Robin Hansson fortsätter utmana i Porsche Carrera Cup Scandinavia

Han blev rubrikernas man i debuten, stod på pallen i sin andra deltävling och gjorde internationell succé på Spa för ett par veckor sedan.
Nu laddar Robin Hansson för sitt tredje framträdande i Porsche Carrera Cup Scandinavia. I Kanonloppet på Gelleråsen 14-15 augusti tänker den unge uppstickaren på nytt utmana toppförarna i mästerskapet.

I kvällsracet på Mantorp Park debuterade Robin Hansson i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Publiken fick se en tuff nykomling blanda sig i toppstriden. Till några poäng räckte emellertid inte hans friska och optimistiska satsning. Hansson tvingades bryta båda heaten, men hann verkligen presentera sig både för konkurrenter, media, åskådare och, inte minst, racingentusiaster framför TV-apparaterna.
Alla var förvånade över att nykomlingen var så snabb direkt i sin nya 991 GT3 Cup.
– Självklart fanns det en liten oro inför klass- och bilbytet, men vi genomförde ett test innan debuten och mina tider då var bra.
När Hansson sedan var tvåa på både det första och andra testpasset på Mantorp Park fick han ett definitivt kvitto på att han hängde med.
– Det var ganska skönt att komma in ny i serien och känna att man har kapacitet att konkurrera med erfarna Porsche-förare som exempelvis Johan Kristoffersson och Oscar Palm.

I Falkenberg höll det hela vägen för Fragus BR Motorsport-föraren. Hansson blev fyra i det första heatet och avancerade hela vägen till pallen i det andra där han blev trea bakom Kristoffersson och Palm.
Från Falkenberg åkte den unge Porsche-föraren vidare till Spa där han slog till med en mycket imponerande sjundeplats i 24H Spa Support Race, arrangerat av Carrera Cup Italien och Frankrike.
– Jag är jättenöjd med min prestation i Belgien, speciellt med tanke på att jag aldrig hade kört bilen i regn tidigare.

Hanssons inträde i klassen har emellertid inte bara handlat om snabba varvtider och imponerande resultat. Han har också varit inblandad i en hel del incidenter som upprört flera av hans konkurrenter. På Mantorp Park blev det plåtkontakt med både Jocke Mangs och Snickar-Matte Karlsson och i Falkenberg var det en trio förare som hade synpunkter på hans körning.
Bara på två framträdanden i serien har den unge nykomlingen fått en stämpel på sig som bad guy.
– Men om jag hade varit en bad guy hade jag fått bestraffning för det jag gjort. Incidenten med Snickar-Matte tog jag på mig och bad om ursäkt för efteråt.
I övriga, omdiskuterade fall har tävlingsledningen inte funnit anledning att agera. Hansson medger att han gärna stoppar in näsan där det uppstår luckor och erbjuds ett omkörningstillfälle.
– Men jag håller mig till reglerna, påpekar han.
– Om det sedan finns de som väljer att svänga in framför mig och det smäller så är det de som får det jobbigt, inte jag.
På frågan om han anser sig vara en tuff racer svarar han:
– Jag är stenhård och det kommer jag alltid att vara. Ingen kan ändra på det. De kan skriva hur mycket skit de vill om mig, men jag kommer att fortsätta att vara stenhård alla dagar i veckan.

Nu laddar 18-åringen från Kullavik för nästa uppdrag: Kanonloppet 14-15 augusti. På Gelleråsen har Fragus BR Motorsport sin bas och banan är den i Sverige som Hansson känner bäst.
– Eftersom jag bara kört på tre svenska racerbanor hittills är det givetvis så, men det är inte som en del tror att jag är där och kör varje dag. Med Porschen har jag kanske kört ett 70-tal testvarv på banan, säger han.
I fjol gjorde han dessutom en tävling på Gelleråsen. Som komplement till sin europeiska satsning i Formel Renault 2,0 körde Hansson premiärtävlingen i Formel Renault 1,6 och vann ett av heaten. Ett positivt resultat att ha med sin in i helgens tävling där Hansson har stora förhoppningar om fortsatta framgångar.
– Jag kan jag inte konkurrera om mästerskapstiteln eftersom jag inte var med från början, men alla säger att Johan Kristoffersson är mannan att slå på de svenska banorna och målet är givetvis att försöka sätta så mycket press som möjligt på honom och kanske bryta hans segersvit, säger Hansson och tillägger:
– Det är åtminstone planen, men den delar jag säkert med flera andra.

Porsche Carrera Cup i Sveriges Television
SVT Play lördag 15 augusti kl 13.20-16.00, live.
SVT2 söndag 16 augusti kl 18.00-19.00, sammandrag.

Tidsschema Karlskoga 14-15 augusti
Fredag 14 augusti
Kl 12.35-13.05: Test
Kl 16.55-17.15: Kval

Lördag 15 augusti
Kl 13.05-13.25: Race 1 (17 varv)
Kl 15.10-15.30: Race 2 (17 varv)

Mästerskapet efter fyra deltävlingar
1) Johan Kristoffersson, Kristoffersson Motorsport, 209 poäng
2) Oscar Palm, GP Xperience, 116
3) Jocke Mangs, bennys, 103
4) Mikkel O Pedersen, Norges Racing Team, 79
5) Mats Karlsson, XL Racing, 73
6) Lars-Bertil Rantzow, Mtech Competition, 72
7) Magnus Öhman, Mtech Competition, 46
8) Lukas Sundahl, Sundahl Racing, 45
9) Robin Hansson, Fragus BR Motorsport, 28
10) Geir Svendsen, Steber Racing (997), 12
11) Kenneth Pantzar, PFI Racing (997), 11
12) Thomas Karlsson, Mtech Competition, 8
13) Anders Conradzon, Xlander Racing, 6
14) Philip Morin, XL Racing, 6
15) Fredrik Behring, PFI Racing, 4
16) Peter Høst Hansen, Norges Racing Team, 3
17) Ingvar Mattsson, Mattssons Fasteners, 3.

Porsche Approved Cup (997 GT3 Cup)
1) Kenneth Pantzar, PFI Racing, 140 poäng
2) Anders Conradzon, Xlander Racing, 120
3) Geir Svendsen, Steber Racing, 114
4) Mikkel O Pedersen, Norges Racing Team, 105
5) Johan Andersson, GP Xperience, 99
6) Thomas Solberg, Jaffa Racing Norge, 72