Ny Porscheseger för Kristoffersson i händelserikt race på Mantorp Park

Johan Kristoffersson vann det inledande racet i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Mantorp Park. Mästerskapsledaren från Arvika tog starten från pole position och när jagande konkurrenter körde ihop bakom honom fick han en stor lucka tidigt i racet.
Jocke Mangs var tillbaka på pallen som tvåa och trea slutade regerande mästaren Oscar Palm.
I Porsche Approved Cup stod Anders Conradzon överst på pallen efter målgång.

Eftermiddagsracet i Carrera Cup (kvällsracet startar kl 20.40) på Mantorp Park slutade med en inte helt oväntad seger för Johan Kristoffersson, Kristoffersson Motorsport. Han tog sin femte raka seger i årets mästerskap och log belåtet från prispallen efteråt.
– Jag lade grunden till segern i en otroligt bra start, sa Kristoffersson, som gjorde sig beredd på attacker bakifrån när Jocke Mangs och Robin Hansson tidigt i racet körde ihop i kamp om andraplatsen.
– Efter det fick jag en ganska behaglig resa mot mål.

Bakom var det som sagt betydligt tuffare. Kollisionen mellan Hansson och Mangs var bara en av ovanligt många för att vara Porsche Carrera Cup. Kollisionerna resulterade också i en hel del heta känslor efteråt.
Totalt tvingades fyra förare – Robin Hansson, Snickar-Matte Karlsson, Thomas Solberg och Peter Høst Hansen – bryta.
TV-profilen Snickar-Matte gjorde för övrigt entré i helikopter minuterna innan start. Han kom direkt från en inspelning av det populära TV-programmet Bygglov i TV4. Helikoptertransporten var en förutsättning för att han skulle hinna till starten i tid.

En som klarade sig undan plåtkontakt var Oscar Palm, som trots att han inte hittade någon jättefart i bilen lyckades ta säsongens fjärde pallplats.
Dansken Mikkel O Pedersen låg länge fyra i sin debut i nya 991 GT3 Cup, men en visit utanför banan gjorde att han fick nöja sig med sjunde plats.
Fyra blev i stället Lukas Sundahl. Placeringen är Växjöförarens bästa hittills i år. Femma slutade Magnus Öhman närmast följd av Lars-Bertil Rantzow.

I Porsche Approved Cup, för förare med 997-modellen, ledde Kenneth Pantzar länge det första heatet, men han hamnade utanför banan i en tuff duell i vilken även Peter Høst Hansen och andreplacerade norrmannen Geir Svendsen var inblandad.
– I den situationen lyckades jag ta mig förbi både Pantzar och Svendsen, berättar Conradzon, som efter det kunde styra mot seger och åttonde plats totalt.
– Jag fick en bra start och kände tidigt att det vara läge att hålla koll i backspegeln i dag. Racet präglades av många optimistiska omkörningsförsök och jag vann nog mest på att jag körde mer diplomatiskt än de andra.
Norrmannen Svendsen slutade tvåa och sin första pallplats för säsongen erövrade Johan Andersson, GP Xperience, genom att bli trea.