Trio tonåringar utmanar i Porsche Carrera Cup Scandinavia

Två var med från start. På Mantorp Park ansluter en tredje.
Lukas Sundahl, Mikkel O Pedersen och Robin Hansson sätter ungdomlig prägel på Porsche Carrera Cup Scandinavia.
En trio tonåringar som ser stora utvecklings- och karriärmöjligheter i en av Sveriges största och starkaste racingklasser på elitnivå.

Porsche Carrera Cup Scandinavia fortsätter att växa. I torsdagens kvällsrace på Mantorp Park ansluter racingtalangen Robin Hansson från Kullavik. Han blir klassens 19:e förare den här säsongen. Och tredje 18-åring!
– Kul att vi blir ännu fler yngre förare i serien, konstaterar Lukas Sundahl, Växjöföraren som var först av tonåringarna med en anmälan.
Efter Sundahl anslöt dansken Mikkel O Pedersen och på torsdag gör alltså en tredje 18-åring entré i en klass vars startfält bjuder på en härlig variation sett både till ålder och bakgrund. Här tävlar förare födda på 1950-talet med unga grabbar som nyss fått körkort. Här möts relativa nybörjare med erfarna och framgångsrika mästerskapsvinnare som Johan Kristoffersson, Jocke Mangs och Oscar Palm.

Trion Sundahl, Pedersen, Hansson tillhör kategorin unga, talangfulla förare med en redan gedigen racingbakgrund och med höga framtidsambitioner. Samtliga har gjort bedömningen att Porsche Carrera Cup Scandinavia just nu är rätt klass för dem i deras karriärer. Potent bil, bra konkurrens, en välskött serie, mycket TV-tid, fina utvecklingsmöjligheter…
Argumenten för Porsche Carrera Cup Scandinavia är många.

Lukas Sundahl ångrar definitivt inte sitt klassbyte i karriären. Han kommer närmast från Formel Renault 1,6 där han blev svensk juniormästare 2014.
– Det här är ett klassbyte jag är mycket glad över. Konkurrensen i serien är grym med herrar som Kristoffersson, Mangs, Palm, Snickar-Matte med flera. Att tävla mot dem är helt klart inspirerande, säger Lukas, som också trivs i Porsche 991 GT 3 Cup.
– Den är välbalanserad och extremt rolig att köra. Visst är den svår när man ska åka riktigt fort, men så är det med alla tävlingsbilar.
Efter två deltävlingar känner Sundahl att han börjar hitta rätt i såväl serien som bilen. Nu väntar han på att resultaten ska komma.
– Resultatmässigt är jag inte nöjd med säsongen så här långt, men fartmässigt tycker jag det gått helt okey även om det självklart finns mer att hämta.
I premiären i Skövde var Sundahl ett tag uppe på tredje plats när han gjorde sig skyldig till ett litet misstag och tappade. I Anderstorp visade han på nytt att tempot finns där genom att bli trea i kvalet. Till det första racet valde han och teamet att starta på slicks, vilket visade sig vara ett misstag.
– Vi tog beslutet gemensamt och det var en chansning som inte gick hem. Men vi kunde haft tur också.

Sundahl inledde säsongen med nya 991. Pedersen började med 997, men gör på Mantorp Park debut i den nya modellen. 991 blir det även för Robin Hansson i hans första startt i klassen.
Tre 18-åringar i likvärdigt material. Ett litet mästerskap i mästerskapet?
– Ja, det kanske man kan säga. Kul att Robin Hansson ansluter så att vi blir tre unga förare som kan vara med och fightas mot de äldre, säger Sundahl och tillägger:
– Men självklart vill jag vara först bland 18-åringarna.

Sundahl i all ära, men det är Mikkel O Pedersen som imponerat mest hittills att de unga förarna i serien. Han är femma totalt i mästerskapet efter bland annat en tredje- och en fjärdeplacering. Dansken lämnar dessutom Porsche Approved Cup för 997-modellen i överlägsen ledning.
– Pedersen har imponerat och sett stark ut. Han verkar ha haft riktigt bra fart i bilen, säger Sundahl.
Ny bil blir självklart en omställning för Pedersen, men egentligen finns det inget som talar för att han inte kommer att vara lika snabb i 991-modellen.
Intressant blir det även att följa Robin Hansson i hans första Porscheframträdande. Hansson är en skicklig formelbilsförare som med några tävlingars erfarenhet säkert kommer att låta höra talas om sig i Carrera Cup.

Fakta
Lukas Sundahl

Startnummer: 4
Ålder: 18 år (född 1996)
Bor: Växjö
Klubb: Wäxjö MS
Team: Sundahl Racing

Mikkel O Pedersen
Startnummer: 17
Ålder: 18 år (född 1997)
Bor: Struer, Danmark
Klubb: Thy Motorsport
Team: Norges Racing Team

Robin Hansson
Startnummer: 15
Ålder: 18 år (född 1997)
Bor: Kullavik
Klubb; Team 13
Team: Fragus BR Motorsport

Tidsschema
Porsche Carrera Cup Scandinavia
Mantorp Park torsdag 25 juni
Kl 10.20-10.50: Test
Kl 12.40-13.00: Kval
Kl 15.40-16.00: Race 1
Kl 20.40-21.00: Race 2

Porsche Carrera Cup i TV
STCC-deltävlingen med Porsche Carrera Cup Scandinavia på Mantorp Park torsdag 25 juni livesänds i SVT Play kl 18.50-21.50.