Fördel Henric Skoog i Renault Clio Cup efter regnrace på Kinnekulle Ring

Det är fördel Henric Skoog inför de avslutande två deltävlingarna i racingserien Renault Clio Cup. 19-åringen från Torshälla blev trea och etta i helgens båda race på Kinnekulle Ring och utökade därmed sin ledning i mästerskapstabellen.

Tävlingarna i Västergötland präglades av många personliga rekord. Bland annat vann Nicklas Oscarsson sin första seger i Clio Cup och för Axel Mörner och Heidi Ryrlén blev det premiärbesök på prispallen.

Deltävlingen på Kinnekulle Ring avgjordes dessvärre i dåligt väder. Lördagens race bjöd på upptorkande bana medan söndagens kördes i ösregn.

Nicklas Oscarsson hittade helt rätt med inställning på bilen och däcktryck och vann något överraskande lördagsheatet före klassdominanterna Andreas Wernersson och Henric Skoog.

– Stort tack till teamet. Jag hade grymt bra fäste, konstaterade Oscarsson efter sin största framgång hittills i racingkarriären.

Dagen därpå hade han inget med tätstriden att göra. Med svåra problem med imma på rutan fick han nöja sig med en placering långt ner i fältet.

Söndagens race vanns av Henric Skoog. Han lyckades ta sig om främste titelutmanaren, Andreas Wernersson, som hade pole position, redan på det andra varvet. Från täten hade Skoog inga större problem att ta sin första seger sedan Anderstorp och utökade därmed sin ledning i tabellen.

– En viktig seger, konstaterade Skoog vars körning präglades av ett bra självförtroende på det förrädiska underlaget.

Inför de avslutande tre racen i mästerskapet (ett på Solvalla och två på Ring Knutstorp) är Skoog 29 poäng före Wernersson i tabellen.

– Nu kan jag inte avgöra mästerskapet av egen kraft längre utan måste ha hjälp, konstaterade en besviken Wernersson, vars val av begagnade regndäck var en miss.

Han fick vattenplaning, halkade av banan och fick släppa såväl teamkompisen i STC Racing Team, Janne Gustavsson som Axel Mörner förbi sig innan målgång.

För Axel Mörner var det första besöket på pallen.

– Jag har varit fyra som bäst tidigare. Skönt att det äntligen blev en plats bland de tre främsta, sa han.

I junior-SM tog Julle Ljungdahl från Norrtälje sin åttonde seger under lördagen och hade chans att avgöra mästerskapet till sin fördel dagen därpå. Han ledde klassen när han kanade av i halkan och fick nöja sig med fjärde plats.

– Jag hade förhoppningar om att kunna avgöra, men blev nog lite för stressad. Ett förarmisstag från min sida, sa Ljungdahl.

Vann gjorde i stället Marcus Annervi, som därmed tog sista chansen – åtminstone rent teoretiskt – att snuva Julle på JSM-titeln.

Något överraskande var det sex pristagare i JSM på Kinnekulle Ring. Bakom segerherrarna Ljungdahl och Annervi erövrade Otto Tjäder och Joel Jern var sin andraplats medan det blev fina tredjeplatser för Anthon Caldana och Heidi Ryrlén. För Ryrlén var pallplatsen den första hittills den här säsongen.

– Innan racet gjorde jag upp med pappa om att jag skulle få köra nästa deltävling, som avgörs på Solvalla, om jag tog en pallplats, log Ryrlén.

Stockholm nästa för tjejen från Västergötland.

Tyvärr avslutades helgen med en otäck krasch i det andra racet. Det var Otto Tjäder som åkte av banan och in i ett räcke. Han transporterades med ambulans till sjukhuset i Lidköping där man dessbättre kunde konstatera att han inte ådragit sig några allvarliga skador.

Resultat.

Clio Cup JTCC, Kinnekulle Ring 25-26 juli.

Race 1

1) Nicklas Oscarsson, KAK, 20 varv

2) Andreas Wernersson, Lidköpings KK, + 6,988 sek

3) Henric Skoog, Karlskoga MF, + 7,854

4) Janne Gustavsson, Lidköpings MF, + 8,610

5) Albin Wärnelöv, MK Scandia, + 12,792

6) Julle Ljungdahl (JTCC), Karlskoga MF, + 21,311

7) Otto Tjäder (JTCC), KAK, + 27,530

8) Anthon Caldana (JTCC). Lidköpings KK, + 28,251

9) Erik Bohlin, SMK Trollhättan, + 28,650

10) Joel Jern (JTCC), Lidköpings KK, + 42,785

Race 2

1) Henric Skoog, 16 varv

2) Janne Gustavsson, + 0,234

3) Axel Mörner, KMK, + 0,515

4) Andreas Wernersson, + 0,990

5) Albin Wärnelöv, + 1,269

6) Peter Larsson, + 2,004

7) Marcus Annervi (JTCC), Falkenbergs MK, 2,383

8) Joel Jern (JTCC), + 2,692

9) Mark Eckerström, KAK, + 3,365

10) Heidi Ryrlén (JTCC), Vänersborgs MK, + 3,879

Mästerskapstabell Renault Clio Cup

1) Henric Skoog, 309 poäng

2) Andreas Wernersson, 280

3) Albin Wärnelöv, 160

4) Janne Gustavsson, 1132

5) Nicklas Oscarsson, 106

6) Axel Mörner, 86

7) Peter Larsson, 82

8) Julle Ljungdahl, 80

Junior-SM

1) Julle Ljungdahl, 302 poäng

2) Marcus Annervi, 250

3) Joel Jern, 174