Larsson och Björk segrare på Anderstorp

Fredrik Larsson och Thed Björk blev dagens två STCC-segrare på Anderstorp. Allra bäst lyckades Fredrik Larsson som med två kanonstarter tog en andraplats i det första heatet och en seger i det andra.

– Jag fick som jag ville igår med en regnig lördag och vi trivdes bra på blöt bana, konstaterade Fredrik efteråt. Två riktigt bra starter i båda heaten gjorde att jag var på rätt plats vid rätt tillfälle idag.

I det första heatet stod striden om segern mellan Thed Björk och Fredrik Larsson och Thed kunde precis hålla undan och ta sin tredje raka seger. I det andra heatet med omvänd startordning var det desto fler inblandade men efter bara ett par varv var Fredrik Larsson som startade sjua i en ledning han aldrig var nära att släppa ifrån sig.

– Det här känns väldigt skönt. Jag var besviken efter kvalet igår men idag hade vi en bra dag. Vi fick till bilen väldigt bra och vädret spelade oss också i händerna så jag är supernöjd. Thed var lite för snabb i det första heatet men en skön seger i det andra gjorde att vi kunde ta in lite i mästerskapet idag. Nu ska vi jobba vidare på det och vi ska ta dem, avslutade Fredrik.

Thed Björk var annars fortsatt stark och en seger i det första heatet och en fjärdeplats i det andra gör att den regerande mästaren är i en fortsatt komfortabel mästerskapsledning.

– Det här var en riktigt bra helg. Jag nådde alla mål jag hade inför helgen med seger i det första heatet och en utökad mästerskapsledning. Jag känner mig trygg inför nästa race på Mantorp, sammanfattade regerande mästaren en bra dag på jobbet.

Hans teamkamrat Fredrik Ekblom var trots två pallplatser inte nöjd med sin tävlingshelg i Anderstorp.

Han kunde inte hänga med i Theds och Fredrik Larssons tempo i det första heatet och gick i mål på en tredjeplats. I det andra heatet följde han Fredrik Larsson in i mål på en andraplats men trots bra poängskörd var Ekblom inte nöjd.

– En medioker dag för mig tycker jag. Visst blev det två pallplatser och bra med poäng men jag kommer inte komma ihåg det här som en av mina bättre tävlingsdagar. Den här banan passar mig väldigt bra så jag hade stora förhoppningar men vi kom lite fel in i det från början och det räcker inte för att slå Thed. Ingen höjdardag helt enkelt och jag är inte nöjd, tyckte Fredrik.

Den som kunde bryta WestCoasts och Polestars dominans på pallen idag var Emma Kimiläinen. Hon gjorde sin bästa tävlingshelg i STCC med en femteplats som sen följdes upp med en tredjeplats, finskans andra pallplats i STCC, i det andra heatet. Efter att ha tagit sig förbi teamkamraten Haglöf kunde hon hålla Thed Björk stången i kampen om sista pallplatsen

– Jag är jätteglad att kunna hålla det in i mål och är väldigt nöjd med vår dag idag efter ett litet sämre kval igår. Jag hade en bra bil och Daniel ställde upp med fint teamwork i det andra racet när jag körde om honom. Det är riktigt skönt att kunna åka hem med mycket poäng, en pallplats och en hel bil. Det ska vi se till att göra om, sammanfattade en glad Emma.

För gårdagens kvalkung Richard Göransson blev det inte en särskilt lyckad tävlingsdag. Han fick nöja sig med två sjätteplatser efter att hans Team Tidö SAAB inte fungerade på den blöta banan. Tack vare full pott i kvalet kunde han ändå klättra i mästerskapet.

Nästa tävlingshelg är torsdag den 25 juni på Mantorp Park där STCC kör mästerskapets första kvällsrace.

Resultat – STCC heat 1, Anderstorp:

1. Thed Björk, Polestar Racing, 22:09.030

2. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +1.530

3. Fredrik Ekblom, Polestar Racing, +7.321

4. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +20.651

5. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +23.086

6. Richard Göransson, Team Tidö, +24.394

7. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +26.298

8. Carl Philip Bernadotte, Polestar Racing, +27.745

9. Erik Johansson, Team Kia, +41.483

10. Kevin Aabol, Team Kia, +50.683

11. Roger Samuelsson, Team Tidö, +1:07.285

DNF. Erik Jonsson, Sportpromotion , DNF

Resultat – STCC heat 2, Anderstorp:

1. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, 21:18.750

2. Fredrik Ekblom, Polestar Racing, +3.234

3. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +12.631

4. Thed Björk, Polestar Racing, +17.244

5. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +19.449

6. Richard Göransson, Team Tidö, +21.405

7. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +31.249

8. Erik Johansson, Team Kia, +32.318

9. Carl Philip Bernadotte, Polestar Racing, +49.901

10. Kevin Aabol, Team Kia, +1:07.462

DNF. Roger Samuelsson, Team Tidö, DNF

DNS. Erik Jonsson, Sportpromotion , DNS

Förarmästerskapet – STCC 2015

1: Thed Björk 123

2: Fredrik Larsson 93

3: Fredrik Ekblom 91

4: Mattias Andersson 61

5: Daniel Haglöf 58

6: Richard Göransson 53

7: Emma Kimiläinen 47

8: Erik Johansson 32

9: Carl Philip Bernadotte 10

10: Roger Samuelsson 9

11: Kevin Aabol 8

12: Erik Jonsson 8

13: Emelie Liljeström 0