Annervi mot nya Renault Clio-segrar i junior-SM på Mantorp Park?

Marcus Annervi har inlett säsongen i Clio Cup på ett strålande sätt. Han är femma totalt och toppar junior-SM med fem segrar på sex race.

– Det har gått över förväntan. Kul, säger hallänningen som nyligen fyllde 19 år.

Marcus Annervi är sugen på nya framgångar i torsdagens kvällstävling på Mantorp Park. Förutsättningarna för att han ska lyckas är goda. Hans favoritväder regn kommer det antagligen inte att bli, men att tävlingen avgörs på Mantorp Parks korta slingan verkar passa honom.

– Jag är inte så förtjust i den långa och speciellt inte partiet med bland annat Mjölbysvängen. Att den delen inte är med på torsdag är till min fördel, säger han.

Annervi var favorittippad i junior-SM, där alla kör den äldre modellen av Renault Clio, inför säsongen. Han har levt upp till högt ställda förväntningar, men tar ingenting för givet när det gäller fortsättningen på serien.

– Självförtroendet är på topp, men ännu är vi bara i början på säsongen. Många tävlingar återstår och mycket kan hända. Konkurrensen är bra. Ta bara Julle Ljungdahl som exempel. Han är nykomling i serien och har varit ruskigt snabb. Det är kul. I Anderstorp hade vi en riktig jämn fight där vi åkte flygrakan fram sida vid sida med stor risk för vattenplaning i regnet.

Annervi tävlar för Rent A Wreck Racing med bas i Falkenberg. Förutom Marcus själv består teamet av tre förstaårselever på tävlingsteknikerutbildningen på Svalöfs gymnasium. Marcus tog nyligen studenten från samma skola.

– Det är tre skånska killar, Andreas Seger, Victor Sjunnesson och Kevin Nilsson, som blivit uttagna av lärarna och nappat på det här projektet. Förutom min bil driver teamet dessutom Johan Carlströms Renault Clio RS4.

Marcus Annervi är inte bara förare i teamet. Han fungerar även som chef. Åtminstone mellan racen.

– Under tävling får jag hjälp av min farbror Peter Olausson för att jag ska kunna koncentrera mig på körningen. Det har fungerat bra hittills.

Rent A Wreck Racing är tänkt som en långsiktig satsning.

– Men just nu har vi fokus på 2015 och junior-SM. Beroende på hur den här säsongen kommer att gå tar vi nästa steg.

Trots att Annervi tävlar i den äldre modellen av Renault Clio har han placerat sig högt upp totalt i flera av racen. I det berömda kraschracet i Skövde, som inledde säsongen, var han till och med trea och fick kliva upp på pallen. Efter det har han placerat sig både som femma, sexa och sju, en stark prestation med tanke på de materiella förutsättningarna.

– Egentligen ska jag inte tävla mot de i nyare bil i racen utan i första hand koncentrera mig på placeringen i junior-SM. Men hamnar man bakom en ny Clio och orkar hänga på så…

Finns chansen att ta sig förbi tar en ung, talangfull förare gärna den. Smart eller inte? Det är en ganska naturlig reflex hos varje racer.

Nu är junior-SM inte bara Annervi och årets rookie så här långt, Julle Ljungdahl från Norrtälje. Västgötska STC Racing Team förfogar över två talangfulla unga förare i Joel Jern och Anthon Caldana, varav den förstnämnde varit mest lyckosam hittills med sammanlagt fyra besök på JSM-pallen.

Fjärdeplacerade Caldana har också stått pall liksom nykomlingen från tävlingen i Anderstorp, Otto Tjäder.

Otursförföljda Heidi Ryrlén väntar fortfarande på en riktig fullträff och det samma gäller seriens andra nykomling från Renault Junior Cup i SSK-serien, Klas Ekstrand.

Den sistnämnde står över tävlingen på Mantorp Park, men hoppas kunna vara tillbaka när Clio kör fyra race i Falkenberg 10-12 juli.

Tidsschema

Clio Cup, Mantorp Park torsdag 25 juni

Kl 09.00-09.30: Test

Kl 11.40-12.00: Kval

Kl 15.10-15.30: Race 1

Kl 19.40-20.00: Race 2

Clio Cup i TV

STCC-deltävlingen med Clio Cup på Mantorp Park torsdag 25 juni livesänds i SVT Play kl 18.50-21.50.