Från Bygglov till Porsche Carrera Cup – ”Snickar-Matte” gör entré i helikopter

Entré i helikopter. Det blir det för Mats Karlsson på Mantorp Park på torsdag. Mitt under pågående inspelning av det populära TV-programmet Bygglov flygs ”Snickar-Matte” till banan för att kunna genomföra säsongens femte och sjätte race i Porsche Carrera Cup Scandinavia.

– Jag kommer att landa minuterna innan start och kliva direkt in i bilen, berättar han.

 

I kommande säsongs upplaga programmet Bygglov i TV4 kommer Porsche Carrera Cup Scandinavia att få en central plats i ett av programmen. TV-tittarna kommer att få se Mats Karlsson lämna inspelningsplatsen i Kolmården för att i helikopter transportera sig till Mantorp Park. Iklädd föraroverall kommer han att landa på banan och hoppa direkt in i XL-Racings Porsche 991 GT3 Cup. Spektakulärt, häftigt – och nödvändigt.

– När tävlingen i Göteborg ställdes in och ersattes av kvällsracet på Mantorp Park stämde inte längre Carrera Cup-kalendern med kommande säsongs inspelningsschema för Bygglov, berättar Karlsson.

Bygglov eller Carrera Cup? Skulle ”Snickar-Matte” tvingas välja?

– För att göra det möjligt för mig att både vara med under inspelningen och köra tävlingen på Mantorp Park behövde vi hitta en inspelningsplats så nära banan som möjligt och därefter ordna en snabb transport.

Ett byggprojekt i Kolmården cirka 8 mil bort löste det första problemet, helikoptertransport det andra. Karlson kunde andas ut.

– Det kommer inte att bli den optimala uppladdningen, men jag är glad att vi lyckats säkerställa min och teamets medverkan i tävlingen och jag ska göra allt jag kan för att få till ett bra resultat. Eftersom jag ska flyga fram och tillbaka mellan Kolmården och Mantorp Park flera gånger på torsdag är planen att lämna hjärnan kvar på banan och klara jobbet med Bygglov på rutin, säger Matte och ler.

– Som tur är torsdag den sista inspelningsdagen och den brukar vara inredarens dag. Onsdagens test för Carrera Cup funkar bra eftersom båda passen avgörs ganska sent på eftermiddagen. Då tar jag bilen.

Snickar-Matte har inlett säsongen i Porsche Carrera Cup Scandinavia starkt.

Inför kvällsracet på Mantorp Park är han trea i mästerskapstabellen. Hittills har bara suveränen Johan Kristoffersson och regerande mästaren Oscar Palm samlat fler poäng.

Karlsson började serien med ett fullt godkänt facit (sexa och femma) i de båda premiärracen i Skövde. På den forna Formel 1-banan i Anderstorp slog han till med en andraplats i kvalet och stod pall som tvåa och trea efter de båda heaten.

Utöver den fina prestationen i Carrera Cup blev han i Småland dessutom tvåa i det andra racet i premiären i Swedish GT där han delade Porsche 991 GT3 Cup med årets vinnare av Nürburgring 24-timmars, Edward Sandström.

– Det var en bra racehelg, min bästa i karriären. Vi var stabila samtliga dagar, hade bra kontroll på läget och när man får med alla detaljer kommer också farten.

Bidragande orsaker till framgången i Anderstorp var det faktum att XL-Racing hade hyrt in en fransk ingenjör från niofaldige rallyvärldsmästaren Sébastien Lobes team, Loeb Racing. Dessutom agerade Sandström förarcoach och kunde bidra med många värdefulla tips.

– Ingenjören har vi med oss igen på Mantorp Park, men Edward får jag klara mig utan. Han kör tester de här dagarna, berättar Karlsson som ser fram emot torsdagens övningar.

– Det blir en intressant dag som avslutas med det andra heatet klockan tjugo i nio på kvällen. Ett kul koncept.

Tidsschema

Porsche Carrera Cup Scandinavia

Mantorp Park torsdag 25 juni

Kl 10.20-10.50: Test

Kl 12.40-13.00: Kval

Kl 15.40-16.00: Race 1

Kl 20.40-21.00: Race 2

Porsche Carrera Cup i TV

STCC-deltävlingen med Porsche Carrera Cup Scandinavia på Mantorp Park torsdag 25 juni livesänds i SVT Play kl 18.50-21.50.