Luften ur Larsson i Kanonloppet, framsteg för Jonsson

Kanonloppet i Karlskoga blev dessvärre inte vad WestCoast Racing hade hoppats på, när Fredrik Larsson tappade mark i kampen om STCC-titeln under en helg kantad av punkteringar och problem.

Efter ett växellådsras i kvalet fick Fredrik nöja sig med sjunde respektive åttonde startruta i lördagens två heat på Gelleråsen. En stabil uppkörning innebar att han avancerade till en slutlig fjärdeplats i Race 1, men det dröjde inte länge innan olyckan var framme igen i heat två – där en sammanstötning med finländskan Emma Kimiläinen betydde ridå ner redan i första kurvan.

– Det här var helt enkelt inte vår helg, säger Fredrik. Farten har inte riktigt funnits där den här gången, och vi blev inte direkt hjälpta av problemen med växellådan i kvalet. Vi fick till det hyfsat i Race 1, men sedan blev jag påkörd av Kimiläinen i starten av det andra loppet. Jag fick punktering och det gick inte att fortsätta. Det är tungt, men det är bara att komma igen starkare nästa gång.

Fredrik lämnar Karlskoga 58 poäng bakom ledande Thed Björk i mästerskapssammandraget, men hyser ändå goda förhoppningar om att kunna närma sig igen i nästa deltävling på Solvalla den 11-12 september. Resultaten i helgens tävlingar innebär att Fredrik bara behöver släpa på tio kilos extravikt i Stockholm, medan Björk och Volvo-kollegan Fredrik Ekblom (som vann varsitt race på Gelleråsen) får vardera 50.

– Solvalla är en bana jag trivs bra på. Dessutom kommer vi ha ett viktmässigt övertag där, åtminstone gentemot Volvo, så jag ser fram emot den helgen. Den banan borde passa oss bra.

Helgens stora glädjebesked levererade istället Erik Jonsson, som för första gången någonsin tog sig vidare till den avgörande andra omgången – Q2 – i ett STCC-kval. Erik bröt förvisso det första heatet, men var sedan uppe på en mycket lovande andraplats i inledningen av Race 2 – där han dock senare också han fick punktering efter diverse sammanstötningar tidigare under loppet.

– Riktigt kul att ta sig vidare till Q2; det är ett mål jag haft en längre tid, säger Erik. Farten har varit bra i helgen och jag fortsätter att göra framsteg. Synd bara att det gick som det gick i racen.

Erik klassificerades trots problemen som nia i det andra heatet och säkrade därmed två nya mästerskapspoäng.

Fredrik Larsson är alltjämt trea i mästerskapstabellen, medan Erik Jonsson återfinns på 11:e plats.