STCC närmar sig halvtid – här är statistiken och analysen

Halva jobbet klart – resten kvar. Det är devisen som gäller för den återstående delen av STCC-säsongen, en säsong som hittills tillhört Volvo Polestar Racing och den regerande mästaren Thed Björk.

Björks styrka hittills har varit hans fantastiska jämnhet. Den regerande mästaren han aldrig varit sämre än fyra – oavsett race eller kval. Teamkollegan i Volvo Polestar Racing, Fredrik Ekblom, har även han visat upp en oerhörd jämnhet. Förutom den försmädliga nollan i det andra heatet i Skövde så har Ekbloms säsong varit mycket väl godkänd. Tredje förare i mästerskapet är WestCoast Racings Fredrik Larsson som tagit en lite krokigare väg till toppen. Larsson har varvat topp-fem-placeringar men med tanke på Volvoförarnas ständiga medverkan på pallen så har Larsson tappat närkontakten med Björk i täten.

Efter trion i toppen är det ett glapp på drygt sextio poäng ner till en kvartett förare inom tio poäng. I jakten på medaljerna är det Dacia Dealer Team och Mattias Andersson som är hetast med Team Tidös Richard Göransson jagande bara fyra poäng bakom. Ska man se till formkurva är det även värt att slå ett slag för de båda PWR Racing Team-bilarna som hittat farten och som nu blivit ett ordentligt hot för Andersson och Göransson. Emma Kimiläinens två pallplatser och Daniel Haglöfs stabilitet bådar gott för PWR under resterande del av säsongen i jakten på medaljerna.

Här kommer en snabb statistikrapport efter dem tre första deltävlingarna som beskriver styrkan och svagheten bland toppförarna i STCC. Noterbart är bland annat att Fredrik Ekblom tagit flest kvalpoäng och att Thed Björk är den som är den bästa poängsamlaren när det gäller race.

STCC-statistik efter tre av sju deltävlingar

Heatsegrar:

4 segrar Thed Björk

1 seger Fredrik Larsson

1 seger Fredrik Ekblom

 Q1 poäng:

 1. Fredrik Ekblom 65 poäng
 2. Thed Björk 51 poäng poäng
 3. Richard Göransson 49 poäng
 4. Fredrik Larsson 40 poäng
 5. Emma Kimiläinen 24 poäng
 6. Mattias Andersson 23 poäng
 7. Daniel Haglöf 20 poäng
 8. Erik Johansson 20 poäng
 9. Kevin Aabol 10 poäng
 10. Erik Jonsson 3 poäng
 11. Carl Philip Bernadotte 2 poäng
 12. Roger Samuelsson 0 poäng
 13. Emelie Liljeström 0 poäng

 Race poäng:

 1. Thed Björk 130 poäng
 2. Fredrik Larsson 101 poäng
 3. Fredrik Ekblom 91 poäng
 4. Mattias Andersson 64 poäng
 5. Daniel Haglöf 58 poäng
 6. Emma Kimiläinen 54 poäng
 7. Richard Göransson 34 poäng
 8. Erik Johansson 22 poäng
 9. Kevin Aabol 11 poäng
 10. Roger Samuelsson 11 poäng
 11. Erik Jonsson 9 poäng
 12. Carl Philip Bernadotte 8 poäng
 13. Emelie Liljeström 0 poäng