Racedramatik i kvällsskymningen på Mantorp Park

I kvällsskymningen över Mantorp Parks korta slinga avgjordes deltävling fem och sex och framför allt kvällens sista race med omvänd startordning blev händelserik och dramatisk. 

Erik Jonsson anförde täten från pole i kraft av sin tiondeplats i kvalet men tappade starten till hemmafavoriten Mattias Andersson som gjorde en fantastiskt bra start. För bra skulle det visa sig några varv senare när han fick ett drive-through straff för tjuvstart. 

Därmed var Erik Jonsson tillbaka i ledning men Team Kias Erik Johansson och PWR:s Daniel Haglöf tog sig båda i en manöver förbi WestCoast-föraren som nu hade fyrfaldiga STCC-mästaren Richard Göransson i hälarna. Göransson gjorde allt för att komma förbi vilket ledde till kontakt mellan de båda. Erik Jonsson snurrade och Göransson fick ett drive-through straff för oschysst körning och halkade bak till Mattias Andersson i mitten av fältet.

Vid det här laget hade Polestarförarna Fredrik Ekblom och Thed Björk smugit sig upp i fältet och som trea och fyra kunde de bevittna en hård fight om ledningen mellan Erik Johansson och Daniel Haglöf. En fight som blev så hård att båda snurrade av banan och plötsligt var det dubbelt Polestar i topp.

Incidenten mellan Johansson och Haglöf krävde en period bakom säkerhetsbil innan deras bilar var undanplockade och med två varv kvar blev dags för omstart. Även den blev dramatisk där Thed Björk gjorde allt för att ta sig om teamkamraten Ekblom och till och med körde på honom lätt bakifrån. Ekblom höll dock igen och kunde ta sin första seger för året.

Bakom de två hade Emma Kimiläinen smugit sig med genom fältet och tog sin andra tredjeplats för i år. Med allt som hände under de 25 varven var Fredrik Larsson trots en avåkning tidigare under loppet i mål på en fjärdeplats före drive-through bestraffade Mattias Andersson och Richard Göransson.

I det första racet tidigare på kvällen blev det bekanta ansikten på pallen med mästerskapsledande Thed Björk i topp före WestCoast Racings Fredrik Larsson på andraplats och Björks teamkamrat Fredrik Ekblom på en tredjeplats. Därmed blev Ekblom som också tog full pott i kvalet bästa poängplockare på Mantorp och han tog in lite på Björk i totalen.

– Det här känns fantastiskt bra och det var på tiden att sätta ett kryss i segerrutan, tyckte Ekblom efteråt. Jag behövde vinna nu. Jag har visserligen varit på pallen i alla race jag gått i mål i år men jag behöver vinna för att sätta stopp för Björk.

Han insåg tidigt att det skulle bli en stökig avslutning på Mantorp och kunde placera sig rätt och låta andra göra misstag.

– Jag såg att det osade katt så det var viktigt att vara placerad rätt och bara låta de andra göra bort sig. I omstarten blev det lite tight mellan mig och Thed som var på mig lite grann men det var jag som bestämde spår och fart. Ni ser vad jag får stå ut med, log Fredrik avslutningsvis.

En seger och en andraplats för Thed Björk blev en bra poängdag för mästerskapsledaren som ändå tappade sju poäng till Ekblom. Han var trots det nöjd med dagen.

– Jätteskönt och en bra dag totalt sett, tyckte Björk. Det första racet gick helt min väg. I det andra gjorde jag en väldigt bra start men hamnade på yttern och fick vika in mig bakom Fredrik och sen var det bara att åka med. Det var väldigt stökigt men de andra ställde till det för sig vilket gynnade oss. Självklart knackade jag till Fredrik i omstarten, han ska inte räkna med att få det lätt men han höll tätt och jag försökte i alla fall!

Emma Kimiläinen kunde följa Volvoförarnas exempel och smyga sig igenom kaoset och nästan obemärkt ta sig in på pallen, hennes andra pallplats för säsongen.

– Jätteroligt! Jag gjorde en väldigt dålig start men sen kunde jag köra smart och undvika det värsta kaoset och det gick vägen. Det var stökigt men jag tycker jag hade bra pace hela racet och de andra gjorde mycket misstag och nu är jag här, sa en glad Emma.

Fredrik Larsson som var bästa poängplockare på Anderstorp hade egentligen ingen dålig dag på Mantorp men en tredjeplats i kvalet och en andraplats respektive fjärdeplats i de två racen innebar ändå att han tappade en plats i mästerskapet.

– Egentligen inga dåliga resultat och poäng men det var inte tillräckligt. Jag är ändå glad att vi nu hittat bra pace i bilen i både kval och race och hemma i Falkenberg ska jag baske mig vara snabbast i alla pass och ha de där Volvobilarna bakom mig, lovade en revanschsugen Fredrik Larsson.

I mästerskapet leder nu Thed Björk, 25 poäng före Fredrik Ekblom med Fredrik Larsson på en tredjeplats 40 poäng efter.

Nästa tävlingshelg i STCC är Västkustloppet i Falkenberg 10-11 juli. Kvällsracen på Mantorp Park finns tillgängligt på SVT Play och en sammanfattning av Mantorp Park Kvällsrace sänds i SVT 2 28 juni kl 18:00.

Resultat – STCC Mantorp Park Kvällsrace, race 1: 

1. Thed Björk, Polestar Racing, 21:00.211

2. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +1.782

3. Fredrik Ekblom, Polestar Racing, +2.388

4. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +7.453

5. Richard Göransson, Team Tidö, +8.957

6. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +9.884

7. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +10.784

8. Erik Johansson, Team Kia, +11.324

9. Erik Jonsson, Sportpromotion , +12.922

10. Kevin Aabol, Team Kia, +17.628

11. Roger Samuelsson, Team Tidö, +28.697

DNF. Emelie Liljeström, Team Kia, DNF

Resultat – STCC Mantorp Park Kvällsrace, race 2: 

1. Fredrik Ekblom, Polestar Racing, 22:10.722

2. Thed Björk, Polestar Racing, +0.223

3. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +1.258

4. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +1.513

5. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +2.436

6. Richard Göransson, Team Tidö, +5.904

7. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +6.198

8. Kevin Aabol, Team Kia, +7.533

9. Roger Samuelsson, Team Tidö, +7.645

10. Erik Jonsson, Sportpromotion , +13.553

11. Erik Johansson, Team Kia, +6 Laps

DNF. Emelie Liljeström, Team Kia, DNF