Johan Kristoffersson avgjorde Porsche Carrera Cup med ny dubbelseger

Johan Kristoffersson kan titulera sig Porsche Carrera Cup-mästare. Igen!
Med en ny dubbelseger på Gelleråsbanan i Karlskoga säkrade han under lördagen sin tredje Porsche-titel i karriären.
– Jag rankar den här segern högt. Konkurrensen i årets mästerskap är hård med god bredd på toppen, säger Kristoffersson.

Johan Kristoffersson vann Porsche Carrera Cup Scandinavia 2012 och 2013. Det gjorde honom till storfavorit när han gjorde comeback i mästerskapet i våras. 26-åringen från Arvika visade klassen direkt, vann båda racen i premiären i Skövde och efter det har han samlat segrar på hög. Anderstorp, Mantorp, Falkenberg – han har vunnit allt.
Och i Karlskoga slog Kristoffersson till med två segrar till.
– I tabellen kan det se lätt ut med tanke på att jag har tio raka triumfer, men i många av racen har jag verkligen fått kämpa för segrarna, i synnerhet som jag inte kvalat speciellt bra, säger han och nämner bland annat den publikfriande duellen med Jocke Mangs i premiären i Skövde samt regnsegrarna från ”hopplösa” startpositioner i Anderstorp.

I Karlskoga tog värmlänningen ledningen från pole position i det första heatet och segern såg kassaskåpssäker ut ända till det sista varvet. Då bromsade Johan på sig i en kurva och Jocke Mangs kom ikapp och kunde attackera. Förarna var ihop, men Kristoffersson höll undan. Tvåa blev Robin Hansson, som missade i starten, och trea slutade Oscar Palm sedan Mangs tilldelats ett tidstillägg på 30 sekunder för kontakten med Kristoffersson.

I det andra heatet stod Kristoffersson i andra ruta bredvid Robin Hansson, som hade pole position. Kristoffersson tog starten, men redan på det andra varvet tog sig Hansson förbi.
– Jag visste att Robin hade tjuvstartat och tog inga onödiga risker när han ville om.
Hansson fick sin bestraffning och Kristoffersson kunde kliva upp överst på prispallen igen. Där fick han sällskap av andreplacerade Jocke Mangs och dansken Mikkel O Pedersen, som tog sin första pallplats i nya bilen, 991 GT3 Cup.

Vill vinna allt
Med två deltävlingar och tre race kvar i kalendern har Johan Kristoffersson ryckt åt sig en ointaglig ledning i Carrera Cup-kalendern. Här är en av mästarens egna förklaringar till överlägsenhet:
– Mitt team, Kristoffersson Motorsport, ger mig mycket goda förutsättningar att lyckas. Min ingenjör Ronnie Bergström och jag har jobbat tillsammans sedan 2008 och han vet precis hur jag vill ha bilen inställd.

Med tredje titeln säkrad i ett redan välfyllt prisskåp hemma i Arvika saknar inte Johan Kristoffersson mål att förverkliga innan säsongen är över. Värmlänningen vill givetvis gå obesegrad genom mästerskapet och självklart erövra en inteckning i kvaltävlingen Mobil 1 Trophy. Hur märkligt det än kan låta har Johan ännu inte varit snabbast i något av fem genomförda kval.

Hansson nära seger
Johan Kristoffersson var givetvis huvudpersonen i Porsche Carrera Cup på Gelleråsen, men bakom honom svarade flera förare för fina insatser. Robin Hansson slog till redan i fredagens kval, där han var snabbast, och slutade tvåa bakom Kristoffersson i det första heatet. Många trodde på en ny pallplats för 18-åringen i det andra racet, men där fick han nöja sig med sjunde plats efter tjuvstarten. Snabbaste varv klockades han emellertid för.
– Jag hade gärna tagit min första seger i Carrera Cup här på Gelleråsen som är hemmabana för mitt Team Fragus BR Motorsport, men nu blev det fel i starten och det är bara att acceptera, konstaterade han efteråt.

Smålänningen Oscar Palm, som hade stora problem i fredagens kval kom tillbaka starkt i det första heatet där han blev trea. I det andra startade han längre bak, men flaggades av som femma och förstärkte sin position som tvåa i mästerskapet.
– Det är andraplatsen jag fokuserar på nu, sa Palm och gratulerade Kristoffersson till segern.

Jocke Mangs tillhörde som väntat toppen i fältet, men utdelningen i Karlskoga blev inte den förväntade på grund av tidstillägget i det första racet. Mangs var inte helt nöjd med bedömningen av situationen, men tog snabb revansch i det andra heatet där han var tvåa bakom Kristoffersson.
Mangs jagar racesegrar i mästerskapet och har tre chanser kvar – en på Solvalla och två i finalen på Ring Knutstorp. Dessutom är han trea i tabellen.

Pedersen på pallen
Fyra är unge dansken Mikkel O Pedersen, som på Gelleråsen tog sin första pallplats i den nya bilen, 991 GT3 Cup, när han blev trea i det andra heatet. I det första var han sexa.
– Vi lär oss mer och mer om bilen hela tiden och jag hoppas det är möjligt att erövra fler pallplatser innan säsongen är över, säger dansken, som aldrig tidigare tävlat på de svenska banorna.
Solvalla som är nästa anhalt i kalendern är också helt okänd för dansken.
– Jag visste inte ens att den existerade, säger han och ler.

På sin väg mot pallen körde Pedersen om Philip Morin på ett av de avslutande varven. Luleågrabben såg annars ut att gå mot sin första pallplats.
– Pedersen använde mig som broms i den kurva där han tog sig förbi, tyckte Morin, som inte var helt nöjd med dansken agerande.
Självklart hade han gärna stått på pallen i sin andra Carrera Cup-tävling, men dubbla fjärdeplatser i premiären för GP Xperience var ett bra facit, som visar att han kommer att tillhöra toppen i de tävlingar som återstår.

Pantzar ryckte i Approved
I Porsche Approved Cup för 997 GT3 Cup-bilar gjorde mästerskapsledande Kenneth Pantzar ett ryck i tabellen, delvis på grund av sin egen prestation – de två bästa varven i kvalet, seger i det första heatet och en fjärdeplats efter bromsproblem och avåkning i det andra – men också på grund av den startkrasch i det första heatet som dessvärre konkurrenterna Anders Conradzon, Thomas Solberg och Johan Andersson var inblandade i. Samtliga bröt.
I dagens andra race tog Conradzon och Andersson revansch med seger och en tredjeplats. Tvåa var Fredrik Behring vars bil vägde något lätt i det första racet vilket resulterade i uteslutning.
– Självklart är det tråkigt när konkurrenterna hamnar i svårigheter för det är alltid roligare att göra upp om placeringar på banan. Men det var viktiga poäng för mig, sa Pantzar bland annat efteråt.