Prins Carl Philip tar sensationell första STCC-seger

Prins Carl Philip tog en sensationell första STCC-seger i en kontroversiell andra tävling på Falkenbergs Motorbana.
– Det är helt otroligt, jag kan inte riktigt finna orden. Jag fick verkligen kämpa för det och känslan nu är underbar, säger prins Carl Philip.

Volvo Polestar Racing-föraren startade från pole position tack vare omvänd startordning och gjorde en stark start där han drog upp en ledning på sex sekunder. Mot slutet av tävlingen hettade kampen om ledningen upp då titelrivalerna Thed Björk och Fredrik Larsson närmade sig prins Carl Philip.

BMW-föraren Larsson tryckte Björk av banan i ett försök att köra om till andra plats. Larsson blev senare bestraffad och nedflyttad till åttonde plats, något som innebar seger för prins Carl Philip.

– Helgen har varit ett klart steg framåt på många sätt. Vi har gjort viktiga framsteg med inställningarna och att stå längst upp på STCC-pallen är en dröm som blir sann, säger prins Carl Philip.

Både Björk och Ekblom tvingades bryta andra tävlingen. Björk bröt efter incidenten med Larsson på grund av skador på framvagnen medan Ekblom blev avknuffad i muren under starten på första varvet.

– Det som hände i andra tävlingen är sådant som kan ske i starten med omvänd startordning. Men jag är nöjd med helgen totalt trots det. Jag har tagit tre av fyra Q1-pole positions i år och jag minskade avståndet till mästerskapsledningen. Jag känner mig stark inför de tre sista tävlingshelgerna, säger Ekblom.

Björk tog en pallplats i första tävlingen med tredje plats medan han tvingades bryta bara sju varv från mål i andra tävlingen efter incidenten med titelrival Larsson.

– Det finns inte så mycket att säga om incidenten med Larsson annat än att hans straff för det var rättvist. Det har varit en händelserik helg, men jag är nöjd med vår fart och att vi går in i sommaruppehållet i ledningen av mästerskapet, säger Björk.

Björk är fortsatt i mästerskapsledning på 208 poäng, med teamkompis Ekblom nio poäng bakom på 199 poäng och BMW-rival Larsson på tredje plats med 188 poäng. STCC går nu in ett femveckors sommaruppehåll och fortsätter i augusti på Karlskoga-banan.

– Vi har haft en stark och spännande första hälft av STCC 2015 för alla våra tre förare. Thed och Fredrik har båda visat en mycket stark form och kampen om titeln kommer utan tvekan bli en nagelbitare. Vi är även mycket glada att se prins Carl Philips framsteg och att han tar steget in bland STCC-segrarna, säger Christian Dahl, vd för Polestar.