Richard Göransson kvalkung på Anderstorp

Ingen kunde stoppa Richard Göransson i STCC-kvalet på Anderstorp. Han var snabbast i båda kvalpassen och säkrade med förstaplatsen i Q1 också 25 poäng. En rejäl uppryckning från Skövde och det var en mycket glad Richard Göransson efter kvalet. 
– Underbart! Det känns som det var ljusår sedan jag sist tog maximala poäng och var snabbast i kvalet, jublade Richard. Det här är fantastiskt skönt och teamet ska ha ett stort tack som var väldigt taktiskt smarta. Vi kunde utnyttja däcken optimalt och jag tror vi gjorde de andra lite fundersamma. 
Richard har ett straff efter Skövde på fem platsers nedflyttning på startgridden vilket innebär att han startar femma i det första heatet i morgon istället för pole.
– Tyvärr har vi det straffet och det kan vi inte göra något åt. Jag får helt enkelt vara snabbare än alla andra i morgon också.
Mästerskapsledaren Thed Björk var näst snabbast i båda kvalpassen och med Göranssons nedflyttning kommer han därmed att starta i pole i första heatet.
–  Jag är rätt nöjd med kvalet, tyckte Thed. Det blev viktiga poäng i mästerskapet och bilen var snabb både när det var torrt och blött idag.
Han hade teamkamraten Fredrik Eklom bakom sig i båda kvalpassen men veteranen är på stridshumör inför lördagens race.
– Jag är inte nöjd med resultatet. Vi lyckades inte tajma saker och ting rätt i kvalet men bilen är riktigt snabb och jag är redo att slåss imorgon, lovade Ekblom.
Den första dagen i Anderstorp bjöd på ett omväxlande väder med både regn och uppehåll. En som hoppas på mycket av det förstnämnda är Fredrik Larsson som inte fick till kvalen och var fyra i båda kvalpassen.
– Jag är väldigt besviken, vi behövde ta in poäng idag men bilen kändes aldrig bra. Imorgon hoppas jag på regn, regn och mer regn.
Hemmasonen, han bor bara en mil från banan, och STCC-rookien Erik Johansson var ett utropstecken även denna gång med två femteplatser vilket lovar gott för hemmapubliken imorgon.
– Det känns bra, kanske inga optimala startplaceringar mitt i fältet men bättre än i Skövde och farten är bättre. Kul att ge de gamla gubbarna lite däng här, tyckte han.
I morgon körs STCC heat 1 kl 12:40 och heat 2 15:30. Allting kan följas på plats eller live i SVT Play.

Resultat – Q1 (Topp 10 startar omvänt i STCC heat 2)

1. Richard Göransson, Team Tidö, 1:33.187
2. Thed Björk, Polestar Racing, +0.226
3. Fredrik Ekblom, Polestar Racing, +0.595
4. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +0.692
5. Erik Johansson, Team Kia, +1.225
6. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +1.566
7. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +1.622
8. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +1.660
9. Kevin Aabol, Team Kia, +1.774
10. Erik Jonsson, Sportpromotion , +2.676
11. Carl Philip Bernadotte, Polestar Racing, +3.170
12. Roger Samuelsson, Team Tidö, +4.663
Resultat – Q2 (startordning för topp 8 i STCC heat 1)
1. Richard Göransson, Team Tidö, 1:33.409 (5 platsers nedflyttning på startgridden)
2. Thed Björk, Polestar Racing, +0.592
3. Fredrik Ekblom, Polestar Racing, +1.066
4. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +1.080
5. Erik Johansson, Team Kia, +1.532
6. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +1.581
7. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +1.960
8. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +2.401