Team Tidö tyngre men laddade i Kanonloppet

I helgen återupptas årets STCC-säsong efter ett månadslångt sommaruppehåll. För Team Tidö – stärkta av säsongens första pallplats senast i Falkenberg – fortsätter jakten på nya toppresultat när mästerskapet nu når Karlskoga för klassiska Kanonloppet; en institution i svensk racing sedan 1950.

 

När STCC-motorerna tystnade på västkusten för knappt fem veckor sedan kunde Team Tidö blicka tillbaka på en mycket lyckad helg. Richard Göransson slutade tvåa – strax bakom sensationssegraren prins Carl Philip Bernadotte – i lördagens andra heat, vilket i kombination med en fjärdeplats i det föregående första loppet räckte för att bli helgens främste poängsamlare.

 

Framgångarna i Falkenberg får dock inte enbart positiva effekter – de kommer också bokstavligt talat att ligga Göransson till last i Karlskoga. En regelkorrigering från STCC innebär att placeringsvikter införs inför helgens tävlingar och under resten av säsongen. De tre främsta i mästerskapstabellen tilldelas vardera 30, 20 och 10 kilo i vikttillägg, vilket också gäller för de tre främsta poängplockarna under föregående tävlingshelg. Göransson får således 30 kilo extra att släpa på runt den 2.4 km långa Gelleråsen-banan. Roger Samuelsson, i teamets andra SAAB 9-3, påverkas inte av regelförändringen.

Inför tävlingarna i Karlskoga har Team Tidö också, för femte året i rad, närvarat vid det historiska racingarrangemanget Copenhagen Historic Grand Prix i Köpenhamn. Teamet ställde där, i samarbete med Autoropa, en McLaren 650S till förfogande i välgörenhetsprojektet ”Race for Riget”. Bilen kördes av Formel 1-föraren Kevin Magnussen, och totalt samlades nästan 600 000 danska kronor in till förmån för det danska Rigshospitalet.

Helgens STCC-tävlingar i Karlskoga inleds med fri träning på fredag, följt av kval och race på lördag. Båda heaten sänds LIVE på SVT Play.

RICHARD GÖRANSSON: ”Det ska bli roligt att komma till Karlskoga den här helgen – som örebroare är det så nära ett hemmarace jag kommer. Vi hade väldigt bra fart i Falkenberg senast och så nära att vinna har vi aldrig varit förut. Jag kommer att ha en del extra kilon i bilen den här helgen, men eftersom de är kopplade till bra tidigare resultat kan man ju också se dem som smickrande. Vi får helt enkelt göra det bästa av situationen och se vart vi står i kvalet på lördag morgon.”
DAVID VON SCHINKEL (teamchef): ”Vi är mycket glada att ha Karlskoga tillbaka på kalendern efter ett års frånvaro. Vi tog vår första seger tillsammans med SAAB på just Gelleråsen i TTA-klassen 2012, så vi har goda minnen därifrån. Vi hade en bra helg senast i Falkenberg och var mycket nära att äntligen få kliva högst upp på pallen. Vi kommer att bygga vidare på det resultatet i helgen, även om saker och ting kommer att försvåras en del av att Richard får bära med sig 30 extra kilo i viktlådan. Om det är priset för framgång kan vi dock tänka oss några kilo till framöver!”