Klartecken från Gustafsson – rekordstort Clio-startfält i Anderstorp

Janne Gustavsson kommer till start i Anderstorp där Clio Cup slår rekord med 17 anmälda bilar. Västgöten, som äger och driver STC Racing Team och som råkade illa ut i premiären i Skövde, lämnar klartecken med viss tvekan.

– Vi gör ett försök i alla fall. Vi får se om den gamle gubben håller, säger han.

 

Sargade revben, mjukdelar och muskelfästen. Det blev resultatet av Gustafssons krasch mot muren i säsongens inledande Clio Cup-race. Olyckan i Skövde tog hårt på den 52-årige veteranen, som brottats med stora smärtor i nedräkningen inför helgens tävlingar i Anderstorp. Där kör Clio Cup fyra race, två på lördag och lika många på söndag.

Länge var det osäkert om Gustavsson skulle klara av att köra på Anderstorp Raceway. Nu gör han tummen upp.

– När vi kom hem med den kraschade bilen för tre veckor sedan sa jag till mina mekaniker att får ni ordning på den så åker jag i Anderstorp. Killarna, Jonas, Joel och Daniel, har gjort ett fantastiskt jobb och även om jag inte är helt återställd åker vi till Småland och gör ett försök.

 

Metoderna för att få Gustavsson till start, och genom helgens samtliga pass i, är många och uppfinningsrika. Bland annat laborerar teamet med delar av en tempurmadrass som extra stoppning i stolen för att lindra trycket på revbenen. Gustavsson har även fått en mirakelmedicin.

– Det är en salva som egentligen är för hästar. När jag smörjde in mig med den första gången trodde jag ryggen skulle brinna upp, men det fungerar. Savlan bedövar och sätter fart på blodcirkulationen.

 

Janne Gustavsson ser både med tillförsikt och spänning fram emot tävlingsdagarna i Anderstorp.

– Håller bara kroppen borde jag kunna vara med hyfsat, säger västgöten som var trea i fjolårets mästerskap.

Jämte en önskan att inte slå upp sin skada hoppas Gustavsson på regn i helgen. Han är stark på vått underlag, men den här gången är det inte i första hand för resultatets skull han dansar regndansen.

– Kommer det regn blir det inte alls samma G-krafter, och samma tryck på kroppen, i svängarna som när det är torrt och däcken får ordentlig fäste, konstaterar han.

 

Till premiären i Skövde kom 16 Renault Clio till start. I Anderstorp slår klassen rekord med 17 anmälda bilar. Tillkommit har Otto Tjäder som byter från Formel Renault och sällar sig till de unga förarna som kör junior-SM i den tidigare Clio-modellen.

– Vi var lika många i en deltävling på Jyllandsringen 2012, men då var det fyra danskar med i startlistan. Så många som 17 anmälda i mästerskapet har vi aldrig haft tidigare, konstaterar Göran Olsson, som är ansvarig för Clio Cup i STCC AB.