Titelkampen går vidare när Formel Renault 1,6 gästar Kinnekulle Ring

Sommaruppehållet för förarna i Formel Renault 1,6 är äntligen över. Kommande helg möts de på Kinnekulle Ring för att göra upp i säsongens elfte och tolfte race.
Finländaren Ilmari Korpivaara kommer till Västergötland i mästerskapsledning. Det vill tabelltvåan Oliver Söderström gärna ändra på.
– Det är definitivt mitt mål den här helgen, säger 17-åringen från Bjärred i Skåne.

Deltävlingen på Kinnekulle Ring, där Formel Renault kör kval och två race på lördag, är den sjunde i årets mästerskap. Kvar i kalender efter helgens framträdande är bara Solvalla och finalen på Ring Knutstorp.
Säsongen närmar sig alltså sitt slut och varje poäng är viktig för den som har ambitioner att blanda sig i titelkampen. Det har definitivt Oliver Söderström, som kör för PWR Junior Team. Han var en av guldkandidaterna redan innan premiären i Skövde och är det fortfarande. Inför tävlingen på Kinnekulle är han tvåa i tabellen, 13 poäng bakom finländaren Ilmari Korpivaara, Finndrive.
Det som skiljer de båda titelkandidaterna åt är en pallplats. Söderström har sju, Korpivaara åtta. Den senaste tog finländaren i det tredje och sista heatet i Falkenberg. Söderström bröt.
– Jag stod i pole position, men tvingades ge upp med växellådsproblem, berättar Oliver.
På Kinnekulle Ring hoppas Söderström kunna återta förstaplatsen i tabellen. En liten fördel gentemot finländaren har han. Söderström körde Formel Renault på banan 2013. För Korpivaara blir den en helt ny bekantskap.

En som kan Kinnekulle Ring betydligt bättre än så är Robert Svensson, Söderhamnskille som numera bor i Eskilstuna och jobbar i Västerås.
– Kinnekulle är definitivt en av mina favoritbanor och jag har kört både Formel Basic och Formel Renault på den. Totalt har det nog blivit 8-9 race, säger han och tillägger:
– Det är en teknisk bana som det är lätt att överköra. För att göra bra resultat på den gäller det att våga en hel del också.

Svensson kommer till Västergötland med ett självförtroende i topp efter Falkenberg där han gjorde sin bästa tävling någonsin i Formel Renault 1,6. Tvåa-etta-trea blev Svenssons placeringsfacit.
Trots att han stod över deltävlingen i Finland i våras är han femma i tabellen, bara 14 poäng bakom Korpivaaras teamkompis, tredjeplacerade Juuso Puhakka, som också körde till sig tre pallplatser i Falkenberg.
Svensson låter oss emellertid förstå att han siktar högre än en slutgiltig tredjeplats i tabellen.
– Visst är det en bit till ledande Korpivaara, men det ska inte vara någon omöjlighet att nå hela vägen om vi får till bilen ordentligt i de tävlingar som återstår, säger han.

Söderström och Svensson är förarna det handlar om även i toppen på junior-SM. Söderström toppar på 186 poäng, 42 före Svensson som i sin tur har 23 tillgodo på tredjeplacerade stockholmaren Linus Lundqvist. Han skuggas i sin tur av Robin Fredriksson. Mellan Lundqvist och Fredriksson skiljer endast tio poäng.
En spännande deltävling i Västergötland och en lika spännande avslutning på mästerskapet väntar och för åskådarna finns det mycket bra racing att se fram emot. Hittills i år har de unga förarna i Formel Renault 1,6 bjudit på många publikfriande och spektakulära dueller. Fortsättning följer.

Tidsschema Formel Renault 1,6, Kinnekulle Ring 21-22 augusti
Fredag 21 augusti

Kl 13.40: Test (20 min)
Kl 15.05: Test (20 min)

Lördag 22 augusti
Kl 09.00: Test (15 min)
Kl 10.20: Kval (20 min)
Kl 12.15: Race 1 (20 varv)
Race 2 avgörs som sjätte heat i eftermiddagspasset som inleds kl 13.45.

Formel Renault 1,6 efter 10 av 15 race
1) Ilmari Korpivaara, Finndrive, 182 poäng
2) Oliver Söderström, PWR Junior Team, 169
3) Juuso Puhakka, Finndrive, 122
4) Laurents Hörr, Dutt Motorsport, 115
5) Robert Svensson, Svensson Racing, 108
6) Linus Lundqvist, Team Tidö, 79
7) Robin Fredriksson, Fredriksson racing, 60
8) Reuben Kressner, MPS Motorsport, 45
9) Edward Jonasson, Trojnar Racing, 32
10) Rasmus Ericsson, Lyran Racing, 24
11) Julia Holgersson, PWR Racing Team, 22
12) Nicholas Otto, Captain-Racing, 18
13) Paul Blomqvist, PWR Junior Team, 12
14) Otto Tjäder, BR Motorsport, 10
15) Daniel Johanson, Lunna racing, 7

Junior-SM
1) Oliver Söderström, 186 poäng
2) Robert Svensson, 144
3) Linus Lundqvist, 121
4) Robin Fredriksson, 111
5) Edward Jonasson, 88
6) Reuben Kressner, 71
7) Julia Holgersson, 61
8) Rasmus Ericsson, 47
9) Daniel Johanson, 27
10) Otto Tjäder, 23
11) Paul Blomqvist, 15