Volvo Polestar Racing klara STCC-mästare – dramatiken tätnar i förarmästerskapet

Volvo Polestar Racing säkrade en tredje rak titeltriumf i teammästerskapet i STCC när Thed Björk och Fredrik Ekblom delade på segrarna i klassiska Kanonloppet i Karlskoga.

Björk körde till sig maximala 25 poäng när han toppade kvalet inför lördagens två race, och såg ut att ta ett järnfast grepp om helgen när han också omvandlade pole position till seger i det första heatet.

När den regerande mästaren sedan snurrade på det första varvet i Race 2 var Ekblom dock inte sen att profitera. Från nionde ruta på den delvis omvända startgridden navigerade han sig sömlöst genom fältet och vann en mycket viktig seger, samtidigt som Björk fick nöja sig med en fjärdeplats efter en hård kamp med Richard Göransson om det sista steget på pallen.

– En väldigt skön seger, säger Ekblom. Thed har varit snabbare än mig i helgen, men vi gjorde lite förändringar på bilen till det andra racet och det blev bättre. Dessutom ska man ha lite tur och krångla sig igenom det andra racet på ett bra sätt, och det hade jag idag. Jag tycker att det var schysst racing rakt igenom och det är förstås kanon att ha säkrat teammästerskapet idag.

Inför säsongens näst sista deltävling, på Solvalla-travet i Stockholm, skiljs de båda Volvo-kollegorna nu åt av bara tio poäng i kampen om förartiteln.

– Det känns riktigt bra när man tittar på tabellen, fortsätter Ekblom. Det är spännande och jag har faktiskt fortfarande varit på pallen i alla race jag kommit i mål i den här säsongen. Jag ser fram emot Solvalla och vi ska försöka göra ett bra jobb även där. Vi får 50 kilo i viktlådan, men det är en speciell bana och allt kan hända.

Bakom Volvo Polestar Racing-duon hade också Mattias Andersson en lyckad helg. Dacia Dealer Team-föraren såg länge ut att äntligen kunna bärga karriärens 100:e racingseger när han fick ledningen till skänks efter en uppmärksammad kollision mellan Kias Erik Johansson och Kevin Aabol i helgens avslutande race, men fick till slut se sig passerad av Ekblom fem varv från mål.

– Det var nära idag, och jag trodde knappt mina ögon när Kia-killarna körde ihop framför mig i det andra heatet, säger Andersson. Jag kom ut i ledning och såg inte en bil i backspeglarna, och jag satt i princip bara och väntade på säkerhetsbilen – men den kom aldrig. Efter ett tag hörde jag på radion att Fredrik närmade sig bakifrån. Tyvärr gjorde jag ett misstag som innebar att han kom ikapp redan med fem-sex varv kvar, och han var så mycket snabbare att det inte gick att stå emot.

En tredje- respektive andraplats i Karlskoga innebär att Andersson nu stått på pallen i de tre senaste racen, och den rutinerade östgöten ser också han fram emot nästa deltävling på Solvalla.

– Vi var tvåa där i ett heat i fjol och vi är inne i ett bra flyt just nu. Ett steg till och vi kan fira ordentligt, men jag är definitivt nöjd med den här helgen också.

I Kia-lägret visste besvikelsen inga gränser efter sammanstötningen mellan Johansson och Aabol. De unga nykomlingarna, födda 1996 respektive 1993, låg etta och tvåa när de brakade ihop i Trösen-kurvan ett par varv in i loppet. Aabol bröt direkt, medan Johansson fortsatte mot en slutlig sjätteplats bakom STCC-debutanten och teamkamraten Rasmus Mårthen.

– Det blir kvartssamtal efter det här, så mycket kan jag säga, kommenterade teamchefen Tobias Johansson. Vi har inga teamorder, men något sådant här får inte hända. Roligt att Rasmus i alla fall lyckades så pass bra i sin debut.

Fredrik Larsson kom till Karlskoga som den främste utmanaren till Björk/Ekblom i mästerskapet, men tappade rejält med mark på Gelleråsen. Ett växellådsras i kvalet stod honom och WestCoast Racing dyrt, och efter en fjärdeplats i Race 1 tvingades Larsson sedan att bryta redan på det första varvet i heat två.

– Jag blev påkörd av Emma Kimiläinen i första kurvan och fick punktering, och sedan var det slutåkt, sade en märkbart besviken Fredrik Larsson. Det finns inte mycket positivt att säga om den här helgen, och farten har inte heller varit speciellt bra, men vi kommer igen på Solvalla. Där kommer jag i alla fall ha betydligt mindre extravikt än Volvo-förarna (10 kg kontra 50 vardera för Björk och Ekblom).

Larsson är nu hela 58 poäng bakom Björk i kampen om titeln, samtidigt som striden om tredjeplatsen i mästerskapet tätnar. Fjärdeplacerade Richard Göransson rattade sin Team Tidö-SAAB till pallen i Race 2 och har nu reducerat avståndet till Larsson till 46 poäng, med Andersson bara ytterligare sju bakom.

Totalt gästades helgens tävlingar i ett soldränkt Karlskoga av 6000 besökare, 65 år efter att den första upplagan av Kanonloppet ägde rum 1950.

Säsongens näst sista STCC-deltävling körs den 11-12 september.

Resultat – Kanonloppet 2015, Race 1

 

 1. Thed Björk, Polestar Racing, 19:29.489
 2. Fredrik Ekblom, Polestar Racing, +4.276
 3. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +9.214
 4. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, +10.845
 5. Erik Johansson, Team Kia, +23.049
 6. Richard Göransson, Team Tidö, +25.732
 7. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +32.508
 8. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, +32.951
 9. Rasmus Mårthen, Team Kia, +55.822
 10. Carl Philip Bernadotte, Polestar Racing, +57.116
 11. Roger Samuelsson, Team Tidö, +1 Lap
 12. Kevin Aabol, Team Kia, +6 Laps

DNF. Erik Jonsson, Sportpromotion , DNF

 Resultat – Kanonloppet 2015, Race 2

 

 1. Fredrik Ekblom, Polestar Racing, 19:49.500
 2. Mattias Andersson, Dacia Dealer Team, +4.396
 3. Richard Göransson, Team Tidö, +13.569
 4. Thed Björk, Polestar Racing, +13.991
 5. Rasmus Mårthen, Team Kia, +23.427
 6. Erik Johansson, Team Kia, +29.884
 7. Carl Philip Bernadotte, Polestar Racing, +57.423
 8. Roger Samuelsson, Team Tidö, +57.855
 9. Erik Jonsson, Sportpromotion , +2 Laps
 10. Emma Kimiläinen, PWR Racing Team, +4 Laps

DNF. Daniel Haglöf, PWR Racing Team, DNF

DNF. Kevin Aabol, Team Kia, DNF

DNF. Fredrik Larsson, WCR/BMW Dealer Team, DNF