Mäktig dubbelseger för Kristoffersson i Porsche Carrera Cup Scandinavia

Han misslyckades i fredagens kval, startade långt bak i båda lördagsracen – och vann! Johan Kristoffersson tog en mäktig dubbelseger i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Anderstorp Raceway.
– Egentligen ska det ju inte vara möjligt, konstaterade värmlänningen efter sin minst sagt imponerande insats.

Johan Kristoffersson från Arvika vann Porsche Carrera Cup Scandinavia 2012 och 2013. I år gör han comeback i mästerskapet och har fått bästa tänkbara start – fyra segrar på lika många race.
– Men det är många tävlingar kvar och det svänger fort i den här branschen. Det visade väl inte minst den här helgen, sa Johan och syftade på sitt eget misstag med en avåkning på en oljefläck i kvalet och segrarna från startposition 17 och 15 i de båda racen.
Kristofferssons körning i regnet var mästerlig.
– Regnet var en fördel för mig, men man får inte glömma bort att det jag gjorde i dag skulle ha varit helt omöjligt om teamet, med ingenjör Ronnie Bergström i spetsen, inte hade gett mig en perfekt bil. Det är viktigt att påpeka.
Johan, som kör för familjeteamet Kristoffersson Motorsport, var utan diskussion dagens man på Anderstorp Raceway. Bakom honom imponerade snabbe snickaren Matte Karlsson med en andraplats i det första heatet och en tredjeplats i det andra. Den starka prestationen lyfte honom till tredje plats i tabellen.
– Två bra race med några riktigt bra fighter, konstaterade Karlsson, som höll god fart genom båda loppen och som dessutom imponerade med en andraplats i kvalet.
Pallplatser på den klassiska Formel 1-banan i Småland blev det även för Oscar Palm (tvåa i det andra heatet) och snabbe dansken Mikkel O Pedersen (trea i det första). Regerande mästaren Palm inledde båda racen från pole position efter en starkt kval, men han hittade inte riktigt rätt med inställningarna på sin 991 GT3 Cup för att lyckas försvara den positionen i racen.
I det första heatet fick nöja sig med fjärde plats i mål.
– Men i det andra fungerade det bättre, men däcken dog efter halva racet och de bakom kunde ta ikapp den lucka jag hade skapat. Skönt att jag ändå fick med mig en pallplats härifrån och kul att jag lyckades ta mig upp på andra plats i mästerskapstabellen, sa Växjöföraren som tävlar för GP Xperience.

För Jocke Mangs, som tillsammans med Johan Kristoffersson bjöd på racingpropaganda i premiären i Skövde, blev inte besöket på Anderstorp Raceway vad han hade hoppats på. Stockholmaren med rötterna i Södertälje nådde en femteplats i det andra heatet, men i det första, där han chansade på slicks, blev han poänglös.

Bakom herrar som Kristoffersson, Karlsson och Palm svarade teamkompisarna i Mtech Competition, Lars-Bertil Rantzow och Magnus Öhman för starka insatser. Rantzow körde upp sig till sjätte plats efter en tidig avåkning i det första heatet och i det andra var han fyra. Öhman visade klass med femte och sjätte plats.

Ovan nämnde Mikkel O Pedersen fortsätter att imponera. Den relativt okände dansken slog till med en tredjeplats redan i Skövde och i Anderstorp klev han upp på pallen igen. Från sjunde startposition avancerade han ända till tredje plats i det första heatet.
– Överraskande bra med tanke på att det var första gången på länge som jag körde ett race i regn, log Pedersen som bland annat fick beröm för sin körning av Johan Kristoffersson.
I det andra heatet slutade Pedersen på sjunde plats, men än en gång var han snabbast av förarna som tävlar i 997-modellen av 911 GT3 Cup. Full pott och överlägsen ledning i Porsche Approved Cup således för den unge och snabbe dansken i Norges Racing Team.
Bakom Pedersen delade fyra förare på pallplatserna i den interna 997-cupen. Geir Svendsen var tvåa före Fredrik Behring i det första. I det andra var Kenneth Pantzar och Anders Conradzon närmast Pedersen över mållinjen.