Prins Carl Philips Racing Pokal tryggar återväxten

I morgon och på söndag avgörs Prins Carl Philips Racing Pokal när kartingtävlingen Lidköping Open körs på Lidköpings Motorstadion. Pristagarna, tio unga talanger, kommer att få chansen att prova på banracing i höst och STCC:s VD Jonas Lundin hoppas på att ett par av dem kommer att återfinnas i någon av STCC:s supportklasser i framtiden.

– Tillväxten i våra supportklasser Clio Cup och Formel Renault har varit väldigt god och Prins Carl Philips Racing Pokal har varit en viktig del i det, säger Jonas Lundin, VD för STCC. Vi är väldigt glada över att få vara med och bidra till det pris som prinsen tog initiativ till för tre år sedan. Priset främjar återväxten i svensk racing, inte bara genom att pristagarna får möjlighet att prova på banracing, det inspirerar också andra att ta steget till både racing och karting.

Årets startfält i Clio Cup är större än någonsin och i JSM-kategorin, där leder 15-årige Julle Ljungdahl från Norrtälje mästerskapet. 2013 var han en av pristagarna i Prins Carl Philips Racing Pokal men han fick vänta med provkörning till året därpå då han var för ung.

– Testet var väldigt viktigt för både mig och pappa, säger Julle. Det var en positiv upplevelse och det var anledningen till att vi bestämde oss. Bilen var rolig och passade mig. Nu känns det riktigt bra att vi valde Clio Cup och säsongen har gått fantastiskt bra så här långt.

 – Det var inte bara att Julle fick prova på och känna att han kunde lära sig behärska en racerbil, säger Julles pappa Jörgen. Det var också att vi kom in i ett nätverk av kontakter genom Thomas Johansson som ansvarar för Renault-klasserna i STCC. Vi fick veta det vi behövde veta och det gav oss trygghet att ta steget till racingen.

Det är inte bara pristagare i Prins Carl Philips Racing Pokal som har tagit steget till racingen. Joel Jern och Anthon Caldana, från just Lidköpings Karting Klubb som är värd för helgens arrangemang, är två andra unga kartingtalanger som i år kör Clio Cup. Julle Ljungdahl kommer att vara på plats och han kan inte hålla sig – självklart kommer han att hoppa ned i sin gokart för att tävla i KF3-klassen.

 – Det alltid kul köra gokart och det är bra körträning, det är inget man ska sluta med, säger Julle Ljungdahl.

Grindarna till Lidköpings Motorstadion slår upp klockan 09:00 på lördag, samma tid på söndag och entréavgiften är 50 kronor.

Prins Carl Philips Racing Pokal instiftades 2013 på initiativ av Prins Carl Philip. Samarbetspartners i genomförandet är STCC, Lidköpings Karting Klubb, Svenska Bilsportförbundet, Kungliga Automobil Klubben, Renault Sverige och CTEK.