Skoog och Larsson imponerade på Nürburgring

Henric Skoog slog till med seger i Clio Cup Central Europé på Nürburgring i helgen. 19-åringens första, internationella triumf – och sjätteplatsen i det andra heatet – gjorde att han avancerade till fjärde plats i mästerskapet. Dessutom skrev han ett stycke historia. Aldrig tidigare har en juniorförare vunnit en deltävling i mästerskapet.
Peter Larsson gjorde internationell debut och imponerade stort med 13:e och åttonde plats.

Henric Skoog från Torshälla toppar det svenska Clio Cup-mästerskapet inför de två avslutande deltävlingarna. Efter helgens stora framgång i Tyskland har han dessutom häng på en pallplats i den europeiska serien, där han kört tre av fyra deltävlingar hittills i år. Inför de tre sista tävlingarna är Skoog fyra i tabellen, endast elva poäng bakom trean René Leutenegger.

Det första racet på Nürburgrings GP-bana avgjordes i mycket besvärliga förhållanden: elva grader, regn och tjock dimma. Bilarna startade bakom säkerhetsbil, men när den släppte fältet avancerade Skoog, som startade från fjärde rutan, snabbt till ledning.
Det var svårkört och många bilar halkade av i vätan. Det tvingade ut säkerhetsbilen igen och eftersom dimman tätnade valde tävlingsledningen att rödflagga racet.
– Jag är naturligtvis mycket glad över min första seger, men det var synd att vi inte fick möjlighet att köra fler varv. Regnet var inget problem, det var dimman som gjorde det omöjligt för tävlingsledningen att se vad som egentligen hände på banan, berättar Skoog.
Eftersom heatet bröts redan efter fyra racevarv kunde inte den 19-årige svensken räkna in full poängskörd för sin seger. Det var synd. Med full utdelning hade han varit trea i tabellen.

Det andra racet avgjordes med omvänd startordning för de åtta främsta i det första racet, vilket innebar att Skoog startade från åttonde position. Inledningsvis anförde han en kvintett förare som slogs om sjunde till elfte plats, men dessa lämnade han snart bakom sig för att fightas om en bättre position. Efter tuff körning och ett dramatiskt slutvarv lyckades han korsa mållinjen som sexa.
Skoog var givetvis nöjd med resultatet från Nürburgring.
– Att få vinna på Nürburgring var en höjdpunkt och definitivt en milstolpe i karriären.

För den andre PFI Racing-föraren, Peter Larsson, blev tävlingen i Tyskland också mycket lyckad. Larsson, som är förlamad från bröstet och nedåt, blev den första föraren att tävla med en bil med handreglage i Clio Cup Central Europé.
Larssons handikappanpassade bil väckte stort intresse och många var imponerade av hans framfart i det förrädiska väglaget. Från 15:e startruta avancerade han till 13:e plats i det första heatet. I det andra avancerade han fem placeringar och slutade på en finfin åttonde plats.
– Det här var hejdlöst kul och gav enormt mycket erfarenhet som jag är övertygad om att jag kommer att ha glädje av redan i kommande Clio Cup-race på Solvalla, säger Larsson, som redan siktar på fler startar i Clio Cup Central Europé redan i år.
– Kan jag bara få ihop ekonomin åker jag gärna någon av de resterande fyra deltävlingarna.
Eftersom tävlingar i kalendrarna för de båda serierna inte krockar under sensommaren och hösten är det fullt troligt att Henric Skoog kommer att starta i samtliga. Svenska Clio Cup har kvar Solvalla och Ring Knutstorp. Europaserien kör i Most (Tjeckien), på Zandvoort (Holland) och på Hockenheim i Tyskland.
– Vi siktar på det i alla fall. Om jag kör riktigt bra är det möjligt att jag kan avancera till tredje plats.