Attack mot pallen för Dacia Dealer Team i Falkenberg

På Mantorp Park dömdes han för tjuvstart och förlorade chansen att ta sin första STCC-seger för Dacia.

Besvikelsen var stor efteråt, men nu har Mattias Andersson laddat om och ser fram emot Västkustloppet på Falkenbergs Motorbana 10-11 juli.

– Jag har gjort många bra tävlingar i Falkenberg och siktar mot pallen i år också, säger han.

Det är ingen tvekan om att Mattias Andersson och Dacia Dealer Team trivs på den snabba banan i Halland. 2014 gjorde teamet sin bästa tävling i just Falkenberg.

– Då kvalade jag fyra och tvåa och slutade på femte och tredje plats i racen. Jag gillar banan och ser fram emot att få tävla på den igen, säger Andersson som även 2013 var framgångsrik i Falkenberg.

Dubbla sjätteplatser i racen var Dacias dittills bästa insats under premiärsäsongen i STCC.

Banans karaktär inbjuder till höga hastigheter. Det i kombination med vanligtvis varmt väder brukar fresta på däcken. Genom åren har många förare tvingats ge upp framskjutna placeringar på grund av punkteringar.

– Vi kör på ett nytt däckmärke i STCC i år och det ska bli intressant och se hur de nya däcken kommer att hålla, säger Andersson, som efter tävlingen på Mantorp Park senast är fyra i STCC-tabellen.

– En rättvis placering tycker jag. De framför, Thed Björk, Fredrik Ekblom och Fredrik Larsson, har varit bättre än alla andra så här långt. Däremot hade jag hoppats ligga närmare dem poängmässigt.

Just nu har Andersson ganska långt upp till en medaljplats samtidigt som han skuggas av en rätt närgången trio. Den meriterade och rutinerade östgöten har emellertid inte gett upp hoppet om att blanda sig i striden om medaljerna. Han fokuserar uppåt i tabellen snarare än neråt.

– Ambitionen är alltid att göra varje tävlingshelg så bra som möjligt och målsättningen är att ta in på förarna framför mig i tabellen. Sedan kan man alltid hoppas att de tre får någon plump i protokollet, säger Andersson och ler.

Han själv fick en på hemmabanan Mantorp Park senast. Mattias Andersson tog ledningen i det andra heatet och såg ut att vara på väg mot sin 100:e seger i karriären och Dacias första i STCC.

Men glädjen blev kortvarig. Östgöten dömdes för tjuvstart och bestraffades med ett besök i depån. Väl ute på banan igen lyckades han köra upp sig till femte plats.

– Jag har studerat TV-bilderna från starten om och om igen. Jag tycker jag gör en perfekt start samtidigt som de andra missar något. Om det var tjuvstart så var det i så fall ett extremt gränsfall, säger Andersson, som inte vill göra någon stor affär av domslutet på Mantorp Park.

– Det var lite tungt de första dagarna, men nu har vi lagt tjuvstarten bakom oss och fokuserar på Falkenberg där vi kommer att gå på attack som vanligt och siktar mot pallen.

Tidsschema STCC Falkenberg 10-11 juli

Fredag 10 juli

Kl 10-25-10.55: Test 1

Kl 13.05-13.35: Test 2

Kl 16.35-16.50: Kval, Q1

Kl 16.55-17-15: Kval, Q2

Lördag 11 juli

Kl 12.40-13.05: Race 1

Kl 15.30-15.55: Race 2

STCC i TV

SVT Play lördag 11 juli kl 12.30-16.00 (live)

SVT 2 söndag 12 juli kl 18-00-19.00 (sammandrag)

 

STCC, förarmästerskapet efter tre deltävlingar

1) Thed Björk, Volvo, 181 poäng

2) Fredrik Ekblom, Volvo, 156

3) Fredrik Larsson, BMW, 141

4) Mattias Andersson, Dacia, 87

5) Richard Göransson, Saab, 83

 

Teammästerskapet

1) Volvo Polestar Racing, 337 poäng

2) PWR Racing Team, 156

3) WestCoast Racing/BMW Dealer Team, 141

4) Team Tidö, 97

5) Dacia Dealer Team (enbilsteam), 87

6) Team Kia, 63