Wernersson, Ljungdahl och Larsson imponerade i Clio Cup i Falkenberg

Fyra race, fyra segrar. Andreas Wernersson levererade enligt planen i Renault Clio Cup i Falkenberg.

Västgöten tog in 36 poäng på mästerskapsledande Henric Skoog, som var tvåa i samtliga race i Halland. Nu skiljer det bara 20 poäng mellan de båda titelkandidaterna.

I junior-SM kopierade Julle Ljungdahl från Norrtälje Wernerssons prestation och ryckte i toppen på tabellen.

Andreas Wernersson åkte till Västkustloppet i Falkenberg med ett enda mål för ögonen – vinna alla heat och ta maxpoäng. På söndag eftermiddag kunde föraren från STC Racing Team summera tävlingen med orden:

– En perfekt helg och 108 viktiga poäng till kassan. Nu är jag 20 poäng efter Skoog och det är hanterbart. Det bara att kötta vidare och jag kommer bara att köra för segrar i fortsättningen.

Henric Skoog från Torshälla och PFI Racing hade inte riktigt farten för att matcha Wernersson i Falkenberg, men ledaren av mästerskapet hanterade situationen professionellt och styrde mot fyra bergsäkra andraplatser.

– Det blev en poängplockarhelg som jag varken är nöjd eller missnöjd med. Falkenberg är inte min favoritbana, men jag tycker ändå att det gick bättre och bättre för varje race. Känslan var den i alla fall, sa Skoog.

Wernersson och Skoog i all ära. Helgens förare i Clio Cup var Peter Larsson, som under söndagen körde till sig sina två första pallplatser i racingkarriären. Han blev trea i båda heaten efter imponerande körning. Framförallt övertygade han i det första racet genom att först ta sig om Nicklas Oscarsson och sedan hålla undan för Janne Gustavsson.

– Det var nu eller aldrig, sa Larsson om inbromsningen som gjorde att han kunde ta sig upp på tredjeplatsen.

Larsson, 47 år, är förlamad från bröstet och nedåt efter en motocrossolycka 2007. Han kör sin Renault Clio med handreglage han själv utvecklat och konstruerat.

Årets säsong är Trollhätteförarens tredje i klassen. Han har varit nära en pallplats många gånger, men det var först i Falkenberg han äntligen fick jubla över den hett efterlängtade fullträffen.

– Yes! vrålade Larsson av sedan han parkerat bilen och fått av sig hjälmen efter det första heatet.

Larsson, som kör för PFI Racing, var en uppskattad och populär pristagare. Samtliga förare var snabbt framme och gratulerade honom. Janne Gustavsson hjälpte till och med till att lyfta upp Peter och hans rullstol på prispallen. Väl där fylldes Trollhätteförarens lyckliga ögon av tårar.

– Innan den här helgen pratade vi i teamet om att jag skulle köra en deltävling i den europeiska Clio Cup-serien om det gick bra här i Falkenberg. Nu blir det så. Licensen är klar och loppet går om en månad. Det blir en upplevelse. I fjol startade 40 bilar i klassen och det var 60.000 i publiken.

Så många följde inte tävlingarna i Falkenberg, men drygt 5.000 åskådare fanns på plats. De fick bland annat se Nicklas Oscarson, anmäld av Team Kia/Brovallen Design, ta sin första pallplats i Clio Cup. Han erövrade den i lördagens första heat.

– Det var kul, men jag hade gärna tagit någon eller ett par till, log han.

Nu fick han nöja sig med två femteplatser och ett ganska misslyckat sista race där han fick motorstopp i starten och hamnade långt efter.

En tredjeplats i Falkenberg blev det även för tabelltrean Albin Wärnelöv. Det var något sämre än väntat, men avslutningsdagen gjorde han bort sina pallchanser med fel däcktryck i kvalet. Samma misstag gjorde Janne Gustavsson, som med ny motor i sin Renault Clio, avslutade helgen med två starka fjärdeplatser från startpositioner långt bak.

I junior-SM visade Julle Ljungdahl guldklass. Nykomlingen från Norrtälje lade ytterligare fyra segrar till de två han kom till Falkenberg med.

– Bra team, bra bil och hyfsad förare. Dessutom har vi inte haft några tekniska problem, log segerherren efter triumfen i söndagens första heat.

Efter att ha passerat mållinjen som segrare även i det fjärde kunde han emellertid konstatera att han hade lite tur.

– Jag tror en drivaxel gick sönder i den sista kurvan. Åtminstone slutade bilen driva, men farten räckte precis över mållinjen.

Bakom Julle Ljungdahl noterades Otto Tjäder från Mölnlycke för helgens poängskörd genom dubbla andra- och tredjeplatser. Tjäder, som inledde säsongen i Formel Renault 1,6 men som tog klivet till Clio Cup till deltävlingen i Anderstorp, var självklart mycket nöjd efteråt.

– Det här har varit en bra helg och jag börjar komma in mer i att köra framhjulsdriven bil med tak över huvudet, konstaterade han.

Joel Jern, STC Racing Team, var också framgångsrik med två andraplatser och en tredjeplacering. Dessvärre tvingades han bryta det avslutande heatet med tekniska bekymmer.

Marcus Annervi från Falkenbergs MK kom till hemmatävlingen i JSM-ledning, men helgen blev inte alls vad han hade hoppats på. I det första heatet var han inblandad i en kollision, i det andra gick växelspaken sönder och i det tredje hade han problem med styrningen.

– En tuff helg, men i det sista racet fick vi ordning på bilen och då fungerade det bra, sa Marcus som avslutade på pallen som trea.