Unga talanger tävlar om Prins Carl Philips Racing Pokal i Lidköping Open

För tredje året i rad arrangeras Prins Carl Philips Racing Pokal i samband med kartingtävlingen Lidköping Open som avgörs på Lidköpings Motorstadion den 8-9 augusti. Prins Carl Philips Racing Pokal instiftades på Prins Carl Philips initiativ 2013 och syftar till att hjälpa unga kartingtalanger vidare i racingkarriären. Förutom en inteckning i själva pokalen får pristagarna även möjlighet att testa banracingbilar som ingår i STCC:s paket av racingklasser. Fler än nittio deltagare kommer i helgen att utkämpa hårda bataljer ute på banan för att bli en av de som får ta emot priset av prins Carl Philip på söndag.

– I år kommer tio nya unga talanger att få en möjlighet att ta steget från karting till banracing. Vi har sedan de tidigare evenemangen både deltagare och pristagare i Prins Carl Philips Racing Pokal som idag kör banracing på hög nivå i Renault Clio Cup eller  Formel Renault och prinsens initiativ är viktigt för återväxten inom svensk racing, säger Thomas Johansson, promotor för Prins Carl Philips Racing Pokal och som även representerar racingmästerskapet STCC som är samarbetspartner i arrangemanget.

Lidköpings Karting Klubb står som värd för evenemanget och i år väntar ett rekordstort deltagarantal på att få vara med i Lidköping Open.

– Det är ett härligt evenemang med massor av positiv energi och det är med både stolthet och glädje som vi är med och arrangerar detta, säger Camilla Börjesson, ordförande i Lidköpings Karting Klubb. Lidköping Open är en av de mest prestigefyllda tävlingarna i den svenska kartingkalendern och vi har för varje år som vi har varit en del av Prins Carl Philips Racing Pokal märkt ett allt större intresse från deltagarhåll vilket är väldigt roligt.

Svenska Bilsportförbundet, SBF, är en av de deltagande aktörerna i samarbetet runt Prins Carl Philips Racing Pokal.

– Den ungdomsverksamhet som bedrivs inom våra medlemsklubbar är viktig men det behövs också överbryggande projekt som hjälper till att ta ungdomarna vidare, säger SBF:s ordförande Kenneth Thorén. Prinsens pokal spelar en stor och viktig roll i svensk racing och det är med glädje som vi medverkar i detta projekt.

Med i projektet är även Kungliga Automobil Klubben, KAK, och den för året nytillträdde generalsekreteraren Therese Nyberg ser fram emot årets upplaga av Prins Carl Philips Racing Pokal.

– Vi är stolta över att få medverka i Prins Carl Philips Racing Pokal och därigenom satsa på framtidens förare och bidra till återväxten inom svensk motorsport. Det är ett trettiotal deltagare anmälda i de tre klasserna vardera och jag ser fram emot att få träffa och titta på alla duktiga karting talanger i Sverige.

Av tidigare års pristagare har Johanna Jovér och Julius Jungdahl tagit steget vidare till JSM-klassen Clio Cup och sammanlagt tjugo unga talanger har fått chansen att prova på banracing. I år kommer tio pristagare att få möjlighet att testa en Clio Cup- eller Formel Renault-bil på Gelleråsen. I samband med testet kommer också deltagarna att genomföra en kurs för att erhålla banracinglicens. Genom Svenska Bilsportförbundet får pristagarna också besöka Riksidrottsförbundets träningscentrum på Bosön för att vidareutveckla sina föraregenskaper i SBF:s racingsimulator.

Prins Carl Philips Racing Pokal möjliggörs genom ett samarbete mellan Prins Carl Philip, Svenska Bilsportförbundet, Kungliga Automobil Klubben, Scandinavian Touring Car Championship, Renault Sverige samt CTEK.

Lidköping Open avgörs den 8-9 augusti. De klasser som tävlar om Prins Carl Philips Racing Pokal är Junior 60, KF Junior och KZ2.

Öppettider för allmänheten:

Lördag: 09:00–17:00

Söndag: 09:00–18:00