Andersson och Dacia vill upp på pallen i Kanonloppet

I Falkenberg blev Mattias Andersson och Dacia Dealer Team trea i det andra STCC-racet och delade prispall med bland annat sensationelle segerherren Prins Carl Philip Bernadotte.
När mästerskapet fortsätter på Gelleråsbanan utanför Karlskoga kommande veckoslut hoppas Andersson på en önskerepris.
– Vi drömmer om fler besök på pallen, säger östgöten.

Sommaruppehållet för svensk racings kungaklass är över. På fredag och lördag inleder Mattias Andersson och hans förarkollegor i STCC den andra halvan av säsongen. Tre deltävlingar återstår – Karlskoga, Solvalla och Ring Knutstorp – och inför avgörandet har STCC AB infört en ny regel om så kallade placeringsvikter. De som får extra vikt i bilen i Karlskoga är topptrion i mästerskapet och de tre förare som samlade mest poäng senast i Falkenberg.
– Frågan om placeringsvikter var uppe till diskussion innan tävlingen i Falkenberg. Alla team fick rösta och samtliga var för en regeländring.
Mattias Andersson berörs inte av vikttillägg i Karlskoga. Det gör däremot samtliga konkurrenter före honom i tabellen; Thed Björk, Fredrik Ekblom, Fredrik Larsson och Richard Göransson.
– Personligen tror jag att extra kilon i den här biltypen kommer att påverka mindre än i den gamla, säger Andersson och tillägger:
– Men ännu är det för tidigt att säga vilka effekter den nya regeln kommer att få. Vi får avvakta och se.

Inför årets femte STCC-deltävling är Mattias Andersson femma i tabellen, bara tio poäng bakom Richard Göransson.
– Målet är givetvis att snuva Göransson på fjärdeplatsen redan i Karlskoga. Till topptrion Björk, Ekblom och Larsson är det en bit poängmässigt, men ännu har vi inte gett upp hoppet om att erövra en medalj innan säsongen är över.

Mattias Andersson tycker om banan i östra Värmland.
– Jag har kört den många gånger, trivs verkligen på den och har en andraplats som bästa STCC-resultat. Hittills, säger han.
Upplägget på Gelleråsbanan skiljer sig något jämfört med säsongens tidigare deltävlingar. Kvalet är flyttat från fredag till lördag då de båda racen på vardera 18 varv också avgörs.
Kvalet avgörs tidigt på morgonen.
– Jag är mer av en kvällsmänniska, men det här blir inga problem. Jag ska se till att äta mina kalaspuffar och komma laddad till Q1 klockan fem i halv tio, säger Andersson och ler.

STCC i Sveriges Television
SVT Play lördag 15 augusti kl 13.20-16.00, live
SVT2 söndag 16 augusti kl 18.00-19.00, sammandrag.

Tidsschema STCC Karlskoga 14-15 augusti
Fredag 14 augusti
Kl 14.55-15.25: Test 1.
Kl 17.25-17.55: Test 2.

Lördag 15 augusti
Kl 09.25-9.40: Kval, Q1.
Kl 9.45-10-05: Kval, Q2.
Kl 14.05-14.30: Race 1.
Kl 16.15-16.40: Race 2.