Drömläge för Björk efter kvalrekord i Karlskoga

Thed Björk satte ett rekordartat tempo i kvalet till Kanonloppet på Karlskoga Motorstadion och har skaffat sig ett gyllene utgångsläge inför lördagens två STCC-heat.

Björk slog till med den snabbaste kvaltid som någonsin noterats på Gelleråsen – 1m03.231s – i passets första segment (Q1) och körde därmed hem 25 friska poäng i jakten på sin tredje raka STCC-titel.

Björk upprepade sedan sin insats med en nästan lika snabb tid i det efterföljande Q2, vilket ger Volvo Polestar Racing-föraren pole position till det första av dagens två race. I det andra kommer Björk att starta tia i kraft av reglementet för omvänd startordning bland de tio främsta i Q1.

– Det känns väldigt bra och bilen har varit perfekt, säger Björk. Jag tror att vi kan åka lika fort i racen i eftermiddag, men det beror lite på värmen. Nu gäller det att göra två bra race och se till att få maximal utdelning för det här.

Björk var en av fem förare som kom till Karlskoga med extravikter i bilen, men tonade ner betydelsen av de 30 extra kilo han släpar på i egenskap av mästerskapsledare.

– Det betyder inte särskilt mycket just nu. Mina främsta konkurrenter har lika mycket vikt i sina bilar och vi var alla i topp fem i Q1. Det kan få en större betydelse på Solvalla när skillnaderna i vikt eventuellt blir större, men den här helgen är det ingen avgörande faktor.

Näst snabbast i såväl Q1 som Q2 var Björks teamkamrat Fredrik Ekblom, i ett kval där Volvo Polestar Racing såg ut att ha saker och ting under mycket god kontroll.

Trea bakom de båda Volvo-dominanterna var Team Tidö-föraren Richard Göransson – som dock fick se sig slagen av Björk med massiva nio tiondelar i Q2.

– Det kändes bra, men Volvo är uppenbarligen på en annan planet den här helgen, sade Göransson. Vi har fortfarande en bra möjlighet att göra en poängmässigt stark helg. Jag ser fram emot racen i eftermiddag.

Värre gick det för Fredrik Larsson, sammanlagd trea i tabellen och det så här långt under säsongen största hotet mot Björk/Ekblom. Larsson hade precis slagit till med fjärde bästa tid i Q1 när ett växellådsras tvingade WestCoast Racing-chauffören att parkera i Trösen-kurvan. Larsson kunde inte delta i Q2 och kommer att starta sjua respektive åtta.

– Verkligen inte vad vi hade hoppats på, sade en besviken Larsson. Vi får hoppas att vi kan reparera bilen nu. Det var synd, men vi har inte riktigt haft farten i helgen och vi hade inte kunnat utmana Volvo-bilarna i Q2 oavsett. Det är en svår bana och jag har inte kört så mycket här. Vi får helt enkelt försöka göra två bra race och rädda upp situationen så gott vi kan.

Två förare tog sig in i Q2 för första gången i sina respektive karriärer; prins Carl Philip Bernadotte (Volvo Polestar Racing) – stärkt av sin sensationella seger senast i Falkenberg – och WestCoast Racings Erik Jonsson. Bernadotte var femma i Q1 och sjua i Q2, medan Jonsson kommer att starta trea i det andra av dagens heat i kraft av en åttondeplats i Q1.

Första startled i Race 2 delas av en norrman och en finländska, med Team Kias Kevin Aabol på pole före Emma Kimiläinen (PWR Racing Team).

STCC-debuterande Rasmus Mårthen kunde inte riktigt omvandla den lovande farten i gårdagens fria träning till ett lika starkt kvalresultat. Mora-föraren fick nöja sig med 11:e snabbaste tid i Q1 och tvingades också parkera sin Kia Optima uppe i Ejes kurva efter en snurrning i passets slutskede.

En annan dalmas, Daniel Haglöf, kommer att starta båda dagens race från 13:e och sista ruta efter ett tekniskt problem i kvalet.

Resultat – Q1 (poäng till de tio främsta)

Gridden till Race 2, med omvänd startordning bland de tio främsta

 1. Thed Björk, Polestar Racing, 1:03.231
 2. Fredrik Ekblom, Polestar Racing, +0.408
 3. Richard Göransson, Team Tidö, +0.613
 4. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +0.972
 5. Carl Philip Bernadotte, Polestar Racing, +1.090
 6. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +1.103
 7. Erik Johansson, Team Kia, +1.205
 8. Erik Jonsson, Sportpromotion , +1.561
 9. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +1.611
 10. Kevin Aabol, Team Kia, +1.630
 11. Rasmus Mårthen, Team Kia, +1.682
 12. Roger Samuelsson, Team Tidö, +3.628
 13. Daniel Haglöf, PWR Racing Team

Resultat – Q2 

Topp åtta på gridden till Race 1 – placering nio och nedåt baseras på Q1

 1. Thed Björk, Polestar Racing, 1:03.467
 2. Fredrik Ekblom, Polestar Racing, +0.316
 3. Richard Göransson, Team Tidö, +0.961
 4. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +1.239
 5. Erik Johansson, Team Kia, +1.358
 6. Erik Jonsson, Sportpromotion , +1.777
 7. Carl Philip Bernadotte, Polestar Racing, +2.186

DNS. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team