutanter prestera riktigt bra resultat. Christoffer Bergström, Peter Möller och Tony Persic visade att de trots avsaknad av erfarenhet av banracing kunde hänga med riktigt bra. Möller tog till och med poäng och det kan bli fler poäng för den här trion även den här helgen.

SM-tabell V8 Thunder Cars

1. Alexander Graff 45
2. Stein Frederic Akre 42
3. Hampus Lindkvist 28
4. Marcus Palnér 24
5. Patric Sundel 16
6. Andreas Ahlberg 15
7. Jonas Fors 12
8. Fredrik Magnusson 8
9. Christian Axelsson 7
10. Linda Johansson 4