Dubbla pole positions för Oscar Palm

Oscar Palm var snabbast i kvalet till Porsche Carrera Cup Scandinavia på Anderstorp Raceway. Han noterades för de två bästa tiderna och står i pole position i lördagens båda race.

I Porsche Approved Cup kopierade Geir Svendsen Palms fina kvalinsats. För sina pole positions fick både Palm och Svendsen två extrapoäng – samt en kartong olja för triumferna i Mobil 1 Trophy.

 

Det blev ett märkligt kval till säsongens andra deltävling i Carrera Cup. Redan på sitt tredje varv blev nämligen mästerskapsledande Johan Kristoffersson offer för olja på banan och kanade av i Hansensvängen.

Funktionärerna viftade med gulflagg, säkerhetsbil kallades ut på banan och bärgningsarbete vidtog. Innan Kristofferssons bil avlägsnats från banan var kvalet över.

– Bra för mig såklart, men jag hade gärna kört några snabba varv till. Jag hade lite svårt att få upp temperaturen i däcken inledningsvis, men på det sista varvet innan gulflagg, som måste ha varit mitt fjärde, kändes bilen betydligt bättre, säger Palm, som från sin position längst fram på gridden ser fram emot lördagens båda race.

– Självklart är det en fördel att starta längst fram, speciellt om det kommer att bli regn i morgon. Men vi måste få till bilen bättre på vått underlag, jag var inte helt nöjd med den på träningen i förmiddags.

 

”Snickar-Matte” Karlsson var dubbel kvaltvåa och delar första startled med Palm i morgon.

– Det blev ett stökigt kval från början till slut, men tvåa är bra, jag är nöjd, sa TV-profilen som närmast efter sig i kvalet hade Lukas Sundahl, Lars-Bertil Rantzow, Jocke Mangs och Ingvar Mattsson.

Sjua och bästa förare i Porsche Approved Cup – för förare med 997-modellen av Porsche GT3 Cup – var norrmannen Geir Svendsen.

– Ytterligare ett bevis på att 997-modellen hänger med bra. Det är en potent bil, log Svendsen, som skickade en alldeles speciell hälsning till sina mekaniker i Steber Racing.

– Jag blev påkörd i starten i Skövde och eftersom jag hade bilen med mig hem till Norge kunde inte killarna börja reparera den förrän i torsdags kväll. De var klara fem minuter innan kvalstarten och levererade en fantastisk bil till mig.

Svendsen hade fler anledningar att vara glad efter kvalet. Hans näst snabbaste tid var nämligen den tredje bästa vilket innebär att han startar i ledet bakom Palm och Mangs i lördagens första race. Han kommer att dela det med Ingvar Mattsson.

 

Johan Kristoffersson inledde säsongen i Carrera Cup med två segrar i Skövde. I Anderstorp får han svårt att upprepa den bedriften. Besöket i sandfållan betyder nämligen att han inleder racen i Anderstorp från 17:e respektive 15:e startposition.

– Det är som det är. Jag gjorde ett misstag och i morgon får jag försöka att minimera skadan och ta så många poäng som möjligt, säger han.

 

Kvalreglerna i Carrera Cup är enligt följande:

  • Varje förares snabbaste tid i kvalet ger startposition i det andra racet.
  • Varje förares näst snabbaste tid ger startposition i det första racet.