STCC-kval och RallyX-avgörande i elljus när motorsporten intar Solvalla för tredje året i rad

Kval fredag, avgörande i både racing och rallycross dagen därpå.

Snart är det bara en månad kvar till en av säsongens verkliga motorsporthöjdpunkter: STCC och RallyX på Solvalla 11-12 september.

– Årets upplägg med STCC-kval och RallyX-finaler i elbelysning tror vi kan bli en riktig höjdare helt i publikens smak, säger Jonas Lundin, vd på STCC AB.

 

När STCC-cirkusen drar in på Solvalla andra helgen i september blir det tredje året i rad som den magnifika travanläggningen i Stockholm blir högklassig motorsportarena. Båda evenemangen hittills har lockat storpublik och Jonas Lundin tror på en ny succé i den kungliga huvudstaden.

– Rallycross och racing i en härlig kombination och med STCC-kval och avgörande i RallyX i elbelysning. Det här kommer att bli riktigt bra, säger han.

 

Från början var det tänkt att RallyX och STCC med supportklasser skulle tävla på olika dagar. Det gäller inte längre. Både STCC och RallyX kommer att avgöras lördagen den 12 september med test och kval dagen innan.

Rallycrossen körde på Solvalla sent fredag kväll i fjol. En kvalomgång avgjordes i elbelysning och en rent magisk stämning spred sig på arenan. Nu blir det en önskerepris. Efter kvalomgångar i dagsljus kommer finaltävlingen i RallyX 2015 att avslutas med semifinaler och finaler lördag kväll.

Förutom huvudklasserna SuperCar och Supercar Lites kommer även Klass 1, Super Nationell, att tävla på Solvalla.

 

STCC-förarna kommer också att köra sina tävlingsbilar efter mörkrets inbrott. Som sista programpunkt på fredag kommer nämligen kvalet att avgöras.

– Det är kul att svensk racing utvecklas och att man hämtar lite inspiration från coola, utländska race. Jag har kört internationella långlopp i mörker och elbelysning tidigare och det är en speciell känsla. Att få uppleva detta på Solvalla, i det race som jag ser fram emot mest av alla i årets kalender, känns både inspirerande och kul. Jag gillar banan, den bjuder på tuff och tajt racing och publiken kommer nära, säger regerande mästaren, Volvo-föraren Thed Björk.