Annervi, Ljungdahl och Jern i JSM-topp

Fem segrar och en tredjeplats. Det är Marcus Annervis fina facit efter de sex inledande racen i junior-SM i Clio Cup. 18-åringen från Heberg i Halland toppar JSM-tabellen före mästerskapsdebutanterna Julle Ljungdahl från Norrtälje och Joel Jern, Skara.
Trion lade i helgen beslag på sju av åtta möjliga pallplatser i den andra deltävlingen, som avgjordes i Anderstorp.

Med en halv säsongs erfarenhet av Clio Cup inledde Marcus Annervi årets mästerskap i favoritposition. Hittills har han verkligen levt upp till rollen som hetast titelkandidat bland JSM-förarna i klassen.
Han fick en flygande start på mästerskapet då han i det omtalade premiärracet på flygplatsen i Skövde inte bara var snabbast av juniorerna utan dessutom trea totalt.
Riktigt lika högt upp i resultatlistan kom inte Annervi i något av de fyra heat som avgjordes på den före detta Formel 1-banan i Anderstorp. 12-5-7-6 blev hans facit som räckte till en tredjeplats och tre segrar i JSM.
Förhållandena i Anderstorp var svåra med täta regnskurar, vattenplaning, stark blåst och solglimtar mellan molnen. I helgens sista heat startade samtliga på slicks, men så började det spöregna igen och alla tvingades i depå för att sätta på regndäck.
Många hade synpunkter på vädret – och speciellt då allt vatten som emellanåt dränkte Anderstorp. Andra välkomna skurarna. Annervi var definitivt en av de sistnämnda.
– Regnvåta banor är något jag verkligen trivs bra på. Tre segrar på fyra försök i helgen är självklart ett resultat jag är mycket nöjd med. Det gav många poäng och innebar ett litet ryck ifrån de övriga i tabellen, konstaterade en glad Annervi efteråt.

Minst lika glad var snart 15-årige Julle Ljungdahl vars helgfacit i Småland innehöll en seger och tre andraplatser. Bakom triumfen i det första heatet låg bland annat ett starkt kval där Ljungdahl noterades för snabbaste varvtid av alla JSM-förarna.
Med mogen och snabb körning har Norrtäljekillen ett bra grepp om andraplatsen i JSM-tabellen efter en seger och fem andraplatser totalt.

Bakom duon i topp är det kompisarna i STC Racing Team, Joel Jern och Anthon Caldana, som lyckats bäst hittills. Västgötarna delade tredjeplatsen i tabellen efter premiären, men på Anderstorp Raceway gjorde den förstnämnde ett poängmässigt ryck med bland annat en andraplats och två tredjeplaceringar.
Caldana visade jämnhet på hög nivå med placeringsraden 6-4-5-4, men till prispodiet räckte inte farten den här gången.
Den enda pallplats topptrion Annervi, Ljungdal, Jern inte erövrade körde nykomlingen Otto Tjäder, som bytt från Formel Renault 1,6, till sig. Det var en välkommen framgång för Mölnlyckegrabben som inte ens hunnit testa bilen innan det var dags för det första passet i Anderstorp. Ovanan vid framhjulsdrift märktes, men med mer tid i bilen kan Tjäder säkert konkurrera om pallplaceringar fler gånger – kanske redan på Mantorp Park den 25 juni?

I Anderstorp var både Heidi Ryrlén, Nossebro och skåningen Klas Ekstrand tillbaka efter den olycksaliga premiären där båda nykomlingarna från SSK-serien Renault Junior Cup fick bryta det första heatet och sedan aldrig kom till start i det andra.
På Anderstorp Raceway fullföljde Ryrlén alla fyra heat och fick värdefull erfarenhet av båda bil och bana.
Ekstrand hade otur igen. Efter femte och sjunde plats i lördagens race halkade han av i kvalet till söndagens heat. Skadorna på bilen blev dessvärre så omfattande att han inte hann reparera innan racedags.
Ekstrand flaggade redan innan den första tävlingen för att teamet troligtvis inte skulle ha budget för full säsong. Testen och två tävlingar var målet då. Nu låter det dessbättre lite annorlunda.
– Vi gör åtminstone ett nytt försök på Mantorp, hälsar pappa Ekstrand.